A XX. század során Írország és az Egyesült Királyság közti diplomáciai viszony a legjobb esetben is csak langyosnak volt nevezhető. Minden megváltozott azonban 2011-ben, amikor Erzsébet királynő Dublinba látogatott.

Írország hivatalosan 1922-ben nyerte el teljes függetlenségét, ekkortól nem tagja az Egyesült Királyságnak. Egy hivatalban lévő brit uralkodó látogatása az országba gyakorlatilag képtelenségnek tűnt. A XXI. század azonban változásokat hozott, így 2011-ben Őfelsége II. Erzsébet királynő végre megérkezett Írországba, és igen meleg fogadtatásban részesült.

Írország miniszterelnöke ekkor Mary McAleese volt, és mindkét hölgy szerette volna, ha a királynő néhány ír szóval kezdi a beszédét a dublini várban. A brit protokoll-csapat azonban megvétózta a javaslatot. Ha a királynő helytelenül ejti ki a szavakat – érveltek – , akkor mindenki csak erre fog emlékezni később.

Az állami látogatás előtt egy héttel Francis Campbell, egy volt brit diplomata udvariassági látogatáson találkozott Mary McAleese-vel az Áras an Uachtaráin-ban, azaz a miniszterelnöki rezidencián. Mindketten Észak-Írországból származtak, és együtt jártak egyetemre, innen volt az ismeretség.

Távozóban Campbell előhúzott a zsebéből egy használt borítékot, és megkérte McAleese-t, hogy írja rá fonetikusan, mit szeretne, ha a királynő mondana a beszéde elején. McAleese vonakodva tett eleget a kérésnek, mivel, mint mondta, „az ötlet már lekerült az asztalról”.

Csakhogy a királynő másképp gondolta. Amint felemelkedett asztalától a dublini várban, az elsőként a független Írországba látogató brit királyi fenség így kezdte beszédét: „A Uachtaráin, agus a chairde”, azaz „Miniszterelnök asszony, és barátaim”.

Erzsébet királynő Írországban 2011-ben

A teljes felvétel látható az ír RTÉ1 csatorna Youtube-videóján, ahogyan az is, hogy az elképedt miniszterelnök-asszony csak annyit tud ismételgetni: „Wow!”

(Itt nézheted meg az ikonikus eseményt: https://www.youtube.com/watch?v=HKz-6vn_i00)

Francis Campbell ma a Nyugat-Ausztráliában található Fremantle Egyetem rektora. Mary McAleese kérésére előkereste a szóban forgó borítékot az íróasztala egyik fiókjából, és a közvélemény rendelkezésére bocsátotta.

Erzsébet királynő Írországban 2011-ben

(Forrás: Flor MacCarthy, Twitter: https://twitter.com/florNEWS/status/1567946858617602049)

Erzsébet királynő azonban nemcsak ezzel a protokolláris tettével lopta be magát az írek szívébe. Az alábbi képen az látható, amit a brit uralkodó mindig is a legjobban csinált: a lehető legnagyobb tiszteletet mutatja, a rá jellemző méltósággal. Dublinban, a The Garden of Remembrance-ben, azaz az Emlékezés Kertjében koszorút helyezett el, és fejet hajtott az ír függetlenségért harcolt és meghalt hősök tiszteletére emelt emlékmű előtt.

Erzsébet királynő Írországban 2011-ben

Évtizedek ellenségeskedése szűnt meg ezen a napon, és ez nem jöhetett volna létre a mai idők egyik legnagyobb embere, a néhány nappal ezelőtt elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő nélkül.

(Forrás: Brian Cullen, Quora: https://qr.ae/pvOWge)