Szomszédolás: A skót felföld

Gyere velem szomszédolni! 🙂 Skócia gyönyörű, és egészen másképpen gyönyörű, mint Írország. Szelíd zöld tájak helyett drámai hegyek között utazhatunk, de itt sem hiányoznak a nemesi kastélyok, az ősi állókövek, a mélykék tavak, a kedves kisvárosok – és nem hagyjuk ki a híres Outlander- és Harry Potter-helyszíneket sem!

 
Craigh na Dun, Skócia

Ismerős kép? Ezt látta Claire is az Outlander című filmsorozatban – Craigh na Dun, ahol az egész elkezdődött.

 

Legközelebbi időpontok:

9 nap, 8 éjszaka, 6 teljes és 2 fél napnyi program.

 

Utazás:

Repülőgéppel Budapestről Edinburghba, Skócián belül pedig bérelt mikrobusszal.

 

Program

1. nap (csütörtök)

A déli érkezés után felvesszük a mikrobuszunkat és elindulunk nyugat felé. Az út egy részét autópályán tesszük meg, de útközben több helyen megállunk, hogy megnézzünk pár látványosságot, mielőtt a szálláshelyünkre érünk: meglátogatjuk a Doune Castle-t (az Outlanderbeli Castle Leoch, valamint a Gyalog galopp forgatási helyszíne) (belépődíj: 10 £), lenézünk a völgybe egy dombtetőről, amely az Outlander sorozat ikonikus helyszíne, a Craigh na Dun volt (és gyönyörű a kilátás), majd megpihenünk a csodaszép Loch Rannoch tó partján.

 

2. – 6. nap (péntektől keddig)

A következő öt napban bejárjuk a Skót Felföldet. Az alábbi helyeket látogatjuk meg:

 • Eilean Donan Castle (XIII. századi, teljesen helyreállított kastély) (belépődíj: 11 £);
 • Urquhart vára (középkori vár, múzeummal és gyönyörű kilátással a Loch Nessre) (belépődíj: 12 £);
 • Fort Augustus / Loch Ness – ha szerencsénk van, a barátságos Nessie-vel is találkozhatunk 🙂
 • Glenfinnan / Loch Shiel (a Jakobita mozgalom emlékhelye);
 • Glenfinnan Viadukt (1901-ben épült 21 lyukú ívelt vasúti híd, a Harry Potter-filmekben szerepelt – és láthatjuk is, ahogyan a „Roxfort Express”, azaz a Jacobite gőzmozdony áthalad rajta) és Glenfinnan Station Museum;
 • fenyőkkel borított sziget a Loch Eilt vizén, „Dumbledore nyugvóhelye” a Harry Potter-filmben;
 • Castle Leod, a Mackenzie klán ma is lakott privát várkastélya – nagyon limitált nyitvatartással, akkor viszont komoly esély van rá, hogy magával a klánfőnökkel teázhatunk 😉 (belépődíj: 10 £);
 • Skye szigete, az ősi Sligachan-híddal és a Storr-hegycsúccsal;
 • Glencoe / Loch Leven;
 • Ben Nevis Distillery (whiskey-gyár, kóstolóval) (belépődíj: 12 £);
 • gyalogtúra az 1345 m magas Ben Nevisre, Skócia legmagasabb hegycsúcsára (nem feltétlenül a tetejéig 😉);
 • Highland Folk Museum, azaz a Felföld Skanzen (belépődíj: amennyit adományozol);
 • Hopetoun House (a XVIII. századi angol építészet remeke, több film forgatási helyszíne, az Outlanderben Sandringham hercegének palotája, háromszáz éves bútorokkal berendezett termekkel) (belépődíj: 14 £);
 • séta, városnézés Invernessben, a Skót Felföld fővárosában;

valamint rengeteg elképesztően gyönyörű táj…

Loch Shiel, Skócia

(Megjegyzés: szándékosan nem látogatjuk meg Cullodent, a mindent eldöntő csata emlékhelyét. Mélyen együttérzek a skótokkal, és úgy érzem, ez olyan, mintha a mohácsi csata helyszínére épült volna turistalátványosság. Jártam itt, túlságosan szomorúnak és felkavarónak tartottam, ezért nem teszem bele az útitervbe.)

7. – 9. nap (szerdától péntekig)

Fájó búcsút veszünk a Skót Felföldtől, visszamegyünk Edinburghba, és leadjuk a mikrobuszt, majd elfoglaljuk a szállásunkat, ahol az utolsó két éjszakát töltjük. Így lesz egy délutánunk, egy teljes napunk, és még majdnem egy egész napunk körülnézni a városban. A buszközlekedés nagyon jó, egy út 1.80 £-ba kerül, de a TapTapCap szolgáltatással az összes Lothian buszra felszállhatsz, és ha ugyanazzal a bankkártyával vagy mobiltelefonnal érintesz a terminálhoz, akkor a napi költséged nem lehet több, mint 4.80 £. Mindehhez semmiféle regisztráció nem szükséges, csak használd ugyanazt az eszközt végig, és automatikusan a legalacsonyabb díjat fizeted.

A város egy részét magunk fedezzük fel, de csatlakozni fogunk egy vezetett sétához is (díja: 14 £), amelyen egy helyi kísérő mutatja meg nekünk a kedvenc helyeit és meséli el a legjobb történeteket.

Edinburgh legjobb látnivalói:

 • a XI. századi vár és laktanya a skót nemzeti háború múzeumával (belépődíj: 12 £);
 • Princes Street Gardens park, a különleges látványt nyújtó Ross szökökúttal, St Cuthbert templomával, a lengyel harcos Wojtek medve szobrával;
 • Greyfriars temető, a híresen hűséges Greyfriars Bobby emlékművével, valamint néhány olyan sírral, amelyeken a Harry Potter-rajongók ismerős neveket olvashatnak: Thomas Riddle (Lord Voldemort), William McGonagall (McGalagony professzor), Robert Potter (khm…), Mrs Elizabeth Moodie (Alastor „Rémszem” Moody), Scrymgeour, Cruikshanks (kitalálod ezeket?), sőt, még Harry szülei, Lily és James is itt nyugszanak a könyv szerint;
 • Victoria Street: önmagában is szép és érdekes utca, de különösen az, ha odaképzeljük a csúcsos süvegű varázslókat 🙂 – ez az utca ihlette a Diagonal Alley-t, azaz magyar fordításban az Abszol utat; és láthatunk itt egy Bertie’s boltot is, amely azonban nem Mindenízű Drazsét, hanem Fish & Chipset árul 🙂
 • érdemes elsétálni a The Elephant House kávézó mellett, bár jelenleg nincs nyitva (sajnos egy tűz pusztított benne, és még nem állították helyre), de a sarka mellett a vár felé nézve ugyanbban a kilátásban gyönyörködhetünk, mint J. K. Rowling, amikor a sorozat első könyvét írta;
 • National Library of Scotland: a skót nemzeti könyvtárba ingyenes a belépés, és egy remek, érdekes kiállítást lehet megnézni, azonban ezt csak angolul jól tudóknak ajánlom;
 • séta a tengerparton, Portobello városrészen, ahol igazi karibi strand-hangulat volt még novemberben is 🙂

Költségek összesítve:

 1. Repülőjegy: kb 130.000 Ft (ha rám hallgatsz, és a Regular jegyet választod, csomagfeladás nélkül, átlagos ülőhellyel, gyorsított biztonsági ellenőrzéssel – és persze ha időben veszed meg, még mielőtt emelnek a díjon),
  plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanair-ét választod, az kb 8.000 Ft).
 2. Szállás: az első hat éjszaka a Skót Felföldön (kb 300 £), az utolsó kettő Edinburgh-ban (kb 200 £), két- és háromágyas szobákban, összesen kb 500 £ (kb 220.000 Ft) – ez még csökkenhet, ha találok olcsóbb szálláshelyet.
 3. Belépőjegyek: összesen kb 100 £ (kb 45.000 Ft) helyi idegenvezetővel, tolmácsolással (Tour Guide készülékkel).
 4. Túravezetés díja: 350.000 Ft / fő. Tartalmazza a mikrobusz költségeit (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak), valamint a programok összeállítását és levezetését, tolmácsolással.
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20 £-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – csak kérdés, hogy eszünk-e ennyiért 🙂) Mindenesetre erre kb 200 £-ot (kb 90.000 Ft) szánj.
Összesen tehát, mindennel együtt kb 850.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 490.000 Ft + kb 800 £. A fentiekben 450 Ft / £ árfolyammal számoltam.)

Jelentkezéskor a túravezetési díjat kell csak átutalni (40 % előleggel foglalható az út, a fennmaradó részt indulás előtt legalább 30 nappal kell fizetni).

A repülőjegyet érdemes minél hamarabb megvenni, de semmiképpen ne vedd meg, mielőtt visszaigazolom, hogy jelentkezett a túra indításához szükséges létszámú résztvevő (általában 5 fő).

 

Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

Fontos tudnivalók

Ezt a programot nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt » (Új ablakban nyílik.) Egészen röviden: okleveles turisztikai menedzser és idegenvezető vagyok, több, mint 30 éves tapasztalattal. Skóciában eddig négyszer jártam.

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Jelentkezésed után a visszaigazoló levélben elküldöm a közvetlen linket, ahol megveheted a repülőjegyedet (hogy ne kelljen keresgélned, én előre kinéztem a legjobb változatot).
 • A szállást (általában 2-3 ágyas, fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállásokat természetesen előre lefoglalom, és a nagy részüknél helyben kell fizetni, de némelyiknél előre kérik – ilyenkor én kifizetem a szállást, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben.)
  FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora a főétkezés, étteremben. Ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál magasabb, de nem vészesen drága.
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti – részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
 • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a programvezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint a vidéki közlekedéshez szükséges mikrobusz költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a programvezetési díját átutaltad. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

Az időjárásról: Skócia hidegebb és nyirkosabb, mint Magyarország, nyáron és kora ősszel ez (legalábbis szerintem) kifejezetten előnyös 🙂 De azért nem esik állandóan az eső – Írországhoz hasonlóan inkább naponta több gyors záporra, vagy felhős égre kell számítanunk. Még a novemberi túránkon is volt részünk napsütésben, nyáron és szeptemberben pedig kellemes melegre számíthatunk. Természetesen hozz magaddal jó minőségű esőkabátot (az esernyő itt nem sokat ér, a szél kifordítja a kezedből), pulóvert, kényelmes gyaloglócipőt, és mindenből egy váltást. Skóciában is a réteges öltözködés a legjobb választás, azzal biztosan jól fogod magad érezni.

A csoportról: fontos, hogy legfeljebb 7 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren Skócia meglehetősen drága. Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, lehetőleg olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim, vagy legalább olyanokat, ahol sok a kedvező vélemény. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, brit típusú konnektorok – átalakítókat sokfelé lehet kapni – és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz az Ír (vagyis jelen esetben Skót) Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

 

Tetszik, amit olvastál? Várlak szeretettel!

 

Tudod, mi a dolgod 🙂