2023. július 8. (szombat) – július 15. (szombat), 8 nap, 7 éjszaka (6 teljes és 1 fél napnyi program)

 

Ötezer év történelme élőben, ahogy még soha nem tapasztaltad. Azúrkék víz és fehér homok, mintha a Karib-tengeren lennél. Templom, ahol 800 éve minden nap miséznek. Farm, ahová csak 30 éve vezet út. Az óceán drámaisága és a zöld dombok nyugalma. Megannyi csoda vár, ha velem tartasz 🙂

 
Connemara, Galway, Midlands
 

Utazás:

Repülőgéppel Budapestről Dublinba – a részleteket lásd lejjebb, a program után.

 

Találkozó:

2023. július 8-án, szombaton, 18:30 órakor, Dublinban, a repülőtér 2. terminálján, az érkezési oldalon, a kijárat mellett lévő asztaloknál.

 

Program

1. nap (július 8., szombat)

A találkozás után beülünk a mikrobuszba és elindulunk északnyugat felé. Az út nagy részét autópályán tesszük meg, de így sem lesz másra időnk, mint hogy elfoglaljuk első szállásunkat, ahol két éjszakát töltünk, kétágyas, fürdőszobás szobákban, reggelivel. A szállás díja 65 € / éj, összesen 130 €, ezt a tulajdonosnak fizeted majd készpénzben.

 

2. nap (július 9., vasárnap)

A bőséges, nagyon finom, és nagyon laktató ún. „teljes ír reggeli”, azaz „Full Irish Breakfast” után (bár aki könnyedebben szeretné kezdeni a napot, a szokásos kontinentális reggelit is választhatja) bevezetésképpen Írország legnagyobb folyójának, a Shannonnak egyik taván hajózunk, befogadjuk a gyönyörű táj látványát, és meghallgatjuk vezetőnk történeteit. (A hajózás ára 25 €.)

Ezután továbbmegyünk a folyóparton az ősi Clonmacnoise kolostorhoz (eredeti ír nevén Cluain Mhic Nóis, azaz „Nós fiainak mezeje” – míg ellenben az angol név az égvilágon semmit nem jelent, szokás szerint azt írták le angolosan, amit az ír névből kihallottak). (Belépődíj: 8 €.)

Clonmacnoise, Co. Offaly, Írország

A délután második felében meglátogatunk egy különleges parkot, tavakkal, tündérerdővel, ipari hulladékok újraálmodásával készült szoborparkkal, rengeteg vízimadárral, gyönyörű természeti környezetben. Talán itt érted meg először, hogy milyen útra számíthatsz, hogy milyen rejtett kincseket mutatok majd meg neked. (A belépés ingyenes.)

 

3. nap (július 10., hétfő)

Európa legnagyobb és legrégebbi régészeti lelőhelye, Rathcroghan (Ráth Cruachan) az emberiség történelmének 5500 évét öleli fel. Connacht tartomány királyi székhelye, ahonnan nagy valószínűséggel a Halloween hagyománya ered, bronz- és vaskori temetkezési helyek, középkori gyűrűerődök, állókövek, és még a Pokol Kapuja is vár itt ránk! Minden régész, de a történelem iránt érdeklődők számára is maga a paradicsom, több, mint 240 feltárt emlékhelyével. Egy hét is kevés lenne mindezek megismerésére, úgyhogy csak a legérdekesebbeket nézzük meg. Itt igazán elmondható, hogy a történelem életre kel! (A képen látható bikának igen fontos szerepe volt – majd elmesélem.) (Belépődíj: 6 €.)

Rathcroghan Archeological Site, Co. Roscommon, Írország

Továbbutazunk északnyugat felé, a következő megállóhelyünk a Keshcorran barlangok, ahol egy könnyű gyaloglás árán csodálatos panorámában lesz részünk. Nézelődés közben elmesélem a helyi legendákat, amelyek a nagy hősről, Fionn mac Cumhailről, a neki ellenszegülő híres szerelmespárról, Diarmuidről és Gráinne-ről, valamint Cormac McAirtről szólnak, aki egy igen érdekes gyermekkor után lett Írország nagykirálya.

És még mindig nincs vége a napnak: a szállásunk felé tartva megállunk a híres Ballintubber Apátságnál. Ez az a templom, amely „refused to die”, azaz ahol a Penal Times, a katolikusok elleni legvadabb cromwelli kegyetlenkedések idején sem hagyták abba a misézést, még akkor sem, ha az sokszor a papok életébe került. Azonban nemcsak a története, de a szépsége miatt is érdemes meglátogatni. (Belépődíj: 10 €.)

Ezután elfoglaljuk a szálláshelyünket – itt is két éjszakát töltünk, szintén kétágyas, fürdőszobás szobákban, reggelivel, és mindezért éjszakánként 50 €-t, azaz összesen 100 €-t fizetsz majd készpézben, a szállásadónak. Este érdemes átugrani a közeli kisvárosba, ahol nagy valószínűsággel élő zene mellett vacsorázhatunk (az egyik kedvenc helyem).

 

4. nap (július 11., kedd)

Ma reggel egy egész kicsit korábban kell indulnunk. A Connemara Nemzeti Park gyönyörű vidékein keresztül (ahol igen nehéz megállapítani a fehér foltokról a hegyoldalban, hogy sziklák-e avagy birkák) egy olyan útra térünk, amely mindössze 1989 óta létezik, noha a birka- és tehénfarmon, ahová vezet, már 7 generáció óta, több, mint 300 éve él és dolgozik a tulajdonos Bourke család. Ennek az elzártságnak következményeként maradhatott fent az ír vidéki gazdálkodás sok értékes hagyománya, amelyeket egy vezetett séta során mutatnak meg nekünk, a Potato Famine, azaz a Nagy Éhínség emlékeivel (és okainak magyarázatával), valamint a farm életével együtt. (Belépőjegy: 25 €.)

The Lost Valley, Co. Mayo, Írország

Visszafelé újra körbeautózzuk az ország egyetlen valódi fjordját, de most lesz időnk rá, hogy pár percre megálljunk egy meglepetés-helyszínen 🙂 illetve arra is, hogy benézzünk egy családi gyapjúmúzeumba, ahol megtudhatjuk, hogy hogyan dolgoznak ezzel a fontos alapanyaggal évszázadok óta, sőt, magunk is kipróbálhatjuk, hogy hogyan kell fonalat sodorni és sálat szőni. Természetesen vásárolhatunk is a csodás gyapjú termékekből. (Belépődíj: 9 €.)

Délután Nyugat-Írország egyik legimpozánsabb építészeti remekéhez autózunk, a Kylemore Apátsághoz. Ha erről nincs saját készítésű fényképed, senki nem hiszi majd el, hogy Írországban jártál 😉 Nekem egyébként a neogótikus kistemplom tetszik a legjobban (szívszaggató történetét majd elmesélem), de maga a bencés apátsággá alakult kastély is gyönyörű, interaktív kiállítása igen érdekes, a falakkal körülvett viktoriánus díszkert pedig igazán egyedi élmény. (Belépődíj: 16 €.)

Kylemore Apátság, Co. Galway, Írország

Az eseménydús nap végén jól esik majd megpihenni a szálláshelyünk közös nappalijában, a tőzeggel fűtött kandalló előtt – vagy elmehetünk vacsorázni Congba, az alig tíz percre lévő bűbájos kisvárosba. Ez a hely akkor „került fel a térképre” turisztikai szempontból, amikor 1952-ben itt forgatták A nyugodt férfi (The Quiet Man) című filmet, John Wayne és Maureen O’Hara főszereplésével, John Ford rendezésében. A városka, a templom, a congi apátság romjai, a szerzetesek több száz éves halászháza megér egy esti sétát.

 

5. nap (július 12., szerda)

Elhagyjuk Roscommon megyét, és észak felé haladunk tovább. Először a Binn Ghulbain (az angolok szerint Benbulbin) hegységet járjuk körbe, megnézzük a Glencar vízesést és a Devil’s Chimney-t (az Ördög kéménye), azután a Droichead Lhúcaist (Lukács hídja). Mindkét helyen érdemes sétálni egyet! És mindezenközben elképesztő, hihetetlen tájon autózunk, ezt a látványt garantáltan soha nem fogod elfelejteni. A képek egyszerűen nem adják vissza.

Droichead Lhúcais, Co. Sligo, Írország

A nap második felét Glencolumbkille-ben töltjük, avagy Glencolmcille-ben, de lehet, hogy még többféle írásmóddal is fogsz találkozni 🙂 A lényeg, hogy Szent Kolumba templomának völgyéről van szó, írül: Gleann Cholm Cille. Az anglicizált változat meg sikerül, ahogy sikerül 🙂

Itt három fő látványosság vár ránk. Először a Folk Village, azaz a helyi Skanzen a célunk, amelyben rendkívül érdekesen mutatják be, hogy a különböző korokban hogyan éltek a különböző társadalmi rangú illetve foglalkozású emberek Írországban. A Ballintubberben megismert Penal Times története itt is felbukkan majd – de ne szaladjunk ennyire előre… (Belépődíj: 7 €.)

Glencolumbkille Folk Village, Co. Donegal, Írország

A másik kettőhöz át kell mennünk a félsziget déli oldalára. Az első egy birkafarm, ahol kutyás birkaterelés bemutatót láthatunk (ehhez kell egy kis szerencse, mert nem tartják meg minden nap). (Belépődíj: 15 €.) A másik pedig egy újabb hihetetlen látvány, amelyet csak ülünk és bámulunk – feltéve, hogy nem lesz köd! Úgyhogy ehhez is kell egy kis szerencse! Eddig én kétszer voltam itt, mindkétszer júliusban, és az egyik alkalommal ragyogó napsütés volt, a másik alkalommal az orrunkig is alig láttunk, úgyhogy az eddigi tapasztalataim alapján 50 % az esélyünk, hogy lássuk a Sliabh Liag (angolul: Slieve League) tetejéről az óceánba zuhanó 598 méter (!) magas sziklafalat, odalent pedig „Az óriás asztalát és székét”. Ez a hely Európa legmagasabb tengeri szirtje, háromszor olyan nagy, mint a híres Moher sziklák (és szerintem sokkal szebb).

(Ugye mostanra feltűnt, hogy itt elsősorban az ír neveket használom, és csak másodsorban az angolokat? Ugyanis ez a vidék Gaeltacht, azaz itt az ősi nyelv van mindennapi használatban. Természetesen tudnak angolul is, és udvariasan átváltanak rá, ha látják, hogy külföldi vagy, de egymás között írül beszélnek.)

Miután kigyönyörködtük magunkat, megvacsorázunk a közeli faluban, majd visszaülünk az autóba, és most már meg sem állunk a szállásunkig. Na jó, ez így elég szigorúan hangzik – tudom előre, hogy ezt az utolsó 70 km-t sokkal lassabban fogjuk megtenni, mint ahogy tervezem, mert folyton nyafogni fogtok, hogy álljunk meg fényképezni 😀 (Csak abban bízhatok, hogy eddigre lemegy a nap… 🙂 )

A szállásunk, amelyen a következő két éjszakát töltjük el (az eddigiekhez hasonlóan kétágyas, fürdőszobás szobákban) egy partközeli szigeten lesz, reggelivel együtt éjszakánként 50 €-t, azaz összesen 100 €-t kell majd fizetned érte, készpénzben, a szállásadónak.

 

6. nap (július 13., csütörtök)

Az egész mai napot csavargással töltjük Donegal lenyűgöző, változatos tájain. Látunk magas hegyeket és eldugott völgyeket, félelmetesen zúgó óceánt és szelíd, puhahomokos strandot, várat és világítótornyot, sétálunk, bámulunk, sőt, akár úszhatunk is a tengerben (az írek persze úsznak, amint a levegő és a víz összehőmérséklete meghaladja a 15 fokot – nem tudom, te hogy vagy vele, nekem ennél azért egy kicsit többre van szükségem 😉 )

A záróakkord a kihagyhatatlan hely: Írország legészakibb csücske, a Malin Head. Sajnos, amikor ott jártam, elég nagy volt a köd, és „egy pettyet” fújt a szél… Remélem, idén sikerül majd jobb képeket csinálnom!

Malin Head, Co. Donegal, Írország

 

7. nap (július 14., péntek)

Reggel szomorú búcsút veszünk a Vad Nyugattól és a Messzi Északtól, és visszaindulunk a főváros felé. Az út elég hosszú, ezért megtörjük néhány pihenővel, ahol újabb szépségeket szívhatunk magunkba. Délelőtt a Binn Ghulbain másik oldaláról megyünk be a hegyek közé, az úticélunk a Gleniff Horseshoe elnevezésű völgy, Diarmuid és Grainne barlangjával (emlékszel még a hétfőn hallott legendára?), majd pedig az Eagle’s Rock (a Sas sziklája). Próbáld meg lefényképezni, levideózni, de készülj fel rá, hogy otthon nem értik majd, mitől vagy ennyire lelkes…

Binn Ghulbain, Co. Sligo, Írország

Dublinba érve leadjuk a mikrobuszt és elfoglaljuk a szállásunkat. Itt töltjük az utolsó egy éjszakát, szintén kétágyas, fürdőszobás szobákban, de ezúttal nem kapunk reggelit, a szállás díja mégis 80 € lesz. Nos, igen, fővárosi árak…

Ezután korai vacsorát eszünk egy egészen elképesztő belsőépítészettel rendelkező többszintes étteremben, majd ezzel az energiával feltöltve csatlakozunk Jackhez, egy dublini idegenvezetőhöz, aki megmutatja nekünk a kedvenc helyeit és elmeséli a kevésbé ismert legendákat Molly Malone-ról, a U2 együttesről, és más érdekességekről. Ez az esti séta szó szerint egészen más fényben mutatja meg nekünk Dublint. Természetesen a kocsmanegyedet sem hagyjuk ki, sőt, Jack meg is hív minket egy italra. (Részvételi díj: 20 €.)

 

8. nap (július 15., szombat)

Mivel a repülőgép csak este indul, még van időnk körülnézni egy kicsit Dublinban – nappali fényben is 🙂 Ehhez lesz egy bérletünk, amely érvényes a város összes DublinBus (busz), LUAS (villamos) és DART (elővárosi vasút, olyasmi, mint a HÉV) járatára, hogy szabadon közlekedhessünk (az ára 8 €, és az első használattól 24 óráig érvényes). Három helyszínt javasolok, hogy nézzünk meg együtt, szerintem ezeken keresztül lehet a legjobban megismerni Dublint (az első ingyenes, a második 10 €, a harmadik 12 €); de természetesen magadban is kószálhatsz, ha inkább ahhoz van kedved.

Temple Bar, Dublin, Írország

Délután három óra körül kell indulni a repülőtérre (a csomagjaidat addig leteheted egy belvárosi csomagmegőrzőben), tehát ennyi időd van, hogy magadba szívd Írország fővárosának atmoszféráját. Szerencsére Dublin tulajdonképpen egy kisváros, rengeteg külvárossal egybeépülve. A lényeg gyalogosan bejárható, a központtól sétatávolságon kívül nem sok látnivaló van, és ha az ember szeretné kicsit pihentetni a lábát, bármelyik megállóban felszállhat egy Hop On Hop Off buszra, és bármelyik megállóban le is szállhat, aztán ha megnézte, ami ott van, folytathatja az útját a következő busszal.

 

Fontos információk a repülésről

Nyolc év tapasztalatával meggyőződésem, hogy nincs jobb megoldás, mint a Ryanair járataival utazni. Náluk a legjobbak az árak és a kiegészítő szolgáltatások díjai is, náluk a legegyszerűbb a foglalás és a beszállókártya letöltése, és nekik van minden nap járatuk. Javaslom, hogy ne egy repülőjegy-összesítő oldalon vásárolj, mert nem lesz olcsóbb, viszont sokkal nehezebb lesz utána az ügyintézés.

Vásárold meg tehát a repülőjegyedet a Ryanair oldalán – kattints ide » (Új ablakban nyílik.)

 • odafelé 2023. július 8., szombat, FR 1024 járat, indulás Budapestről 16:05-kor, érkezés Dublinba helyi idő szerint 18:15-kor (repülési idő 3 óra 10 perc);
 • visszafelé 2023. július 15., szombat, FR 1023 járat, indulás Dublinból helyi idő szerint 18:40-kor, érkezés Budapestre 22:35-kor (repülési idő 2 óra 55 perc).

A fenti zöld link egyenesen a megfelelő helyre visz, csak ki kell jelölnöd a járatot és dönteni a viteldíjak között, majd meg kell adnod az adataidat egy regisztrációval (vagy be kell jelentkezned, ha már van Ryanair fiókod). Lépkedj tovább a folyamaton, válaszd ki az ülőhelyed, add hozzá az extrákat, ha akarod, és végül fizesd ki a repülőjegyet.

Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd a „Regular” jegyet, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen útra. Javaslom, hogy vásárold meg hozzá a Fast Track gyorsított biztonsági ellenőrzést – ennek elsősorban Dublinban van jelentősége, bár Budapesten sem árt.

Az utasfelvételt magadnak kell elvégezned, erre 60 nappal az utazás előtt nyílik meg a lehetőség, ha vettél ülőhelyet (ha nem, akkor véletlenszerűen kapsz majd egyet, de csak az utazás előtti 24 órán belül). Ekkor tudod letölteni magadnak a beszállókártyákat. Ezeket érdemes kinyomtatva is magaddal vinned, bár úgy is elfogadják, ha felmutatod a telefonodon, de azért biztos, ami biztos, legyen nálad papír példány is.

 

Költségek összesítve:
 1. Repülőjegy: kb 93.000 Ft (ha rám hallgatsz, és a Regular jegyet választod, csomagfeladás nélkül, átlagos ülőhellyel, gyorsított biztonsági ellenőrzéssel – és persze ha időben veszed meg, még mielőtt emelnek a díjon),
  plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanair-ét választod, az kb 8.000 Ft).
 2. Szállások reggelivel: kétágyas, fürdőszobás szobákban 410 € (kb 164.000 Ft) a hét éjszakára.
 3. Belépőjegyek: összesen 171 € (kb 69.000 Ft) idegenvezetéssel, tolmácsolással (Tour Guide készülékkel).
 4. Túravezetés díja: 250.000 Ft / fő. Tartalmazza a mikrobusz bérleti díját és biztosítását, az üzemanyag költségét, az autópályadíjakat és a parkolási díjakat, valamint a programok összeállítását és levezetését, tolmácsolással. A túravezetést vizsgázott, Magyarországon és Írországban engedéllyel rendelkező idegenvezető végzi.
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 15-20 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – csak kérdés, hogy eszünk-e ennyiért 🙂) Mindenesetre erre kb 150 €-t (kb 60.000 Ft) szánj.
Összesen tehát, mindennel együtt kb 645.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 350.000 Ft + kb 730 €. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

 

Fontos tudnivalók

Ezt a programot nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt » (Új ablakban nyílik.) Egészen röviden: okleveles turisztikai menedzser és idegenvezető vagyok, több, mint 30 éves tapasztalattal, és Írországot keresztül-kasul ismerem.

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek).
 • A szállást (kétágyas, fürdőszobás szobákban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállások nagy része le van foglalva, és helyben kell fizetni, de néha én előre lefoglalom és kifizetem, ilyenkor ennek a díját majd átutalod nekem vagy a helyszínen nekem adod oda készpénzben.)
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora lesz a főétkezés, egy helyi kocsmában, bár előfordul, hogy sokszor este már nem is vagyunk éhesek 🙂 Mindenesetre ezt közösen döntjük majd el. Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága.
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti – részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és majd átutalod a részedet. Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a túravezetés díja. Ebben benne vannak az autóbérlés költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak), valamint az én munkadíjam (a program összeállítása és levezetése, az idegenvezetés, a fordítás, a tolmácsolás). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így az esetleges idegen résztvevőket és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a túravezetési díjat átutaltad a cégem bankszámlájára. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft állít ki és küld számlát.

Az időjárásról: Írország híres a sok esőzésről (ennek köszönheti a zöld minden árnyalatában tündöklő vidékeit), de valójában ritka, hogy egész nap essen az eső – inkább naponta több gyors záporra, vagy felhős égre kell számítanunk. Még az októberi túránkon is volt részünk napsütésben, júliusban pedig kifejezetten melegre (de nem hőségre!) számíthatunk. Természetesen hozz magaddal esőkabátot (az esernyő itt nem sokat ér, a szél kifordítja a kezedből), kényelmes gyaloglócipőt, és mindenből egy váltást. Írországban is a réteges öltözködés a legjobb választás, azzal biztosan jól fogod magad érezni.

A csoportról: FONTOS, hogy legfeljebb 6 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út.

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

 

Tetszik, amit olvastál? Várlak szeretettel!

 

Tudod, mi a dolgod 🙂