A dalt nagyon sokan azonosítják Írországgal, az írek maguk azonban nem ennyire lelkesek. Az ír-amerikaiak és az ír-kanadaiak nem hivatalos himnuszának, amely már a kezdő soraival honvágyat ébreszt a kivándorlókban, valójában ugyanis csak részben van köze Írországhoz.

A „Danny Boy”-nak kétségtelenül hosszú története van, és talán az egyik legtöbbet játszott dallá nőtte ki magát, így aztán az írek szeretik is meg nem is, de akárhogy is van, mostanra elválaszthatatlanul a Smaragd Szigethez kötődött. Kevesen tudják azonban a tényeket „a leghíresebb ír balladáról”. Természetesen rengeteg különféle elmélet született az eredetéről és a jelentéséről.

2001-ben az ír-amerikai színész és író, Malachy McCourt úgy döntött, hogy könyvet ír róla, és kutatásaihoz segítségül hívta Seamus Heaney költőt, Roma Downey színésznőt, valamint saját Pulitzer-díjas öccsét, Franket is.

Eredményeik azt mutatják, hogy a dallam eredetileg a „Derry Air” című dalé, amely az észak-írországi Derry 1690-es tragikus ostromához kapcsolódik, és több száz különféle szöveggel énekelték. Valószínűleg egy ír hárfás, Rory Dall O’Cahan írta, aki a XVI. század végén Skóciában élt.

A szöveg azonban nem a sok variáció egyike – nem elég, hogy nem ír eredetű, de a tetejében egy brit írta! Frederick Edward Weatherly ügyvéd (és termékeny dalszerző) 1910-es műve, méghozzá eredetileg más dallamra. Azonban amikor a nővére 1913-ban elküldte neki a „Derry Air” kottáját, Weatherly átszerkesztette a szöveget ehhez a dallamhoz, és az azonnal sikeres lett.

Danny Boy - régi ír dallamra írta Frederick Edward Weatherly

Weatherly a dalt átadta Elsie Griffinnek, egy angol operaéneesnek, aki azt a szélesebb közönséggel megismertette. A dal első felvételét 1915-ben készítették, a német énekesnő, Ernestine Schumann-Heink előadásában.

A szöveg értelméről szintén többféle elmélet létezik: a legnépszerűbb szerint a dalt egy idős édesanya vagy édesapa énekli, aki azt szeretné, ha a fia hazatérne a háborúból vagy az emigrációból, mielőtt ő meghal.

A rengeteg feldolgozásból a Facebook-csoportunkban látható egy rendkívül kedves videó, amelyen a 4 éves Emma Sophia énekli a dalt, itt pedig a méltán híres Celtic Woman együttes előadása látható.