Történelem előtti kőkörök és festékszóróval megjelölt birkák, hajózás a tavon és lovaskocsizás a hegyek között, vacsora ír whiskey és élő zene mellett, kastélyok, kolostorok, ragyogóan zöld táj – megannyi csoda vár, ha velem tartasz 🙂

Időpont:

2022. május 6. (péntek) – május 15. (vasárnap), 10 nap, 9 éjszaka (8 teljes és egy fél napnyi program)

 

Ugrás a részletes programhoz

 

Általános tudnivalók:

Ezt az utazást nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat.

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd a „Regular” jegyet, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalatom szerint elegendőek egy ilyen hosszúságú úthoz.
 • A szállást (2-3 ágyas szobákban) helyben, készpénzben, egyenesen a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállások nagy része már le van foglalva, és helyben kell fizetni, de lehet olyan is, ahol az AirBnB-n keresztül lehet csak foglalni – itt én előre lefoglalom és kifizetem a szállást, az AirBnB felületén keresztül elküldöm a névre szóló visszaigazolást a foglalásról, és ennek a díját majd nekem kell odaadni készpénzben, a helyszínen.)
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben mindig megállunk ebédre (a legtöbb kávézóban illetve a látványosságok látogatóközpontjaiban tartalmas, sűrű zöldségleves – a nap levese -, szendvics, sütemény, ilyesmi kapható). Többnyire a vacsora lesz a főétkezés, egy helyi kocsmában, de az az igazság, hogy sokszor este már nem is vagyunk éhesek 🙂 Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága. Egy ebéd 7-10 €, egy komolyabb vacsora 30-40 € körül van, itallal együtt. (Legalábbis nekem 🙂)
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti a helyszínen, készpénzben vagy kártyával. Nem kell komoly túrákra számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a túravezetés díja. Ebben benne van a bérelt mikrobusz bérleti díja, biztosítási díja, az előrelátható üzemanyagköltség, az autópályadíjak és a parkolási díjak, valamint az én túravezetői munkadíjam. A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha ezt a díjat átutaltad a cégem bankszámlájára. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft állít ki és küld számlát.

Az időjárásról: Írország híres a sok esőzésről (ennek köszönheti a zöld minden árnyalatában tündöklő vidékeit), de valójában ritka, hogy egész nap essen az eső – inkább naponta több gyors záporra, vagy felhős égre kell számítanunk. Még az októberi túránkon is volt részünk napsütésben, a május pedig a legmelegebb és legnaposabb hónapnak számít. Természetesen hozz magaddal esőkabátot (az esernyő itt nem sokat ér, a szél kifordítja a kezedből), kényelmes gyaloglócipőt, és mindenből egy váltást. Írországban is a réteges öltözködés a legjobb választás, azzal biztosan jól fogod magad érezni.

A csoportról: FONTOS, hogy legfeljebb 8 fő fog együtt utazni, rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út.

A részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el »

 

Covid-információk:

Felismerve, hogy már nem játszanak jelentős szerepet a koronavírus terjedésének megakadályozásában, az ír kormány 2022 március 6-tól minden utazási korlátozást feloldott. Az országba belépéskor nem kell felmutatni sem oltási igazolványt, sem negatív tesztet. Nem kell kitölteni a PLF (Passenger Locator Form) nyomtatványt. Nincs karantén, nem kell maszkot viselni (bár a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézményekben továbbra is ajánlott), nem kell távolságot tartani, azaz visszatért az élet a normális kerékvágásba. Természetesen ha valaki a COVID-19, vagy bármely más betegség tüneteit észleli magán, akkor az kövesse a szokásos egészségügyi eljárásokat.

Forrás:
Utazás Írországba külföldről:
https://www.gov.ie/en/publication/77952-government-advice-on-international-travel/#travelling-to-ireland
Egészségügyi előírások Írországban:
https://www.gov.ie/en/publication/3361b-public-health-updates/

A repülésre azonban most is vonatkoznak további intézkedések!

Ezen az oldalon lehet megnézni, hogy az utazás időpontjában milyen okmányok kötelezőek számunkra:
https://www.ryanair.com/ie/en/plan-trip/travel-documentation

Jelen pillanatban Magyarország nem szerepel a listán. Az utasfelvételkor azonban van lehetőség rá (bár nem kötelező), hogy feltöltsd az Uniós Digitális COVID-igazolványodat, ezért javaslom, hogy ezt tedd meg, ha van ilyened.

 

Ki van az egész mögött?

Bikfalvi Moni vagyok, vizsgázott idegenvezető, túravezető, rekreációs sportoktató és turisztikai menedzser. De ami ennél sokkal fontosabb, az az, hogy harminc éve vezetek túrákat Magyarországon és külföldön, és ezalatt több ezer vendéget kísértem. Írországban eddig négyszer voltam – a jelen weblap kezdő oldalán látható, hogy összesen 48 napot töltöttem itt, vezettem 7.519 km-t, és eközben keresztül-kasul bejártam az országot. Természetesen távol vagyok tőle, hogy mindent (is… 🙂) ismerjek, de rengeteg tapasztalatot szereztem.

2021 őszén vittem először teljesen idegenekből álló csoportot Írországba, és az út remekül sikerült. Úgyhogy a továbbiakra is megvan az esély, hogy rendben lezajlanak 🙂 Számomra a legnagyobb elismerés, hogy alig három héttel azután, hogy hazaérkeztünk, a hat résztvevőből kettő jelentkezett a folytatásra, azaz ennek az útnak a júniusi időpontjára.

Az alábbi képen éppen sólymos sétán veszek részt Nyugat-Írországban – az egyik kedvenc programom 🙂

Látogatásom a solymászatban

Most, hogy megismerkedtünk, nézzük a részleteket!

 

Odautazás:

Vásárold meg a repülőjegyedet a Ryanair oldalán – kattints ide »

 • odafelé 2022. május 6., péntek, FR 1024 járat, indulás Budapestről 17:00-kor, érkezés Dublinba helyi idő szerint 19:05-kor (repülési idő 3 óra 5 perc);
 • visszafelé 2022. május 15., vasárnap, FR 1023 járat, indulás Dublinból helyi idő szerint 19:40-kor, érkezés Budapestre 23:30-kor (repülési idő 2 óra 50 perc).
Találkozó:

2022. május 6-án, pénteken 14:30-kor Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, az indulási oldalon, annál az Utasfelvétel (Check-in) pultnál, amely a Ryanair utasainak van kijelölve.

 

Program:
1. nap (május 6., péntek)

Megérkezünk Dublinba 19:05-kor, felvesszük a mikrobuszt, és elmegyünk a szállásunkra (kb egy órás út), amely az Athy nevű kisváros közelében lesz. Itt két éjszakát töltünk. A szállás díja 52 € / fő / éj, azaz összesen 104 € / fő lesz reggelivel együtt, ezt készpénzben fizeted majd a szállásadónak.

 

2. nap (május 7., szombat)

Rögtön belecsapunk a közepébe, és a legrégebbi történelmi emlékektől haladunk a modernebbek felé. Először megnézünk a közelben egy ősi kőkört, a druidák korának hagyatékát, majd a méltán híres Glendalough völgybe látogatunk (eredeti ír nevén Gleann Dá Loch, azaz Két Tó Völgye – majd megszokod, az angol nevek többnyire nem jelentenek semmit, azt írták le angolosan, amit az ír névből kihallottak), ahol a korai és a későbbi korok szerzetesei élték a néha kicsit magányos, de értékes, tudós munkával teljes életüket. Kényelmes sétát teszünk a két tó körül, megcsodáljuk a közel ezerkétszáz éve álló kőtornyokat és gyönyörködünk a völgy szépségében. Nem csoda, hogy a szerzetesek itt telepedtek le – a mai látogató is érezheti a hely varázsát és nyugalmát. (A belépés ingyenes.)

Glendalough, Co. Wicklow, Írország

 

3. nap (május 8., vasárnap)

A mai nap nagy részét egy gyönyörű tóparti kastélyban és annak parkjában töltjük, Wexford közelében. Megismerjük a birtok több, mint 800 éves történetét, vezetett túrán nézzük meg a XIX. századi kastély termeit. A csodás, szobrokkal díszített kertben, a két tó között kanyargó sétaút végigjárása után meglátogatjuk a Mezőgazdasági Múzeumot, amely sokkal több csodát rejt, mint amennyire a neve alapján számíthatnánk. (Belépődíjak: összesen 13 € / fő.)

Johnstown Castle, Co. Wexford, Írország

Ezután továbbutazunk Waterford felé, hogy elfoglaljuk második szállásunkat. Itt is két éjszakát töltünk, a szállás díja 52 € / fő / éj, azaz összesen 104 € / fő lesz (tartalmazza a reggelit), ezt most is készpénzben fizeted a szállásadónak.

 

4. nap (május 9., hétfő)

Ma többféle programból is lehet választani, ahogy a csoport szeretné. Mehetünk hajókirándulásra bálnát lesni, vitorlázhatunk, SUP-ozhatunk, vagy kajakozhatunk az Ír-tengeren (sőt, akár egy igazi Wipeout-kihívásban is megmérettethetjük magunkat 🙂). Ha inkább a szárazabb kalandokat kedveljük, akkor végigsétálhatunk egy gyönyörű vadaspark tanösvényein, felmászhatunk egy középkori várromhoz, és meglátogathatunk egy farmot, ahol csupa kistermetű állat él. Mivel ezek a programhelyszínek mind egy 20 km átmérőjű körben vannak a szállásunkhoz képest, így teljes mértékben a kedvünk szerint kombinálhatjuk őket. A napot tengerparti vacsorával zárjuk – érdemes kipróbálni az aznapi fogásból készült ételeket. (Belépődíjak: összesen 30 – 50 €, a választott programoktól függően.)

Dunmore East, Co. Waterford, Írország

 

5. nap (május 10., kedd)

Továbbutazunk újabb kalandok felé. Először Ardmore mellett állunk meg, ahol a magas tengerpartra épített középkori romokban, és persze a kilátásban is gyönyörködhetünk egyszerre. Ebédidő táján meglátogatjuk Cork belvárosát, elsétálunk a híres színes házak előtt, és megnézünk egy katedrálist. Mielőtt elfoglalnánk a szállásunkat, még felautózunk a Killarney Nemzeti Park egyik leggyönyörűbb (és legtöbbet fényképezett) helyére, a Ladies’ View-hoz, amely Viktória királynő udvarhölgyeitől kapta a nevét, akik mindannyian elámultak a pazar látványtól, amikor 1861-ben Írországba látogattak. (Belépődíj a katedrálisba: 6 € / fő.)

Cork, Írország

A szálláshelyünk a következő három éjszakára Killarney közelében lesz. Reggelivel együtt 35 € / fő / éjszaka a díja, azaz összesen 105 €-t kell majd fizetned a helyszínen.

 

6. nap (május 11., szerda)

A mai napon egy csodás körutazás során ismerjük meg a Killarney Nemzeti Parkot: felhajózunk a három tavon át a Gap of Dunloe-hoz (Dunloe-szoros), és felfrissítjük magunkat Lord Brandon kávézójában. Utána lesétálunk Kate Kearney fogadójáig, aki a maga korának (a XIX. sz. elejének) országszerte híres szépsége volt, de legalább ekkora hírnévre tett szert az az iszonyú erős poitín (pálinkaféle), amelyet „természetesen” illegálisan főzött 🙂

Ez az út inkább gyalogtúra, mint séta, hiszen 12 km hosszú, de végig lefelé haladunk, így 2-3 óra alatt kényelmesen megjárjuk. Viszont aki szeretné, lovaskocsin is megteheti, kb másfél óra alatt. (A program díja 42 € / fő, a fakultatív lovaskocsizás díja 25 € / fő.)

Gap of Dunloe, Co. Kerry, Írország

Ezután meglátogatunk egy XIX. századi viktoriánus kastélyt, és mellette egy mini skanzent, ahol a vidéki Írország múlt századi életébe nyerhetünk betekintést. Az uradalom egyébként híres a kézműves termékeiről is: ajándékboltjában vásárolhatunk gyapjú-, mohair- és alpaca-fonalból készült ruháikból és gyönyörű kerámiáikból. (Belépődíj: 12 € / fő.)

A napot egy hagyományos ír kocsmában zárjuk, ahol élő zene mellett vacsorázhatunk – enélkül, úgy gondolom, nem is lenne teljes egy írországi utazás 🙂

 

7. nap (május 12., csütörtök)

Aki szereti a Csillagok háborúja-sorozatot, annak egészen különleges élményben lehet ma része, amikor ellátogatunk Luke Skywalker szigetére, azaz a Skellig Michael-szigetre, ahol a befejező trilógia részeit forgatták. De akit a film nem hozott lázba, az is el fog ámulni a táj vad szépségén. Ehhez kicsit korán kell kelnünk, a program erősen időjárásfüggő, és naponta mindössze 180 fő részére engedélyezett a kikötés, úgyhogy meg kell küzdenünk érte – viszont ha a szigetre lépés nem jön össze, akkor is hajózhatunk körülötte, rengeteg vízimadarat láthatunk, és ha szerencsénk van, akkor delfineket is. (A hajójegy ára 40 € / fő, szigeti sétával 85 € / fő.)

Skellig Michael, Co. Kerry, Írország

A nap másik fele tartogat még nem egy, hanem két további érdekességet is: ellátogatunk egy birkafarmra, ahol kutyás birkaterelést láthatunk, valamint a híres Skellig csokoládégyárba, ahol természetesen lesz lehetőség vásárlásra 🙂 (Belépőjegyek: összesen 20 € / fő.)

 

8. nap (május 13., péntek)

Elindulunk a főváros felé, de útközben megállunk két érdekes helyen. Az első egy különleges park, tavakkal, tündérerdővel, ipari hulladékok újraálmodásával készült szoborparkkal, rengeteg vízimadárral, gyönyörű természeti környezetben. (A belépés ingyenes.) A második innen egy ugrásra a híres Tullamore D.E.W. whiskey lepárlója és látogatóközpontja, ahol bevisznek minket a gyárba (belépődíj: 15 € / fő), és természetesen kóstolhatunk is (kivéve engem, mert valakinek, ugye, vezetnie kell…). Tullamore bűbájos városkája is megér egy rövid sétát, mielőtt továbbindulunk.

Tullamore, Co. Offaly, Írország

Dublinba érkezve elfoglaljuk a szállásunkat, ahol az utolsó 2 éjszakát töltjük. Az eddigi kis panziókkal ellentétben most szállodában fogunk lakni (sajnos nincs más megoldás, ha nem akarunk franciaágyakon osztozni). Ez lesz az út során a legdrágább szállásunk, reggelivel együtt 72 € / fő / éj, azaz összesen 144 € / fő.

Ezután a mikrobuszt kiviszem a repülőtérre és leadom (Dublin tömegközlekedése kiváló, ellenben autóval járni rémálom…), és ugyanott felveszem a 72 órás DoDublin bérleteinket, amelyek ára 45 € / fő. Ez a kártya érvényes az összes buszra és villamosra, valamint a repülőtéri buszra, sőt, ami a legjobb: a városnéző Hop On Hop Off buszokra is.

 

9. nap (május 14., szombat)

Dublin tulajdonképpen egy kisváros, rengeteg külvárossal egybeépülve. A lényeg gyalogosan bejárható, a központtól sétatávolságon kívül nem sok látnivaló van, és ha az ember szeretné kicsit pihentetni a lábát, bármelyik megállóban felszállhat egy Hop On Hop Off buszra, és bármelyik megállóban le is szállhat, aztán ha megnézte, ami ott van, folytathatja az útját a következő busszal.

A két utolsó napot tehát itt, Írország fővárosában töltjük: a csoport érdeklődése alapján ajánlok programokat, helyszíneket. Ha valaki szeretné, akkor szívesen elkísérem, de lehet önállóan is kóborolni.

Dublin, Írország

Én a kicsit aktívabb, kevésbé városias programokat kedvelem, úgyhogy ha valaki velem tart, akkor délelőtt kajakozunk a Liffey folyón (40 € / fő) vagy az Ír-tengeren az Ireland’s Eye szigethez (55 € / fő), esetleg hajókirándulást teszünk az öbölben (32 € / fő). Utána megnézzük a restaurált Jeanie Johnston vitorlás hajót, amelynek a Nagy Éhínség során jutott jelentős szerep (belépődíj: 12 € / fő). A délutánt a város fölött, a Phoenix parkban töltjük, kezdésként megebédelünk a híres The Hole In The Wall pubban, utána pedig egy nagy sétát teszünk, amelynek során megnézhetjük a Wellington emlékművet, a miniszterelnök rezidenciáját, a pápai keresztet, de leginkább élvezhetjük a gyönyörű parkot, a kilátást a városra, és a mindenfelé szabadon kóborló szelíd szarvasok látványát.

Végül este 7-kor csatlakozunk Jackhez, egy dublini idegenvezetőhöz, aki megmutatja nekünk a kedvenc helyeit és elmeséli a kevésbé ismert legendákat Molly Malone-ról, a U2 együttesről, és más érdekességekről. Ez az esti séta szó szerint egészen más fényben mutatja meg nekünk Dublint. Természetesen a kocsmanegyedet sem hagyjuk ki, hogy méltóképpen vehessünk búcsút Írországtól. (Részvételi díj: 19 € / fő.)

 

10. nap (május 15., vasárnap)

A mai napnak is a jó része még a miénk: további szép és / vagy izgalmas helyeket fedezhetünk fel Dublinban, és bőven lesz alkalom ajándékok vagy emlékek vásárlására – ajánlom a Carroll’s Irish Gifts boltjait!

Délután viszont sajnos már tényleg vége: kibuszozunk a repülőtérre (17:40-ig oda kell érnünk), felszállunk a gépre, és az éjszaka sötétjében visszautazunk Budapestre. És elhatározzuk, hogy még visszatérünk 🙂

 

Költségek összesítve:
 1. Repülőjegy: kb 70.000 Ft / fő (ha rám hallgatsz, és a Regular jegyet választod, csomagfeladás nélkül, és persze ha időben veszed meg, még mielőtt emelnek a díjon),
  plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanair-ét választod, az kb 8.000 Ft / fő).
 2. Szállások reggelivel: összesen 457 € / fő (kb 164.000 Ft / fő).
 3. Belépőjegyek: összesen 260 – 360 € / fő (kb 94.000 – 130.000 Ft / fő), néhány napon választási lehetőséggel.
 4. Túravezetés díja: 170.000 Ft / fő (tartalmazza a mikrobusz bérleti díját és biztosítását, az üzemanyag költségét, az autópályadíjakat és a parkolási díjakat is). A túravezetést vizsgázott, Magyarországon és Írországban engedéllyel rendelkező idegenvezető végzi.
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én 200 – 250 €-ból (kb 72.000 – 90.000 Ft) ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – de kérdés, hogy meg szokott-e enni valaki naponta 8-10.000 Ft-nyit.) (Én nem.)

 

Összesen tehát kb 580.000 – 620.000 Ft költséggel számolhatsz, ebben minden benne van.

(Pontosítva: kb 250.000 Ft + kb 950 – 1.150 €. A fentiekben 360 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Részletfizetési lehetőség:

Ezt nem én kínálom, hanem Te magad tudsz részletekben fizetni a dolog természetéből adódóan 🙂

 • A jelentkezésed a 170.000 Ft túravezetési díj befizetésével válik érvényessé. Ebből az összegből le tudom foglalni a mikrobuszt, és ki tudom fizetni azokat a program belépőket, amelyeket előre le kell foglalni. Aztán majd a helyszínen megadod nekem ezeket készpénzben.
 • A repülőjegyet vedd meg minél hamarabb, mert ahogy közeledik az utazás időpontja, a Ryanair egyre emeli az árait. Még ebben is van rugalmasság: először elegendő kifizetni magát a jegyet – az extrákat bármikor később is hozzávásárolhatod.
 • A szállásokra, amelyeket ott helyben kell majd fizetni készpénzben, valamint az étkezésekre és a programok belépődíjára pedig elkezdhetsz gyűjteni. Májusig még rengeteg idő van erre.