Történelem előtti dolmenek és festékszóróval megjelölt birkák, hajózás a tengeren és séta az ír nagykirályok koronázási dombján, kastélyok és katedrálisok, kőszirtek és kocsmák – megannyi csoda vár, ha velem tartasz 🙂

Időpont:

2022. október 27. (csütörtök) – november 2. (szerda), 7 nap, 6 éjszaka (5 teljes és egy fél napnyi program)

 

Ugrás a részletes programhoz

 

Általános tudnivalók:

Ezt az utazást nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat.

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd a „Regular” jegyet, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalatom szerint elegendőek egy ilyen hosszúságú úthoz.
 • A szállást (2-3 ágyas fürdőszobás szobákban) helyben, készpénzben, egyenesen a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállások nagy része le van foglalva, és helyben kell fizetni, de néha van, hogy egy szállást csak az AirBnB-n keresztül lehet elérni – itt én előre lefoglalom és kifizetem, az AirBnB felületén keresztül elküldöm a névre szóló visszaigazolást a foglalásról, és ennek a díját majd átutalod nekem.)
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben mindig megállunk ebédre (a legtöbb kávézóban illetve a látványosságok látogatóközpontjaiban tartalmas, sűrű zöldségleves – a nap levese -, szendvics, sütemény, ilyesmi kapható). Többnyire a vacsora lesz a főétkezés, egy helyi kocsmában, bár előfordul, hogy sokszor este már nem is vagyunk éhesek 🙂 Mindenesetre ezt közösen döntjük el. Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága. Egy ebéd 7-10 €, egy komolyabb vacsora 20-30 € körül van, itallal együtt. (Legalábbis nekem 🙂)
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti – részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és majd átutalod a részedet. Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a túravezetés díja. Ebben benne van a bérelt mikrobusz bérleti díja, biztosítási díja, az előrelátható üzemanyagköltség, az autópályadíjak és a parkolási díjak, valamint az én túravezetői munkadíjam. A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha ezt a díjat átutaltad a cégem bankszámlájára. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft állít ki és küld számlát.

Az időjárásról: Írország híres a sok esőzésről (ennek köszönheti a zöld minden árnyalatában tündöklő vidékeit), de valójában ritka, hogy egész nap essen az eső – inkább jellemző a napi többszöri gyors zápor, illetve a felhős ég. A tavaly októberi túránkon is volt részünk napsütésben, és kifejezetten meleg órákban is. Természetesen hozz magaddal esőkabátot (az esernyő itt nem sokat ér, a szél kifordítja a kezedből), kényelmes gyaloglócipőt, és mindenből egy váltást. Írországban is a réteges öltözködés a legjobb választás, azzal biztosan jól fogod magad érezni.

A csoportról: FONTOS, hogy legfeljebb 6 fő fog együtt utazni rajtam kívül (néha, kivételesen, jöhet egy hetedik résztvevő). Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út.

A részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el »

 

Covid-információk:

Felismerve, hogy már nem játszanak jelentős szerepet a koronavírus terjedésének megakadályozásában, az ír kormány 2022. március 6-tól minden utazási korlátozást feloldott. Az országba belépéskor nem kell felmutatni sem oltási igazolványt, sem negatív tesztet. Nem kell kitölteni a PLF (Passenger Locator Form) nyomtatványt. Nincs karantén, nem kell maszkot viselni (bár a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézményekben továbbra is ajánlott), nem kell távolságot tartani, azaz visszatért az élet a normális kerékvágásba. Természetesen ha valaki a COVID-19, vagy bármely más betegség tüneteit észleli magán, akkor az kövesse a szokásos egészségügyi eljárásokat.

Forrás:
Utazás Írországba külföldről:
https://www.gov.ie/en/publication/77952-government-advice-on-international-travel/#travelling-to-ireland
Egészségügyi előírások Írországban:
https://www.gov.ie/en/publication/3361b-public-health-updates/

A repülésre azonban most is vonatkoznak további intézkedések!

Ezen az oldalon lehet megnézni, hogy az utazás időpontjában milyen okmányok kötelezőek számunkra:
https://www.ryanair.com/ie/en/plan-trip/travel-documentation

Jelen pillanatban Magyarország nem szerepel a listán. Az utasfelvételkor azonban van lehetőség rá (bár nem kötelező), hogy feltöltsd az Uniós Digitális COVID-igazolványodat, ezért javaslom, hogy ezt tedd meg, ha van ilyened.

 

Ki van az egész mögött?

Bikfalvi Moni vagyok, vizsgázott, Magyarországon és Írországban engedéllyel rendelkező idegenvezető, túravezető, rekreációs sportoktató és turisztikai menedzser. De ami ennél sokkal fontosabb, az az, hogy harminc éve vezetek túrákat Magyarországon és külföldön, és ezalatt több ezer vendéget kísértem. Írországban eddig hatszor voltam – a weblap kezdőlapján látható, hogy összesen 82 napot töltöttem itt, vezettem 13.991 km-t, és eközben keresztül-kasul bejártam az országot. Természetesen távol vagyok tőle, hogy mindent (is… 🙂) ismerjek, de rengeteg tapasztalatot szereztem.

2021 őszén vittem először teljesen idegenekből álló csoportot Írországba, és az út remekül sikerült – annyira, hogy 2022 májusában, majd júniusban és júliusban további négy csoporttal ismertethettem meg a kedvenc országomat. Úgyhogy a további utakra is megvan az esély, hogy rendben lezajlanak 🙂

Néhány résztvevő véleményét ide kattintva olvashatod el »

Az alábbi képen éppen sólymos sétán veszek részt Nyugat-Írországban – az egyik kedvenc programom 🙂

Látogatásom a solymászatban

Most, hogy megismerkedtünk, nézzük a részleteket!

 

Odautazás:

Vásárold meg a repülőjegyedet a Ryanair oldalán – kattints ide »

 • odafelé 2022. október 27., csütörtök, FR 1024 járat, indulás Budapestről 17:20-kor, érkezés Dublinba helyi idő szerint 19:25-kor (repülési idő 3 óra 5 perc);
 • visszafelé 2022. november 2., szerda, FR 5302 járat, indulás Dublinból helyi idő szerint 16:45-kor, érkezés Budapestre 20:40-kor (repülési idő 2 óra 55 perc).

A fenti zöld link egyenesen a megfelelő helyre visz, csak ki kell jelölnöd a járatot (figyelj, visszafelé az esti járatot válaszd!), aztán hozzáadni a Regular viteldíjat, majd meg kell adnod az adataidat egy regisztrációval (vagy be kell jelentkezned, ha már van Ryanair fiókod). Lépkedj tovább a folyamaton, válaszd ki az ülőhelyed, add hozzá az extrákat, ha akarod (én nem szoktam, de úgy csináld, ahogy neked jó), és végül fizesd ki a repülőjegyet.

Az utasfelvételt magadnak kell elvégezned, erre 60 nappal az utazás előtt nyílik meg a lehetőség. Ekkor tudod letölteni magadnak a beszállókártyákat. Ezeket érdemes kinyomtatva is magaddal vinned, bár úgy is elfogadják, ha felmutatod a telefonodon, de azért biztos, ami biztos, legyen nálad papír példány is.

Találkozó:

2022. október 27-én, csütörtökön 20:00-kor, Dublinban, a Repülőtér 1. terminálján, rögtön ott, ahol kiérsz az érkezési csarnokba. (Ennyi idő alatt valószínűleg átesel az útlevél-ellenőrzésen, és ha van feladott bőröndöd, azt is magadhoz veheted – de természetesen megvárlak, akármikor érsz is ki 🙂)

Chauffeur Meeting Point, Dublin Repülőtér, Írország

 

Program:
1. nap (október 27., csütörtök)

A találkozás után azonnal belecsapunk az ír életbe: felszállunk egy buszra, amely a szállásunktól 100 méterre tesz le minket, és amint lehajítottuk a cuccunkat a szobában, átsétálunk a sarkon lévő, 1543-ban alapított tradicionális kocsmába, hogy megünnepeljük az érkezéseteket. (Levest, gazdagon megpakolt pirítós szendvicseket és csirkeszárnyat lehet itt kapni, de a konyha csak este 9-ig van nyitva, nem biztos, hogy időben odaérünk. Úgyhogy jobb, ha felkészülsz erre és hozol magaddal pár falatot, nehogy korgó gyomorral kelljen aludni menned.) Buszjegy estére 3 € (legyen veled készpénzben, érmében!), 24 órás bérlet másnapra 8 € (késő este érünk haza, ezért szükséges így vásárolni).

Az ír fővárosban két éjszakát töltünk, egy kellemes, kisebb szállodában, kétágyas, fürdőszobás szobákban. Ez lesz a legdrágább szállásunk az út során, a díja 72 € / fő / éj, azaz összesen 144 € / fő, bőséges reggelivel. Ezt helyben, készpénzben fizeted majd (a kényelmed érdekében, és mivel a foglalás az én nevemen van, én összeszedem a pénzt és kifizetem a díjat a recepción).

 

2. nap (október 28., péntek)

Dublin tulajdonképpen egy kisváros, rengeteg külvárossal egybeépülve. A lényeg gyalogosan bejárható, a központtól sétatávolságon kívül nem sok látnivaló van, és ha az ember szeretné kicsit pihentetni a lábát, bármelyik megállóban felszállhat egy Hop On Hop Off buszra, és bármelyik megállóban le is szállhat, aztán ha megnézte, ami ott van, folytathatja az útját a következő busszal.

Dublin, Írország
Ha valaki szeretne önállóan kóborolni, arra is van lehetőség; viszont ha kíváncsi vagy az én kedvenceimre, akkor javaslom, hogy tarts velem néhány érdekes helyre. Nem árulom el előre, hogy pontosan hová megyünk, de lesz közte természeti ritkaság, hagyományosnak nem nevezhető múzeum, és persze Dublin leghíresebb pontjai közül néhány.

Az ajánlott fakultatív programok díja (ezeket nem számoltam bele a költségekbe, mivel nem tudom, kit mi érdekel ezek közül – ezt majd mindenki eldönti, miután elmondtam, hogy melyik milyen):
HopOn HopOff busz 27 €, Henrietta Street 10 €, Dublinia 15 €, Guinness Storehouse 26 €, Jeanie Johnston Tall Ship 13 €.
 

3. nap (október 29., szombat)

Elindulunk a „valódi Írország”, azaz a vidék felé: elsőként a Brú na Boinne Látogatóközpont felé vesszük az irányt, amely világörökségi helyszín, az ország leggazdagabb régészeti lelőhelye a Boyne folyó mellett. Itt vezetett túrán nézzük meg Newgrange-et és Knowth-t, az i.e. 3200 körül épült, újkőkorszaki sírokat (amelyek régebbiek, mint Stonehenge vagy az egyiptomi piramisok), illetve a hozzájuk kapcsolódó interaktív múzeumot. Belépődíj: 18 € / fő.

Brú na Bóinne régészeti park

Ezután ellátogatunk Tara dombjára, az ír nemzeti öntudat szülőhelyére, amelynek története 6000 évvel ezelőtt kezdődött, ahol a kőkorszak óta temetkeztek, ahol az ír nagykirályok tartották ceremóniáikat és fogadták alattvalóikat az évente megrendezett találkozókon.

Estére Waterfordba érünk, ahol vacsora után a város viking emlékei között sétálhatunk. Itt csak egy éjszakát töltünk, a szállás díja 50 € / fő, reggelivel. A díjat most is helyben, készpénzben fizetjük a panzió tulajdonosának.

 

4. nap (október 30., vasárnap)

A bőséges, nagyon finom, és nagyon laktató ún. „teljes ír reggeli”, azaz „Full Irish Breakfast” után (bár aki könnyedebben szeretné kezdeni a napot, a szokásos kontinentális reggelit is választhatja) továbbindulunk új kalandok felé. A gyönyörű zöld ír tájon keresztülutazva megállunk néhányszor: elsétálunk egy tündérmesébe illő tornyos-csipkés várhoz, megnézünk egy ősi temetkezési helyet, és ellátogatunk egy bájos folyómenti kisvárosba, ahol egy XIII. századi kastély romjai illetve Írország utolsó megmaradt „fordított vízikereke” látható (majd elmesélem 🙂 ). Belépődíj egyik helyen sincs.

Ballysaggartmore Towers, Co. Waterford, Írország

Estére a Killarney Nemzeti Parkba érünk, és elfoglaljuk a szállásunkat, ahol az összes többi (szám szerint három) éjszakát töltjük, egy magán szállásadónál. Reggelire pirítós, vaj, dzsem, gabonapehely, tej, joghurt, kávé, tea lesz a konyhába készítve; ha valaki felvágottat vagy sajtot is szeretne, azt veszünk valahol egy élelmiszerboltban. A szállást most is helyben, készpénzben fizetjük, a díja 40 € / fő / éj, azaz összesen 120 € / fő.

 

5. nap (október 31., hétfő)

A mai napot a nyugati parton, a Dingle-félszigeten töltjük. Ennek a leírására a szavak nem elegendőek – ezt látni, szagolni, tapintani kell 🙂 Zöld fű, kék tenger, fehér sziklák; birkák, fókák, lovak; világítótornyok, bájos kis falvak, ősi várak. Itt mindenből lesz valamennyi, ameddig egyszerűen túlcsordul a szíved tőle…

Alapvetően sehol nem muszáj belépődíjat fizetni, a természetet fogjuk csodálni. Viszont van egy-két kedves fizetős látnivaló, mondjuk, hogy fakultatív program: tündérvár és bárányok (2,5 €), méhkas házak (tudomásom szerint ingyenes, de lehet, hogy pár eurót kérnek), és a legjobb: egy vadonatúj interaktív múzeum a környék életéről (5 €).

Plusz egy extra, ami viszont elég bizonytalan: ha jó idő lesz, akkor áthajózhatunk a Great Blasket-szigetre (eredeti ír nevén An Bhlascaoid Mór, azaz A Nagy Hullámtörő – majd megszokod, az angol nevek többnyire nem jelentenek semmit, azt írták le angolosan, amit az ír névből kihallottak) vagy tehetünk egy körutat a szigetek között.

A hajók viszonylag kicsik, azonban meglepően nyugodtan tudnak haladni, feltéve, hogy nem hullámzik nagyon a tenger. Ha nagyon hullámzik, akkor a hajók nem közlekednek. Teljesen biztonságos, és nagyon élvezetes hajózás ez az Atlanti-óceánon, amelynek során puffinokat, szulákat és sirályokat, delfineket, fókákat és akár bálnát is láthatunk, de ha úgy érzed, hogy ez nem neked való, akkor nyugodtan sétálhatsz helyette a parton, az is gyönyörű lesz. A hosszabb túra 1,5 – 2 órás, a díja 30 €, a rövidebbik kb 1 órás, a díja 15 €.

Dingle-félsziget, Co. Kerry, Írország

Este a kedves kisvárosban, Killarney-ban pihenünk meg (a szállásunktól néhány percnyire), itt lesz időnk kószálni és emlékeket vásárolni is, majd a napot az egyik kedvenc kocsmámban zárjuk, ahol élő zene kíséretében vacsorázhatunk.

Mivel ez a nap a Mindenszentek, azaz a Samhain előestéje (a régiek időszámítása szerint a napnak a napnyugtával van vége, tehát az éjszaka már a következő naphoz tartozik), alighanem bőven találkozunk majd Halloween-jelmezekkel, akár felvonulással is (a konkrét programok még nincsenek kiírva – amint látom őket, frissítem ezt a leírást).

 

6. nap (november 1., kedd)

A Killarney Nemzeti Park szépsége számos látogatót elbűvölt, közrendűeket csakúgy, mint királyi fenségeket és más híres embereket. Mi is megcsodálhatjuk a tájat onnan, ahol Viktória királynő állt egykoron udvarhölgyeivel (azóta ezt a helyet Ladies’ View néven emlegetik), elsétálhatunk egy szépséges vízeséshez, barangolhatunk a hegyek és tavak között, de ha elfáradunk, akár lovaskocsira is ülhetünk (ez fakultatív, és általában 25 € körül kérnek egy útért).

Killarney Nemzeti Park, Co. Kerry, Írország

A természeti szépségek után egy tóparti, XIX. századi kúriába látogatunk (belépődíj: 7 €), ahol nemcsak a viktoriánus kertekben és a berendezett szobákban gyönyörködhetünk, de a híres helyi takácsok és keramikusok munkájában is; majd megnézzük a város legnagyobb és legszebb templomát, a St. Mary katedrálist. Végül, ahogy a mondás is tartja: „Templomban már voltunk, most mehetünk a kocsmába!” 🙂

 

7. nap (november 2., szerda)

A mai nap délelőttje még a miénk: visszaindulunk a főváros felé, de útközben megállunk az ír történelem egy jelentős helyszínén, a Rock of Cashelnél, a XII. században épült gótikus várnál és katedrálisnál, ahol szó szerint kézzel fogható Írország múltja. Belépődíj: 8 €.

Rock of Cashel, Co. Tipperary, Írország

Délután viszont sajnos már tényleg vége: kimegyünk a repülőtérre (14:00 óráig oda kell érnünk), felszállunk a gépre, és a korán sötétedő égen visszautazunk Budapestre. És elhatározzuk, hogy még visszatérünk 🙂

 

Költségek összesítve:
 1. Repülőjegy: kb 85.000 Ft / fő (ha rám hallgatsz, és a Regular jegyet választod, csomagfeladás nélkül, és persze ha időben veszed meg, még mielőtt emelnek a díjon),
  plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanair-ét választod, az kb 8.000 Ft / fő).
 2. Szállások reggelivel: összesen 314 € / fő (kb 125.000 Ft / fő), kétágyas, fürdőszobás szobákban. Egyágyas szoba is kérhető mindenhol, természetesen felár ellenében (erről külön érdeklődj).
 3. Belépőjegyek: ahová biztosan megyünk, az 44 € (kb 18.000 Ft), a fakultatív programok díját lásd a leírásban – mivel az összes nem fér bele az időbe, ezekre összesen legfeljebb kb 90 €-t (kb 36.000 Ft-ot) fogsz tudni költeni.
 4. Túravezetés díja: 250.000 Ft / fő (tartalmazza a mikrobusz bérleti díját és biztosítását, az üzemanyag költségét, az autópályadíjakat és a parkolási díjakat is). A túravezetést vizsgázott, Magyarországon és Írországban engedéllyel rendelkező idegenvezető végzi.
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb 200 €-ból (kb 80.000 Ft) ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – de kérdés, hogy meg szokott-e enni valaki naponta 8-10.000 Ft-nyit.) (Én nem. 🙂)

 

Összesen tehát kb 560.000 – 590.000 Ft költséggel számolhatsz, ebben már minden benne van.

(Pontosítva: kb 340.000 Ft + kb 560 €, plusz a fakultatív programok. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Részletfizetési lehetőség:

Ezt nem én kínálom, hanem Te magad tudsz részletekben fizetni a dolog természetéből adódóan 🙂

 • A jelentkezésed a 250.000 Ft túravezetési díj befizetésével válik érvényessé. Ebből az összegből le tudom foglalni a mikrobuszt, és ki tudom fizetni azokat a program belépőket, amelyeket előre le kell foglalni. Aztán majd a helyszínen megadod nekem ezeket készpénzben.
 • A repülőjegyet vedd meg minél hamarabb, mert ahogy közeledik az utazás időpontja, a Ryanair egyre emeli az árait. Még ebben is van rugalmasság: először elegendő kifizetni magát a jegyet – az extrákat bármikor később is hozzávásárolhatod.
 • A szállásokra, amelyeket ott helyben kell majd fizetni készpénzben, valamint az étkezésekre és a programok belépődíjára pedig elkezdhetsz félretenni, van még rá pár heted.