2023. június 30. (péntek) – július 7. (péntek), 8 nap, 7 éjszaka (6 teljes és 1 fél napnyi program)

 

Történelem előtti dolmenek és festékszóróval megjelölt birkák, hajózás a tengeren és erdei séta sólymokkal, vacsora ír whiskey és élő zene mellett, kastélyok, kolostorok, ragyogóan zöld táj – megannyi csoda vár, ha velem tartasz 🙂

 
Lough Corrib, Co. Galway, Írország
 

Utazás:

Repülőgéppel Budapestről Dublinba – a részleteket lásd lejjebb, a program után.

 

Találkozó:

2023. június 30-án, pénteken, 15:00 órakor, Dublinban, a repülőtér 2. terminálján, az érkezési oldalon, a kijárat mellett lévő asztaloknál.

 

Program

1. nap (június 30., péntek)

A találkozás után felvesszük a mikrobuszt és máris elindulunk a Wild Atlantic Way, azaz a Vad Atlanti Út felé. Az út első felét autópályán tesszük meg, később kisebb utakra térünk, közben megállunk egy késői ebédre avagy korai vacsorára. Így jutunk el a Keshcorran barlangokhoz, ahol egy könnyű gyaloglás árán csodálatos panorámában lesz részünk. Nézelődés közben elmesélem a helyi legendákat, amelyek a nagy hősről, Fionn mac Cumhailről, a neki ellenszegülő híres szerelmespárról, Diarmuidről és Gráinne-ről, valamint Cormac McAirtről szólnak, aki egy igen érdekes gyermekkor után Írország nagykirálya lett.

Keshcorran. Co. Sligo, Írország

Miután kigyönyörködtük magunkat, újra autóba ülünk, és elutazunk az első szálláshelyünkre, a Lough Corrib (Corrib-tó) partjához, ahol három éjszakát töltünk, kétágyas, fürdőszobás szobákban, reggelivel. A szállás díja 60 € / éj, összesen 180 €, ezt a tulajdonosnak fizeted majd készpénzben.

 

2. nap (július 1., szombat)

A bőséges, nagyon finom, és nagyon laktató ún. „teljes ír reggeli”, azaz „Full Irish Breakfast” után (bár aki könnyedebben szeretné kezdeni a napot, a szokásos kontinentális reggelit is választhatja) a délelőttöt a szállásunktól néhány kilométerre található, bűbájos kisvárosban, Congban és környékén töltjük. Ez a hely akkor „került fel a térképre” turisztikai szempontból, amikor 1952-ben itt forgatták A nyugodt férfi (The Quiet Man) című filmet, John Wayne és Maureen O’Hara főszereplésével, John Ford rendezésében. A városka, a temploma, a congi apátság romjai, a szerzetesek több száz éves halászháza mind megérnek egy sétát.

Ezután egy egyórás hajóutat teszünk a Corrib-tavon, megcsodáljuk a környékbeli hegyek látványát, meghallgatjuk a kapitány történeteit, és persze közben megnézzük a vízről a híres Ashford kastélyt, a Guinness család egykori nyári otthonát, amely ma luxusszállodaként és hírességek esküvői helyszíneként működik. (Hajójegy: 25 €.)

Corrib Cruises, Cong. Co. Mayo, Írország

Fakultatív program:

 • látogatás egy solymászatban: a gyönyörű ragadozómadarak röptetése egy életreszóló élmény, amelyet mindeféle előképzettség nélkül bárki kipróbálhat (díja 65..125 € a résztvevők számától függően).

 

Délután Nyugat-Írország egyik legimpozánsabb építészeti remekéhez autózunk, a Kylemore Apátsághoz. Ha erről nincs saját készítésű fényképed, senki nem hiszi majd el, hogy Írországban jártál 😉 Nekem egyébként a neogótikus kistemplom tetszik a legjobban (szívszaggató történetét majd elmesélem), de maga a bencés apátsággá alakult kastély is gyönyörű, interaktív kiállítása igen érdekes, a falakkal körülvett viktoriánus díszkert pedig igazán egyedi élmény. (Belépődíj: 16 €.)

Kylemore Apátság, Co. Galway, Írország

Hazafelé másik úton megyünk, meg is állunk egy fél órára egy meglepetés helyen 🙂 Az eseménydús nap végén jól esik majd megpihenni a szálláshelyünk közös nappalijában, a tőzeggel fűtött kandalló előtt.

 

3. nap (július 2., vasárnap)

A mai nap laza autós kóborlások és eldugott helyeken áll-leesős ámuldozások ideje. A Connemara Nemzeti Park gyönyörű vidékein keresztül (ahol igen nehéz megállapítani a fehér foltokról a hegyoldalban, hogy sziklák-e avagy birkák) egy olyan útra térünk, amely mindössze 1989 óta létezik, noha a birka- és tehénfarmon, ahová vezet, már 7 generáció óta, több, mint 300 éve él és dolgozik a tulajdonos Bourke család. Ennek az elzártságnak következményeként maradhatott fent az ír vidéki gazdálkodás sok értékes hagyománya, amelyeket egy vezetett séta során mutatnak meg nekünk, a farm mindennapi életével együtt, többek között kutyás birkaterelés bemutatóval. (Belépőjegy: 25 €.)

The Lost Valley, Co. Mayo, Írország

A következő állomásunk egy gyaloghíd, egy Angliában gyakori, a középkor óta használt, Írországban azonban teljesen egyedülálló ún. boulder-híd, amelynek nemcsak a felépítése, de a története is rendkívül érdekes, bár a helyiek nem szeretnek beszélni róla – elmondom, miért! Ezután ellátogatunk az ország egyik legszebb tengerparti homokos strandjára, amely többek között a szörfözők kedvenc helye, és aki szeret a csapvíznél csak egy icipicit hidegebb vízben úszni, az itt megteheti… Akik kevésbé őrültek bátrak, azok valószínűleg a kávéra és a messze földön híres csokoládés brownie-ra szavaznak inkább, és az asztalok mellől nézik a hullámokat…

És ekkor még mindig nincs vége a napnak: továbbmegyünk a Wild Atlantic Way északi útján, megcsodáljuk az írek szent hegyét, a Croagh Patrickot (csak lentről 😉 ), majd megvacsorázunk egy tengerparti étteremben, végül pedig sétálunk egy kicsit a hangulatos kisvárosban, Westportban.

 

4. nap (július 3., hétfő)

Összecsomagolunk, és elindulunk dél felé – de útközben először megállunk kis időre egy ferences rendháznál, amely az ország legjobban megőrzött középkori kolostorai közé tartozik. Galwaybe érve leparkolunk a központ közelében, és rövid városnéző sétára indulunk, amelynek során hátborzongató és kedves történeteket is mesélek majd 🙂 Ezután szabad program: Írország legvidámabb városát könnyű bebóklászni, és a hangulatos sétálóutcákban sok minőségi bolt is csábítgat. Nem szabad kihagyni többek között azt az ékszerboltot sem, amely egy apró látogatóközpontot rejt, és ahol megismerhetjük a nemzeti szimbólumnak számító Claddagh-gyűrűk érdekes történetét.

Mai szállásunk egy Doolin nevű, igen hangulatos halászfalu egyik panziójában lesz. Itt csak egy éjszakát töltünk, a díja 60 €, reggelivel. A szállásdíjat itt is készpénzben fizeted majd a szállásadónak.

Doolin, Co. Clare, Írország

Este erősen javallott ellátogatni a számos kocsma egyikébe – Doolin a hagyományos ír zene egyik elismert központja, így esélyes, hogy kitűnő élőzene mellett vacsorázhatunk.

 

5. nap (július 4., kedd)

Reggel elsétálunk a kikötőbe, és átkompozunk az Aran-szigetek legnagyobbikára, Inishmore-ra (eredeti ír nevén Inis Mór, azaz – meglepetés! – Nagy Sziget).

Az egész napot itt töltjük, a sziget bejárható gyalogosan, de lehet bérelni biciklit, vagy akár lovaskocsival is körbevitethetjük magunkat. A táj látványa önmagában is lenyűgöző, de találunk itt őskori erődöket, tökéletesen téglalap alakú, de természet formálta úszómedencét, szentek által alapított VIII. századi templomromokat, és ha szerencsénk van, napozó fókákkal is találkozhatunk.

Aran-szigetek, Írország

Délután értünk jön a hajó, és visszamegyünk a kikötőbe, de csak azért, hogy felvegyük a később csatlakozókat: még vár ránk egy út a hihetetlen Moher-sziklákhoz (Cliffs of Moher), amelyek 214 m magasan őrzik az Ír szigetet az óceán hullámaitól. Tudom, a kép nem adja vissza – de nézd csak azt a hangyányi épületet a sziklák tetején! Nos, az a látogatóközpont… (A teljes hajójegy – kompok plusz sétahajózás – ára 60 €, a fakultatív biciklibérlés kb 10 €, a lovaskocsizást sajnos nem lehet előre tudni, a létszámtól is függ.)

Cliffs of Moher, Co. Clare, Írország

Ezután elfoglaljuk a következő szállásunkat Kilkee városában, ahol ismét csak egy éjszakát töltünk, és reggelivel együtt 80 €-t fizetünk a szállásadónak.

 

6. nap (július 5., szerda)

Reggel a Loop Head földnyelv legvégéhez autózunk, ahol ismét lenyűgöző látvány vár minket, valamint az 1670-ben épült Loop Head Lighthouse, azaz egy világítótorony, amelyet vezetett sétán járunk be. Megismerjük a hozzá kapcsolódó történeteket, a torony őreinek életét, és megtudhatjuk, mikor és miért írták az ÉIRE szót és a 45-ös számot hatalmas méretben a félsziget csúcsára. (Belépődíj: 7 €.)

Loop Head Lighthouse, Co. Clare, Írország

Ezzel a látvánnyal búcsúzunk a Wild Atlantic Waytől, elindulunk kelet, a főváros felé, de útközben két érdekes helyen is megállunk. Először a Rock of Dunamase a célunk, azaz Dunamase sziklája, ahol lenyűgöző romok között csodálatos kilátásban lesz részünk, miközben elmesélem a stratégiai helyen épült várkastély érdekes történetét, keltákról, keresztényekről, vikingekről, normannokról. (A belépés ingyenes.)

A második helyről most nem árulok el semmit – elég annyit tudnod, hogy egy kedves meglepetésben lesz részed 🙂

Estére Dublinba érünk, és elfoglaljuk a szállásunkat, ahol az utolsó két éjszakát töltjük, a díja 70 € / éj, összesen 140 €. Ezen a szálláshelyen az eddigiekkel ellentétben nincs reggeli, viszont ismerek egy nagyon jó helyet a közelben, ahol finomakat ehetünk és ihatunk ébredés után, városnézés előtt.

 

7. nap (július 6., csütörtök)

Dublin tulajdonképpen egy kisváros, rengeteg külvárossal egybeépülve. A lényeg gyalogosan bejárható, a központtól sétatávolságon kívül nem sok látnivaló van, és ha az ember szeretné kicsit pihentetni a lábát, bármelyik megállóban felszállhat egy Hop On Hop Off buszra, és bármelyik megállóban le is szállhat, aztán ha megnézte, ami ott van, folytathatja az útját a következő busszal.

Dublin, Írország

Lesz egy bérletünk, amely érvényes a város összes DublinBus (busz), LUAS (villamos) és DART (elővárosi vasút, olyasmi, mint a HÉV) járatára, hogy szabadon közlekedhessünk (az ára 8 €, és az első használattól 24 óráig érvényes), valamint veszünk egy GoCity kártyát, amellyel rengeteg látnivalóra további jegy vásárlása nélkül bemehetünk. Ennek az ára 69 €, és egyrészt szabadon utazhatunk vele a Big Bus (barna színű) városnéző buszon (normál jegyár egy napra 29 €), másrészt olyan helyekre mehetünk be vele, mint a 14 Henrietta Street interaktív múzeum (normál jegyár 10 €) vagy a Dublinia Viking Múzeum (normál jegyár 12 €), a Guinness Storehouse (normál jegyár 40 €) vagy a Jameson Distillery (normál jegyár 25 €), a Saint Patrick’s Cathedral (normál jegyár 10 €) vagy a Jeanie Johnston hajó (normál jegyár 12 €), és még sok más látnivaló.

Ezek nyilván nem mind férnek bele abba az egy napba, amely a rendelkezésünkre áll, úgyhogy még itthon elmesélem, hogy melyik milyen, és a csoport érdeklődése alapján javaslom, hogy melyiket látogassuk meg.

Ami biztos: délután korai vacsorát eszünk egy egészen elképesztő belsőépítészettel rendelkező többszintes étteremben, majd ezzel az energiával feltöltve csatlakozunk Jackhez, egy dublini idegenvezetőhöz, aki megmutatja nekünk a kedvenc helyeit és elmeséli a kevésbé ismert legendákat Molly Malone-ról, a U2 együttesről, és más érdekességekről. Ez az esti séta szó szerint egészen más fényben mutatja meg nekünk Dublint. Természetesen a kocsmanegyedet sem hagyjuk ki, sőt, Jack meg is hív minket egy italra. (Részvételi díj: 20 €.)

 

8. nap (július 7., péntek)

Délelőtt még egy kicsit magunkba szívhatjuk Dublin atmoszféráját (akár az egyik rövidebb program is belefér az időnkbe), de azután már el kell indulnunk a repülőtérre (a csomagokat addig a szálláson hagyhatjuk) – a 16-os busz erre egy kiváló módszer, mivel keresztülmegy a belvároson, megáll a szállásunk előtt, és a repülőtéren is.

 

Fontos információk a repülésről

Nyolc év tapasztalatával meggyőződésem, hogy nincs jobb megoldás, mint a Ryanair járataival utazni. Náluk a legjobbak az árak és a kiegészítő szolgáltatások díjai is, náluk a legegyszerűbb a foglalás és a beszállókártya letöltése, és nekik van minden nap járatuk. Javaslom, hogy ne egy repülőjegy-összesítő oldalon vásárolj, mert nem lesz olcsóbb, viszont sokkal nehezebb lesz utána az ügyintézés.

Vásárold meg tehát a repülőjegyedet a Ryanair oldalán – kattints ide » (Új ablakban nyílik.)

 • odafelé 2023. június 30., péntek, FR 1024 járat, indulás Budapestről 12:20-kor, érkezés Dublinba helyi idő szerint 14:30-kor (repülési idő 3 óra 10 perc);
 • visszafelé 2023. július 7., péntek, FR 1023 járat, indulás Dublinból helyi idő szerint 14:55-kor, érkezés Budapestre 18:50-kor (repülési idő 2 óra 55 perc).

A fenti zöld link egyenesen a megfelelő helyre visz, csak ki kell jelölnöd a járatot és dönteni a viteldíjak között, majd meg kell adnod az adataidat egy regisztrációval (vagy be kell jelentkezned, ha már van Ryanair fiókod). Lépkedj tovább a folyamaton, válaszd ki az ülőhelyed, add hozzá az extrákat, ha akarod, és végül fizesd ki a repülőjegyet.

Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd a „Regular” jegyet, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen útra. Javaslom, hogy vásárold meg hozzá a Fast Track gyorsított biztonsági ellenőrzést – ennek elsősorban Dublinban van jelentősége, bár Budapesten sem árt.

Az utasfelvételt magadnak kell elvégezned, erre 60 nappal az utazás előtt nyílik meg a lehetőség, ha vettél ülőhelyet (ha nem, akkor véletlenszerűen kapsz majd egyet, de csak az utazás előtti 24 órán belül). Ekkor tudod letölteni magadnak a beszállókártyákat. Ezeket érdemes kinyomtatva is magaddal vinned, bár úgy is elfogadják, ha felmutatod a telefonodon, de azért biztos, ami biztos, legyen nálad papír példány is.

 

Költségek összesítve:
 1. Repülőjegy: kb 101.500 Ft (ha rám hallgatsz, és a Regular jegyet választod, csomagfeladás nélkül, átlagos ülőhellyel, gyorsított biztonsági ellenőrzéssel – és persze ha időben veszed meg, még mielőtt emelnek a díjon),
  plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanair-ét választod, az kb 8.500 Ft).
 2. Szállások reggelivel: kétágyas, fürdőszobás szobákban 460 € (kb 184.000 Ft) a hét éjszakára.
 3. Belépőjegyek: összesen 240 € (kb 96.000 Ft) idegenvezetéssel, tolmácsolással (Tour Guide készülékkel).
  Bár ez lehet kevesebb is, ha Dublinban a GoCity kártya helyett csak 1-2 fizetős programra mész be.
 4. Túravezetés díja: 250.000 Ft / fő. Tartalmazza a mikrobusz bérleti díját és biztosítását, az üzemanyag költségét, az autópályadíjakat és a parkolási díjakat, valamint a programok összeállítását és levezetését, tolmácsolással. A túravezetést vizsgázott, Magyarországon és Írországban engedéllyel rendelkező idegenvezető végzi.
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 15-20 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – csak kérdés, hogy eszünk-e ennyiért 🙂) Mindenesetre erre kb 150 €-t (kb 60.000 Ft) szánj.
Összesen tehát, mindennel együtt kb 700.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 360.000 Ft + kb 850 €. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

 

Fontos tudnivalók

Ezt a programot nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt » (Új ablakban nyílik.) Egészen röviden: okleveles turisztikai menedzser és idegenvezető vagyok, több, mint 30 éves tapasztalattal, és Írországot keresztül-kasul ismerem.

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek).
 • A szállást (kétágyas, fürdőszobás szobákban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállások nagy része le van foglalva, és helyben kell fizetni, de néha én előre lefoglalom és kifizetem, ilyenkor ennek a díját majd átutalod nekem vagy a helyszínen nekem adod oda készpénzben.)
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora lesz a főétkezés, egy helyi kocsmában, bár előfordul, hogy sokszor este már nem is vagyunk éhesek 🙂 Mindenesetre ezt közösen döntjük majd el. Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága.
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti – részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és majd átutalod a részedet. Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a túravezetés díja. Ebben benne vannak az autóbérlés költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak), valamint az én munkadíjam (a program összeállítása és levezetése, az idegenvezetés, a fordítás, a tolmácsolás). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így az esetleges idegen résztvevőket és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a túravezetési díjat átutaltad a cégem bankszámlájára. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft állít ki és küld számlát.

Az időjárásról: Írország híres a sok esőzésről (ennek köszönheti a zöld minden árnyalatában tündöklő vidékeit), de valójában ritka, hogy egész nap essen az eső – inkább naponta több gyors záporra, vagy felhős égre kell számítanunk. Még az októberi túránkon is volt részünk napsütésben, júniusban pedig kifejezetten melegre (de nem hőségre!) számíthatunk. Természetesen hozz magaddal esőkabátot (az esernyő itt nem sokat ér, a szél kifordítja a kezedből), kényelmes gyaloglócipőt, és mindenből egy váltást. Írországban is a réteges öltözködés a legjobb választás, azzal biztosan jól fogod magad érezni.

A csoportról: FONTOS, hogy legfeljebb 6 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út.

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

 

Tetszik, amit olvastál? Várlak szeretettel!

 

Tudod, mi a dolgod 🙂