A kelták nyomában (Kelet- és Dél-Írország, Bealtaine Fesztivállal)

Ősi kőkörök, nyárköszöntő Tűz Fesztivál, hajózás és lovaskocsizás, kisbárányok etetése, vacsora ír whiskey és élő zene mellett, kastélyok, kolostorok, ragyogóan zöld táj – megannyi csoda vár, ha velem tartasz 🙂

Miért pont a kelták?

Ezen a túrán részt veszünk az egyik leglátványosabb írországi programon, a kelták korát idéző Nyárköszöntő Tűz Fesztiválon. Ilyen csak egyszer van egy évben, hatalmas élmény, ezt látni kell!

A kelták nyomában túra 6 nap, 5 éjszaka, öt teljes és egy majdnem teljes napnyi programmal.

A túra meghosszabbítható további tartózkodással Dublinban.

Akkor ajánlom,

 • ha ez lesz az első utad Írországba, és még nem tudod, tetszeni fog-e (igen, tetszeni fog 😉), vagy
 • ha már jártál Írországban korábban, de ezeket a helyeket még nem ismered, és
 • ha érdekelnek a hagyományok, és szereted megismerni egy ország történelmi emlékeit.

 

Időpont:

 • 2024. május 11 – 16. (szombat – csütörtök) – fakultatív: plusz egy nap Dublin (május 17.)

 

Program

A Ryanair törölte az összes májusi pénteki járatát Dublinba, ezért péntek este helyett szombaton reggel kell repülnünk. Ennek megfelelően módosítom az eredeti túrakiírást.

1. nap (május 11., szombat)

A repülőgép reggel 7:25-kor indul Budapestről, és helyi idő szerint 9:40-kor érkezik Dublinba. (Ehhez legkésőbb 5:25-re a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kell lenni.)

Érkezés után a bűbájos kisváros, Trim felé indulunk. Ellátogatunk Európa legnagyobb normann várkastélyába, amely többek között Mel Gibson „Rettenthetetlen” című filmjének forgatási helyszíne is volt (a belépés ingyenes), majd sétát teszünk a városkában, ahol például Írország legrégebbi, még használatban lévő hídját is megnézhetjük, amely 1330 körül épült.

Ezután a Brú na Boinne Látogatóközpont felé vesszük az irányt, amely világörökségi helyszín, az ország leggazdagabb régészeti lelőhelye a Boyne folyó mellett. Itt vezetett túrán nézzük meg Newgrange-et és Knowth-t, az i.e. 3200 körül épült, újkőkorszaki sírokat (amelyek régebbiek, mint Stonehenge vagy az egyiptomi piramisok), illetve a hozzájuk kapcsolódó interaktív múzeumot. (Belépődíj: 18 €.)

Majd ellátogatunk Tara dombjára, az ír nemzeti öntudat szülőhelyére, amelynek története 6000 évvel ezelőtt kezdődött, ahol a kőkorszak óta temetkeztek, ahol az ír nagykirályok tartották ceremóniáikat és fogadták alattvalóikat az évente megrendezett találkozókon. (A belépés ingyenes.)

Mindezek után elfoglaljuk a szállásunkat Athboyban, ahol két éjszakát töltünk, egy- és kétágyas, fürdőszobás szobákban. Két résztvevő lehet egyágyasban, négy pedig kétágyasban. (Kérlek, jelentkezéskor jelezd az űrlapon, hogy melyiket szeretnéd – jelentkezési sorrendben lehet választani.) A szállásdíj, amely a reggelit is tartalmazza, egyágyas szobában 110 € / éj, kétágyas szobában pedig 75 € / fő / éj.

A szálláson egy kicsit melegebben felöltözünk, majd Uisneach hegye felé indulunk – ez egy ma is működő farm, ugyanakkor fontos régészeti és történelmi helyszín: az ország geometriai középpontja (hasonlóan a mi Ópusztaszerünkhöz) -, ahol részt veszünk az írek egyik legnagyobb ősi ünnepén, a hagyományőrző Bealtaine Fire Festivalon. (A programra előre kell jegyet venni, méghozzá minél előbb, mert gyorsan fogynak – az ára 60 €.) Lesznek itt kézműves művészek és kézműves ételek, hagyományőrző játékok és harci bemutatók, történelmi előadások és vezetett séták, koncertek, jóga, meditáció és természetgyógyászat, íjászat és lovasbemutató, végül pedig, napnyugta után, a fő látványosság: a hagyományőrző felvonulás tűz-zsonglőrökkel, és a máglya meggyújtása.

Kedvcsinálónak nézd meg az alábbi videót!
Továbbiakat találsz a Hill of Uisneach csatornáján ide kattintva » (új ablakban nyílik):
 

 

2. nap (május 12., vasárnap)

Délelőtt először megnézünk egy ősi kőkört, a druidák korának hagyatékát, majd a méltán híres Glendalough völgybe látogatunk (eredeti ír nevén Gleann Dá Loch, azaz Két Tó Völgye – majd megszokod, az angol nevek többnyire nem jelentenek semmit, azt írták le angolosan, amit az ír névből kihallottak), ahol a korai és a későbbi korok szerzetesei élték a néha kicsit magányos, de értékes, tudós munkával teljes életüket. Kényelmes sétát teszünk a két tó körül, megcsodáljuk a közel ezerkétszáz éve álló kőtornyokat és gyönyörködünk a völgy szépségében. Nem csoda, hogy a szerzetesek itt telepedtek le – a mai látogató is érezheti a hely varázsát és nyugalmát. (A belépés ingyenes.)

Hazafelé még egy kedves meglepetésben is részed lesz – de ezt nem árulom el előre, hogy micsoda, hiszen akkor nem lenne meglepetés 🙂

3. nap (május 13., hétfő)

Összecsomagolunk és elindulunk délnyugat felé. A célunk a Killarney Nemzeti Park, de útközben megállunk két másik látnivalónál. Először könnyű sétát teszünk egy domboldalon, hogy lenézhessünk a Shannon folyó tóvá terebélyesedő vizére, a Lough Dergre, azaz a Vörös Tóra. Szép időben innen Írországnak egyszerre öt megyéjét is láthatjuk.

A második megállónk János király, Írország lordja, Oroszlánszívű Richárd testvére kastélyának meglátogatása: nemcsak egy interaktív kiállítás, de ha akarjuk, akár bele is élhetjük magunkat a középkorba, felvehetjük a ruhákat, kipróbálhatjuk a mesterségeket 🙂 (Belépődíj: 13 €.)

Kora este megérkezünk a szállásunkra, ahol három éjszakát fogunk tölteni (kétágyas, fürdőszobás szobákban, amelyek díja 50 € / fő / éj, kontinentális reggelivel). Kipakolunk, majd vacsorázunk és sétálunk még egy kicsit a bájos Killarney városkában.

4. nap (május 14., kedd)

A mai napon egy csodás körutazás során ismerjük meg a Killarney Nemzeti Parkot: felhajózunk a három tavon át a Gap of Dunloe-hoz (Dunloe-szoros), és felfrissítjük magunkat Lord Brandon kávézójában. Utána legyalogolunk Kate Kearney fogadójáig, aki a maga korának (a XIX. sz. elejének) országszerte híres szépsége volt, de legalább ekkora hírnévre tett szert az az iszonyú erős poitín (whiskey, lényegében), amelyet “természetesen” illegálisan főzött 🙂

A visszaút inkább gyalogtúra, mint séta, hiszen 12 km hosszú, az elején felfelé, azután lefelé haladunk, így 2-3 óra kell hozzá, hogy megjárjuk. Aki szeretné, lovaskocsin is megteheti ezt az utat, kb másfél óra alatt. (A program díja 45 €, a fakultatív lovaskocsizás díja 35 €.)

5. nap (május 15., szerda)

A nap első felében ellátogatunk egy birkafarmra, ahol megismerkedünk a modern farmok életével, és megetethetjük az újszülött bárányokat (belépődíj: 15 €), majd felsétálunk Írország talán legszebb és legvadabb tengerpartjára – a „fel” nem elírás, a Kerry Cliffs ugyanis 300 méter magasan emelkedik az óceán szintje fölé. Elképesztő élmény. (Belépődíj: 5 €.)

Aki szereti a Csillagok háborúja-sorozatot, annak ezután egészen különleges élményben lehet része, amikor ellátogatunk Luke Skywalker szigetéhez, azaz a Skellig Michael-szigethez, ahol a befejező trilógia jeleneteit forgatták. De akit a film nem hozott lázba, az is el fog ámulni a táj vad szépségén. A program erősen időjárásfüggő, jó esetben körül tudjuk hajózni a szigeteket, egészen közelről láthatjuk a csúcsra vezető lépcsősort és a több tízezer (!) vízimadár (lundák, szulák, sirályok) fészkét, sőt, útközben delfinek is kísérni fognak minket.

Ha rossz idő lenne, akkor sajnos csak a látogatóközpont marad, bár igazság szerint önmagában azért is érdemes felkeresni Portmagee kikötőjét. (A hajózás ára 50 €, rossz idő esetén a látogatóközpont önmagában 5 €. A programot jó előre le kell foglalni, egy-két nappal előre szólnak, ha az időjárás nem engedi meg a kihajózást – ez esetben a díjkülönbözetet visszautalják a kártyánkra.)

És még nincs vége a napnak: visszaautózunk a szállásunk közelébe, és búcsúzóul egy Ír Esten veszünk részt, tradicionális zenével, tánccal, vacsorával. (A belépés ingyenes, csak a fogyasztásért kell fizetni.)

6. nap (május 16., csütörtök)

Visszaindulunk Dublin felé. Útközben pihenésképpen megállunk a Rock of Dunamase-nál, ahol lenyűgöző romok között csodálatos kilátásban lesz részünk, miközben elmesélem a stratégiai helyen épült várkastély érdekes történetét, keltákról, keresztényekről, vikingekről, normannokról. (A belépés ingyenes.)

Érkezés után még van néhány óránk, hogy egy kicsit beleszippantsunk az ír főváros kedves, bohém hangulatába. Mivel Dublin alapvetően egy kisváros, sok lakó- és ipari övezettel körülvéve, ezért a legérdekesebb látnivalók gyalogos távolságon belül vannak. Megnézünk néhányat, és elmesélem a rájuk vonatkozó történeteket. 17:00 órára kell a repülőtérre érnünk.

 

Fakultatív lehetőség: plusz egy nap Dublinban

Ha szeretnél tovább maradni az ír fővárosban, akkor azt bátran megteheted (kérlek, ezt jelezd az űrlapon jelentkezéskor). Ez esetben a program csütörtök helyett pénteken ér véget, ezen a napon 13:00 órára kell a repülőtérre érni, vagy, ha szeretnéd, a szombat kora reggeli járatot is választhatod.

Akármennyi időre maradsz Dublinban, szívesen ajánlok programokat, elmondom, hogy a tapasztalataim alapján mit érdemes megnézni, és mi az, amiről inkább lebeszéllek, mert igazi turistacsalogatók, de tudom, hogy csalódást okoznak majd. A tájékozódás és a tömegközlekedés egyébként igen könnyű, 8 €-ért lehet venni 24 órás bérletet (vagy 16 €-ért 72 órásat), amely a város összes DublinBus (busz), LUAS (villamos) és DART (elővárosi vasút, olyasmi, mint a HÉV) járatára érvényes. Ha sok fizetős programra akarsz bemenni, akkor érdemes GoCity bérletet is venned, amelynek egyszeri árában számos látványosság belépődíja benne van.

Dublinban a szállások jóval drágábbak a vidéknél, de már felfedeztem néhány jó helyet, ahol ha nem is olcsón, de kényelmesen alhatsz. Kérd ajánlásaimat, szívesen segítek.

 

Költségek összesítve:

 1. Repülőjegy: a mai napon 63.918 Ft Basic viteldíjjal (egy kézipoggyász),
  vagy 87.902 Ft Regular viteldíjjal (két kézipoggyász és elsőbbségi beszállás)
  – az árak a repülőtársaság foglalási rendszerében bármikor bármeddig emelkedhetnek;
  plusz az utasbiztosítás: a Netrisk oldalán kérhetsz ajánlatot » (új ablakban nyílik), kb 4 – 5.000 Ft körül fogsz találni ennyi időre.
 2. Szállás: egyágyas szoba az első szálláshelyen van csak, azzal összesen 370 € (kb 148.000 Ft), kétágyas szobában összesen 300 € (kb 120.000 Ft) a hat éjszakára, reggelivel.
 3. Belépőjegyek: összesen 206 – 241 € (kb 82 – 96.000 Ft) a fakultatív lovaskocsizástól függően.
 4. Túravezetés díja: 300.000 Ft (a szervezésen, a programvezetésen és a fordításon-tolmácsoláson kívül tartalmazza a mikrobusz költségeit is).
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20 – 30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – ha nem is ennyiért szoktunk 🙂 ) Tehát erre igényeid szerint kb 150 €-t (kb 60.000 Ft-ot) szánj.
Összesen, mindennel együtt kb 630.000 – 700.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 370.000 – 395.000 Ft + kb 660 – 760 €. A fentiekben 400 Ft-os €-árfolyammal számoltam.)

A számítás a dublini hosszabbítás költségeit nem tartalmazza.

A program változtatásának jogát az időjárás, a helyi egyéb viszonyok, valamint a résztvevők erőnléte és egészségi állapota alapján fenntartom. A lényeg: mindent meg lehet beszélni, csak szólj 🙂

 

Bealtaine Fire Festival, Uisneach, Co. Meath, Ireland
A kelták nyomában Írországban
Glendalough, Co. Wicklow, Írország
Connemara, Galway, Midlands
Meath, Cork, Kerry
Black Valley, Co. Kerry, Írország
Ír kocsmai zene, Co. Donegal, Írország
Híd a Liffey folyón, Dublin, Írország
Írország oda-vissza
Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

(Ne aggódj: a gombra kattintva még nem kell fizetned.)

Fontos tudnivalók

Ezt az utazást nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. (A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt ») (Új ablakban nyílik.)

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd azt a jegytípust, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen hosszúságú útra.
 • A szállást (általában 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállásokat természetesen előre lefoglalom, és a nagy részüknél helyben kell fizetni, de némelyiknél előre kérik - ilyenkor én kifizetem a szállást, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben.)
  FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora a főétkezés, étteremben. Ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál magasabb. (Egy sűrű, laktató zöldségleves vajas szódakenyérrel - a "nap levese" - 5-7 €, kisebb adag előétel 10-12 €, normál adag húsos főétel 18-30 €, desszert 5-10 €, egy pint sör 5-6 €, üdítő - tea - kávé 3-4 €.)
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti - részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
 • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a programvezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint a vidéki közlekedéshez szükséges mikrobusz költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a programvezetés díját átutaltad. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

A csoportról: fontos, hogy legfeljebb 7 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren Írország meglehetősen drága. (Skócia meg pláne.) Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, lehetőleg olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim, vagy legalább olyanokat, ahol sok a kedvező vélemény. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, brit típusú konnektorok - átalakítókat sokfelé lehet kapni - és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz az Ír Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

Tetszik, amit olvastál? Várlak szeretettel!

 

Tudod, mi a dolgod 🙂

 

Ne maradj le, iratkozz fel!

Ha szeretnél elsőként értesítést kapni az új kalandokról, ha nem akarsz lemaradni
az érdekes blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel az értesítőre az alábbi űrlapon!

A spameket én is utálom, úgyhogy ígérem, nem fogok semmi olyasmit küldeni, ami zavarna 🙂