Írország oda-vissza (Kelet, Dél és Nyugat) – Bealtaine Fesztivállal

Óceánba zuhanó többszáz méteres sziklafalak, emberkéz alkotta többezer éves dolmenek. Kelta nyárköszöntő Tűz Fesztivál, vikingek, szerzetesek, arisztokraták. Hajózás, lovaskocsizás, kisbárányok, vacsora élő zene mellett.
Az Ír Kaland maga.

Mi az a Bealtaine Festival?

Ezen a túrán részt veszünk az egyik leglátványosabb írországi programon, a kelták korát idéző Nyárköszöntő Tűz Fesztiválon. Ilyen csak egyszer van egy évben, hatalmas élmény, ezt látni kell!

Az Írország oda-vissza – Bealtaine Fesztivállal túra 14 nap, 13 éjszaka, tizenkét teljes és egy majdnem teljes napnyi programmal.

Akkor ajánlom,

 • ha ez lesz az első utad Írországba, és látni akarsz mindent, amit csak lehet, vagy
 • ha már jártál Írországban korábban, de ezeket a helyeket még nem ismered, és
 • ha érdekelnek a hagyományok, és szereted megismerni egy ország történelmi emlékeit.

 

Időpont:

 • 2024. május 3 – 16. (péntek – csütörtök)

 

Program

1. nap (május 3., péntek)

A résztvevők Shannonba, Írország nyugati nemzetközi repülőterére érkeznek, ott találkozunk. Mivel itt az időzóna nyugati szélén vagyunk, ezért már május elejétől este 9 után megy le a nap – bőven lesz tehát időnk rá, hogy máris elkezdjük felfedezni a Vad, Vad Nyugatot 🙂

Érkezés után ezért rögtön az óceán felé indulunk, keresztül Írország egyik legmeglepőbb táján, a Burren „kősivatag”-án – az idézőjel azt jelzi, hogy valójában dús és színes élet van a kövek között. Az ember is régóta rajta hagyta a keze nyomát, többek között egy „mini Stonehenge”, azaz egy őskori dolmen formájában, amelynek zárókövét mai gépekkel is bajos lenne felemelni az oszlopok tetejére… De számtalan egyéb szép és érdekes dologgal is fogunk még találkozni ezen a tájon.

Este elfoglaljuk a szállásunkat (kétágyas, fürdőszobás szobákban, amelyek díja 70 € / fő / éj, ellátás nélkül), ahol három éjszakát töltünk, majd beülünk az egyik hangulatos kocsmába Doolinban – ez a kisváros nemcsak a színes halászházairól ismert, de Nyugat-Írország egyik hagyományos zenei központja is.

2. nap (május 4., szombat)

A mai napon folytatjuk a Burren felfedezését: meglátogatunk egy ősi erődítményt, ahol megtudjuk, hogyan éltek a helyiek többezer évvel ezelőtt (belépődíj: 8 €); leereszkedünk egy barlangba, majd megnézünk egy ragadozómadár-röptetést (belépődíj: 25 €); a nap további részében pedig kószálunk a vidéken és megállunk még néhány érdekes és szép helyen.

3. nap (május 5., vasárnap)

Reggeli után átkompozunk az Aran-szigetek egyikére. A sziget bejárható gyalogosan, de lehet bérelni biciklit, vagy akár lovaskocsival is körbevitethetjük magunkat. A táj látványa önmagában is lenyűgöző, de találunk itt őskori erődöket, tökéletesen téglalap alakú, de természet formálta úszómedencét, szentek által alapított VIII. századi templomromokat, és ha szerencsénk van, napozó fókákkal is találkozhatunk.

A komp pár óra múlva jön értünk, visszamegyünk Doolin kikötőjébe, de csak azért, hogy felvegyük a később csatlakozókat: még vár ránk egy út a vadregényes Moher-sziklákhoz (Cliffs of Moher), amelyek 214 m magasan őrzik az Ír szigetet az óceán hullámaitól. (A teljes hajójegy – komp plusz sétahajózás – ára 50 €, a fakultatív biciklibérlés kb 10 €, a lovaskocsizásért meg kell alkudni a hajtóval 😉)

4. nap (május 6., hétfő)

Összecsomagolunk, és elindulunk észak felé. Galwaybe érve leparkolunk a központ közelében, és rövid városnéző sétára indulunk, amelynek során hátborzongató és kedves történeteket is mesélek majd 🙂 Ezután egy kis szabad program: Írország legvidámabb városát könnyű bebóklászni, és a hangulatos sétálóutcákban sok minőségi bolt is csábítgat. Nem szabad kihagyni többek között azt az ékszerboltot sem, amely egy apró látogatóközpontot rejt, és ahol egy kedves rövidfilmben megismerhetjük a nemzeti szimbólumnak számító Claddagh-gyűrűk érdekes történetét.

Ezután kalandos útra indulunk a lenyűgöző Connemara Nemzeti Parkban. Látunk majd hegyeket, tavakat, vízeséseket, erdőket, harsogóan zöld mezőket, fehér sziklákat és rengeteg fehér birkát (sokszor elég nehéz is eldönteni, hogy melyik melyik – bár a legtöbb birkának fekete a feje és a lába, de ez messziről nem látszik 🙂).

Estére a második szállásunkra érkezünk, a Lough Corrib tó partjára, ahol három éjszakát töltünk. A kétágyas, fürdőszobás szobákért 70 € / fő / éj díjat fizetünk, ebben egy fantasztikusan finom, bőséges reggeli is benne van, sőt, esténként a tőzegtüzeléses kandalló mellett teázhatunk is.

5. nap (május 7., kedd)

A délelőttöt a szállásunktól néhány kilométerre található, bűbájos kisvárosban, Congban és környékén töltjük. Ez a hely akkor „került fel a térképre” turisztikai szempontból, amikor 1952-ben itt forgatták A nyugodt férfi (The Quiet Man) című filmet, John Wayne és Maureen O’Hara főszereplésével, John Ford rendezésében. A városka, a temploma, a congi apátság romjai, a szerzetesek több száz éves halászháza mind megérnek egy sétát.

Ezután egy egyórás hajóutat teszünk a Corrib-tavon, megcsodáljuk a környékbeli hegyek látványát, meghallgatjuk a kapitány történeteit, és persze közben megnézzük a vízről is a híres Ashford kastélyt, a Guinness család egykori nyári otthonát, amely ma luxusszállodaként és hírességek esküvői helyszíneként működik. (Hajójegy: 25 €.)

Délután Nyugat-Írország egyik legimpozánsabb építészeti remekéhez autózunk, a Kylemore Apátsághoz. Ha erről nincs saját készítésű fényképed, senki nem hiszi majd el, hogy Írországban jártál 🙂 Nekem egyébként a neogótikus kistemplom tetszik a legjobban (szívszaggató történetét majd elmesélem), de maga a bencés apátsággá alakult kastély is gyönyörű, interaktív kiállítása igen érdekes, a falakkal körülvett viktoriánus díszkert pedig igazán egyedi élmény. (Belépődíj: 16 €.)

6. nap (május 8., szerda)

Utolsó nyugati napunkon Connemara másik felét nézzük meg. Először egy birkafarmra látogatunk, ahol kutyás birkaterelés bemutatót láthatunk (és ha szerencsénk van, „töltött zoknikat”, azaz apró border collie kölyköket is simogathatunk 🙂 (Belépődíj: 15 €.) A Killary fjordnál (amely Írországban az egyetlen) meglátogatunk egy családi gyapjúmúzeumot, ahol megtudhatjuk, hogyan dolgoznak ezzel a fontos alapanyaggal évszázadok óta, magunk is kipróbálhatjuk a mesterséget, és vásárolhatunk is a csodás kötött termékekből (belépődíj: 10 €).

Továbbmenve elgyönyörködünk a csodálatos Aasleagh Falls látványában, majd eldöntjük, hogy melyik a legszebb strand az Atlanti-óceán partján (és aki szeret a csapvíznél csak egy icipicit hidegebb vízben úszni, az itt megteheti… 😉).

A következő állomásunk egy gyaloghíd, egy Angliában gyakori, a középkor óta használt, Írországban azonban teljesen egyedülálló ún. boulder-híd, amelynek nemcsak a felépítése, de a története is rendkívül érdekes, bár a helyiek nem szeretnek beszélni róla – elmondom, miért! Ezután továbbmegyünk a Wild Atlantic Way északi útján, és megcsodáljuk az írek szent hegyét, a Croagh Patrickot (nyugi, csak alulról…) A napot egy helyes kisvárosban, Westportban zárjuk.

7. nap (május 9., csütörtök)

Szomorú búcsút veszünk a Vad Nyugattól, és elindulunk kelet, a főváros felé. Útközben pihenésképpen megállunk a Shannon folyó partján fekvő, Szent Kiarán által a VI. században alapított Clonmacnoise kolostornál. A katedrális romjai, a két kerektorony, a három High Cross (kelta nagykereszt) és a több, mint 700 kora-keresztény sírhely igazán látványos, ugyanakkor szép, békés hely. (Belépődíj: 8 €.)

Ma már csak néhány óránk marad, hogy egy kicsit beleszippantsunk az ír főváros kedves, bohém hangulatába. Mivel Dublin alapvetően egy kisváros, sok lakó- és ipari övezettel körülvéve, ezért a legérdekesebb látnivalók gyalogos távolságon belül vannak. Megnézünk néhányat, és elmesélem a rájuk vonatkozó történeteket.

A rövidebb, Nyugat-Írország túra résztvevőit 17:00 órára kiviszem a repülőtérre. Azokkal, akik maradnak a dublini hosszabbításra, illetve az „Írország oda-vissza” túra résztvevőivel ezután megvacsorázunk egy fantasztikus belsőépítészettel díszített étteremben (ahol a szokásos kedvencek mellett a saját söreiket főzik és árusítják), majd levezetésként sétálunk egyet a Liffey folyó partján.

Itt egy éjszakát alszunk, ismét kétágyas, fürdőszobás szobákban, amelyekért viszont ezúttal 110 €-t fizetünk fejenként (hiába, fővárosi árak…) reggelivel együtt.

8. nap (május 10., péntek)

Folytatjuk Dublin felfedezését: visszamegyünk a Liffey partjára, és a központtól kicsit távolabb eltöltünk egy órát a Jeanie Johnston nevű, gyönyörű kétárbocos vitorláson – ne aggódj, álló helyben 🙂 Ez a hajó valójában egy replika, az eredetije ugyanis sajnos elsüllyedt az Atlanti-óceánon. Nemcsak szép, de a története is lenyűgöző és szívmelengető, és az ír történelemben fontos szerepet játszott. (Belépődíj: 14 €)

A másik kedvenc dublini programom egy turisták által alig ismert hely, amelyből lényegében megismerheted Dublin történetét, igen érdekes módon. Nehéz elmagyarázni, de bízz bennem, vagy hatszor láttam már és még mindig lenyűgöz, és eddig minden vendégem ugyanezt mondta, pedig kívülről nézve nem vártak tőle sokat. (Belépődíj: 10 €)

Fakultatív programok (a résztvevők érdeklődése alapján döntünk):

 • Jameson whisky-gyár látogatás (belépődíj: 30 €)
 • Guinness sörgyár látogatás (belépődíj: 20 €)
 • Dublinia (viking és középkori interaktív múzeum) és Christ Church katedrális (belépődíj: 24 €)
 • illetve egyéb látnivalókat is javasolhatok.

A rövidebb, Kelet- és Dél-Írország túra résztvevőinek repülőgépe sajnos csak este 10-kor érkezik Dublinba. Felvesszük őket a repülőtéren, majd elmegyünk a szállásunkra, ahol három éjszakát töltünk, egy- és kétágyas, fürdőszobás szobákban. Két résztvevő lehet egyágyasban, négy pedig kétágyasban. (Kérlek, jelentkezéskor jelezd az űrlapon, hogy melyiket szeretnéd – jelentkezési sorrendben lehet választani.) A szállásdíj, amely a reggelit is tartalmazza, egyágyas szobában 110 € / fő / éj, kétágyas szobában pedig 75 € / fő / éj.

9. nap (május 11., szombat)

Reggeli után a bűbájos kisváros, Trim felé indulunk. Ellátogatunk Európa legnagyobb normann várkastélyába, amely többek között Mel Gibson „Rettenthetetlen” című filmjének forgatási helyszíne is volt (a belépés ingyenes), majd sétát teszünk a városkában, ahol például Írország legrégebbi, még használatban lévő hídját is megnézhetjük, amely 1330 körül épült.

Ezután a Brú na Boinne Látogatóközpont felé vesszük az irányt, amely világörökségi helyszín, az ország leggazdagabb régészeti lelőhelye a Boyne folyó mellett. Itt vezetett túrán nézzük meg Newgrange-et és Knowth-t, az i.e. 3200 körül épült, újkőkorszaki sírokat (amelyek régebbiek, mint Stonehenge vagy az egyiptomi piramisok), illetve a hozzájuk kapcsolódó interaktív múzeumot. (Belépődíj: 18 €.)

Majd ellátogatunk Tara dombjára, az ír nemzeti öntudat szülőhelyére, amelynek története 6000 évvel ezelőtt kezdődött, ahol a kőkorszak óta temetkeztek, ahol az ír nagykirályok tartották ceremóniáikat és fogadták alattvalóikat az évente megrendezett találkozókon. (A belépés ingyenes.)

Mindezek után hazaugrunk és melegebben felöltözünk, majd Uisneach hegye felé indulunk – ez egy ma is működő farm, ugyanakkor fontos régészeti és történelmi helyszín: az ország geometriai középpontja (hasonlóan a mi Ópusztaszerünkhöz) -, ahol részt veszünk az írek egyik legnagyobb ősi ünnepén, a hagyományőrző Bealtaine Fire Festivalon. (A programra előre kell jegyet venni, méghozzá minél előbb, mert gyorsan fogynak – az ára 60 €.)

Lesznek itt kézműves művészek és kézműves ételek, hagyományőrző játékok és harci bemutatók, történelmi előadások és vezetett séták, koncertek, jóga, meditáció és természetgyógyászat, íjászat és lovasbemutató, végül pedig, napnyugta után, a fő látványosság: a hagyományőrző felvonulás tűz-zsonglőrökkel, és a máglya meggyújtása.

Kedvcsinálónak nézd meg az alábbi videót!
Továbbiakat találsz a Hill of Uisneach csatornáján ide kattintva » (új ablakban nyílik):
 

 

10. nap (május 12., vasárnap)

Délelőtt először megnézünk egy ősi kőkört, a druidák korának hagyatékát, majd a méltán híres Glendalough völgybe látogatunk (eredeti ír nevén Gleann Dá Loch, azaz Két Tó Völgye – majd megszokod, az angol nevek többnyire nem jelentenek semmit, azt írták le angolosan, amit az ír névből kihallottak), ahol a korai és a későbbi korok szerzetesei élték a néha kicsit magányos, de értékes, tudós munkával teljes életüket. Kényelmes sétát teszünk a két tó körül, megcsodáljuk a közel ezerkétszáz éve álló kőtornyokat és gyönyörködünk a völgy szépségében. Nem csoda, hogy a szerzetesek itt telepedtek le – a mai látogató is érezheti a hely varázsát és nyugalmát. (A belépés ingyenes.)

Hazafelé még egy kedves meglepetésben is részed lesz – de ezt nem árulom el előre, hogy micsoda, hiszen akkor nem lenne meglepetés 🙂

11. nap (május 13., hétfő)

Összecsomagolunk és elindulunk délnyugat felé. A célunk a Killarney Nemzeti Park, de útközben megállunk két másik látnivalónál. Először könnyű sétát teszünk egy domboldalon, hogy lenézhessünk a Shannon folyó tóvá terebélyesedő vizére, a Lough Dergre, azaz a Vörös Tóra. Szép időben innen Írországnak egyszerre öt megyéjét is láthatjuk.

A második megállónk János király, Írország lordja, Oroszlánszívű Richárd testvére kastélyának meglátogatása: nemcsak egy interaktív kiállítás, de ha akarjuk, akár bele is élhetjük magunkat a középkorba, felvehetjük a ruhákat, kipróbálhatjuk a mesterségeket 🙂 (Belépődíj: 13 €.)

Kora este megérkezünk a szállásunkra, ahol három éjszakát fogunk tölteni (kétágyas, fürdőszobás szobákban, amelyek díja 50 € / fő / éj, kontinentális reggelivel). Kipakolunk, majd vacsorázunk és sétálunk még egy kicsit a bájos Killarney városkában.

12. nap (május 14., kedd)

A mai napon egy csodás körutazás során ismerjük meg a Killarney Nemzeti Parkot: felhajózunk a három tavon át a Gap of Dunloe-hoz (Dunloe-szoros), és felfrissítjük magunkat Lord Brandon kávézójában. Utána legyalogolunk Kate Kearney fogadójáig, aki a maga korának (a XIX. sz. elejének) országszerte híres szépsége volt, de legalább ekkora hírnévre tett szert az az iszonyú erős poitín (whiskey, lényegében), amelyet “természetesen” illegálisan főzött 🙂

A visszaút inkább gyalogtúra, mint séta, hiszen 12 km hosszú, az elején felfelé, azután lefelé haladunk, így 2-3 óra kell hozzá, hogy megjárjuk. Aki szeretné, lovaskocsin is megteheti ezt az utat, kb másfél óra alatt. (A program díja 45 €, a fakultatív lovaskocsizás díja 35 €.)

13. nap (május 15., szerda)

A nap első felében ellátogatunk egy birkafarmra, ahol megismerkedünk a modern farmok életével, és megetethetjük az újszülött bárányokat (belépődíj: 15 €), majd felsétálunk Írország talán legszebb és legvadabb tengerpartjára – a „fel” nem elírás, a Kerry Cliffs ugyanis 300 méter magasan emelkedik az óceán szintje fölé. Elképesztő élmény. (Belépődíj: 5 €.)

Aki szereti a Csillagok háborúja-sorozatot, annak ezután egészen különleges élményben lehet része, amikor ellátogatunk Luke Skywalker szigetéhez, azaz a Skellig Michael-szigethez, ahol a befejező trilógia jeleneteit forgatták. De akit a film nem hozott lázba, az is el fog ámulni a táj vad szépségén. A program erősen időjárásfüggő, jó esetben körül tudjuk hajózni a szigeteket, egészen közelről láthatjuk a csúcsra vezető lépcsősort és a több tízezer (!) vízimadár (lundák, szulák, sirályok) fészkét, sőt, útközben delfinek is kísérni fognak minket.

Ha rossz idő lenne, akkor sajnos csak a látogatóközpont marad, bár igazság szerint önmagában azért is érdemes felkeresni Portmagee kikötőjét. (A hajózás ára 50 €, rossz idő esetén a látogatóközpont önmagában 5 €. A programot jó előre le kell foglalni, egy-két nappal előre szólnak, ha az időjárás nem engedi meg a kihajózást – ez esetben a díjkülönbözetet visszautalják a kártyánkra.)

És még nincs vége a napnak: visszaautózunk a szállásunk közelébe, és búcsúzóul egy Ír Esten veszünk részt, tradicionális zenével, tánccal, vacsorával. (A belépés ingyenes, csak a fogyasztásért kell fizetni.)

14. nap (május 16., csütörtök)

Visszaindulunk Dublin felé. Útközben pihenésképpen megállunk a Rock of Dunamase-nál, ahol lenyűgöző romok között csodálatos kilátásban lesz részünk, miközben elmesélem a stratégiai helyen épült várkastély érdekes történetét, keltákról, keresztényekről, vikingekről, normannokról. (A belépés ingyenes.)

A fővárosba érkezés után még van néhány szabad óránk, ezt sétával, pihenéssel, vásárlással tölthetjük. 17:00 órára kell a repülőtérre érnünk.

 

Költségek összesítve:

 1. Repülőjegy: a mai napon 19.217 Ft + 60.09 € (kb 24.036 Ft) Basic viteldíjjal (egy kézipoggyász),
  vagy 31.300 Ft + 93.09 € (kb 37.236 Ft) Regular viteldíjjal (két kézipoggyász és elsőbbségi beszállás)
  – az árak a repülőtársaság foglalási rendszerében bármikor bármeddig emelkedhetnek;
  plusz az utasbiztosítás: a Netrisk oldalán kérhetsz ajánlatot » (új ablakban nyílik), kb 8 – 10.000 Ft körül fogsz találni ennyi időre.
 2. Szállás: egyágyas szoba csak egy szálláshelyen van, azzal összesen 1.010 € (kb 404.000 Ft), kétágyas szobában összesen 905 € (kb 362.000 Ft) a tizenhárom éjszakára, fürdőszobás szobákban, reggelivel (kivéve az első szálláson, ahol nincs ellátás).
 3. Belépőjegyek: összesen kb 400 – 440 € (kb 160 – 176.000 Ft) a lovaskocsizástól függően, plusz a fakultatív programok Dublinban.
 4. Túravezetés díja: 600.000 Ft (a szervezésen, a programvezetésen és a fordításon-tolmácsoláson kívül tartalmazza a mikrobusz költségeit is).
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20 – 30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – ha nem is ennyiért szoktunk 🙂 ) Tehát erre igényeid szerint kb 350 €-t (kb 60.000 Ft-ot) szánj.
Összesen, mindennel együtt kb 1.320.000 – 1.400.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 630.000 – 640.000 Ft + kb 1.720 – 1.890 €. A fentiekben 400 Ft-os €-árfolyammal számoltam.)

A program változtatásának jogát az időjárás, a helyi egyéb viszonyok, valamint a résztvevők erőnléte és egészségi állapota alapján fenntartom. A lényeg: mindent meg lehet beszélni, csak szólj 🙂

 

Bealtaine Fire Festival, Uisneach, Co. Meath, Ireland
Connemara, Galway, Midlands
Inis Oírr, Aran-szigetek, Co. Clare, Írország
Az Atlanti-óceán partja, Co. Clare, Írország
Ír kocsmai zene, Co. Donegal, Írország
Kylemore Apátság, Co. Galway, Írország
Lough Corrib, Co. Galway, Írország
Trim Castle, Co. Meath, Írország
A kelták nyomában Írországban
Glendalough, Co. Wicklow, Írország
Black Valley, Co. Kerry, Írország
Clonmacnoise, Co. Offaly, Írország
Híd a Liffey folyón, Dublin, Írország
Írország oda-vissza
Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

(Ne aggódj: a gombra kattintva még nem kell fizetned.)

Fontos tudnivalók

Ezt az utazást nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. (A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt ») (Új ablakban nyílik.)

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd azt a jegytípust, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen hosszúságú útra.
 • A szállást (általában 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállásokat természetesen előre lefoglalom, és a nagy részüknél helyben kell fizetni, de némelyiknél előre kérik - ilyenkor én kifizetem a szállást, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben.)
  FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora a főétkezés, étteremben. Ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál magasabb. (Egy sűrű, laktató zöldségleves vajas szódakenyérrel - a "nap levese" - 5-7 €, kisebb adag előétel 10-12 €, normál adag húsos főétel 18-30 €, desszert 5-10 €, egy pint sör 5-6 €, üdítő - tea - kávé 3-4 €.)
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti - részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
 • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a programvezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint a vidéki közlekedéshez szükséges mikrobusz költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a programvezetés díját átutaltad. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

A csoportról: fontos, hogy legfeljebb 7 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren Írország meglehetősen drága. (Skócia meg pláne.) Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, lehetőleg olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim, vagy legalább olyanokat, ahol sok a kedvező vélemény. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, brit típusú konnektorok - átalakítókat sokfelé lehet kapni - és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz az Ír Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

Tetszik, amit olvastál? Várlak szeretettel!

 

Tudod, mi a dolgod 🙂

 

Ne maradj le, iratkozz fel!

Ha szeretnél elsőként értesítést kapni az új kalandokról, ha nem akarsz lemaradni
az érdekes blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel az értesítőre az alábbi űrlapon!

A spameket én is utálom, úgyhogy ígérem, nem fogok semmi olyasmit küldeni, ami zavarna 🙂