2023. november 3. (péntek) – november 8. (szerda), 6 nap, 5 éjszaka (4 teljes és 2 fél napnyi program)

 

Történelem előtti dolmenek és festékszóróval megjelölt birkák, hajózás a tavon és erdei séta sólymokkal, vacsora ír whiskey és élő zene mellett, kastélyok, kolostorok, ragyogóan zöld táj még télen is – megannyi csoda vár, ha velem tartasz 🙂

 
Lough Corrib, Co. Galway, Írország
 

Utazás:

Repülőgéppel Budapestről Shannonba, majd vissza Dublinból Budapestre – a részleteket lásd lejjebb, a program után.

 

Program

1. nap (november 3., péntek)

A Shannon Repülőtér érkezési kapujánál várlak.

Arrivals, Shannon Repülőtér, Írország

A repülőgép menetrend szerint 12:35-kor érkezik, általában tíz percen belül ki lehet jutni. Rögtön bele is vetjük magunkat az ír tájba: egyórás autóút után kiszállunk a világhírű Moher-szikláknál és elsétálunk a legjobb kilátóhelyre (ahol sokkal kevesebb a turista is). A látvány innen egyszerűen lenyűgöző, fényképen nagyjából lehetetlen visszaadni, de azért mutatom: valami ilyesmire számíts – csak éppen felülről és oldalról 🙂

Cliffs of Moher, Co. Clare, Írország

Ezt nehéz megunni, főleg, amikor nem egy ilyen állóképet látsz, hanem hozzáadódik az óceán hullámzása és moraja is. De előbb-utóbb továbbmegyünk egy másik ősi, ám emberkéz alkotta szépséghez, a Poulnabrone Dolmenhez. Elképesztő belegondolni, hogy a mai technika nélkül hogyan voltak képesek ötezer évvel ezelőtt ilyesmit építeni.

Eddigre alighanem ránk sötétedik, úgyhogy elindulunk a szállásunk felé, ahol mind az öt éjszakát tölteni fogjuk. A díja előreláthatólag összesen kb 220 € lesz fejenként.

 

2. nap (november 4., szombat)

A bőséges, nagyon finom, és nagyon laktató ún. “teljes ír reggeli”, azaz “Full Irish Breakfast” után (bár aki könnyedebben szeretné kezdeni a napot, a szokásos kontinentális reggelit is választhatja) kalandos útra indulunk a lenyűgöző Connemara Nemzeti Parkban. Látunk majd hegyeket, tavakat, vízeséseket, erdőket, télen is zöld mezőket, sziklákat és rengeteg birkát (sokszor elég nehéz is eldönteni, hogy melyik melyik).

Délután Nyugat-Írország egyik legimpozánsabb építészeti remekéhez autózunk, a Kylemore Apátsághoz. Ha erről nincs saját készítésű fényképed, senki nem hiszi majd el, hogy Írországban jártál 🙂 Nekem egyébként a neogótikus kistemplom tetszik a legjobban (szívszaggató történetét majd elmesélem), de maga a bencés apátsággá alakult kastély is gyönyörű, interaktív kiállítása igen érdekes, a falakkal körülvett viktoriánus díszkert pedig igazán egyedi élmény. (Belépődíj: 16 €.)

Kylemore Apátság, Co. Galway, Írország

És ezzel még nincs vége a napnak: hazafelé egy másik úton megyünk, és közben megnézünk még pár érdekességet. De az hadd maradjon meglepetés, hogy pontosan mit – főleg, hogy az időjárástól is függ…

 

3. nap (november 5., vasárnap)

Ma először meglátogatjuk a XIII. században épült híres Ballintubber Apátságot, amelynek a szépsége mellett igen érdekes a története is, hiszen Írországban egyedülálló módon 800 éven át egyetlen héten sem hagyott fel a működésével, még Cromwell vérengzései és a katolikusokat sújtó Penal Times, azaz a „büntető idők” évei alatt sem. (Aki akar, a 11:00 órakor kezdődő vasárnapi szentmisén is részt vehet.) (A vezetett túra díja 10 €.)

Ezután elautózunk Turlough Parkba, ahol egy finom ebéd után remek bemutatót láthatunk az ír vidéki élet évszázadairól (a belépés ingyenes).

Country Life Museum, Co. Mayo, Írország

 

4. nap (november 6., hétfő)

A délelőttöt a szállásunktól néhány kilométerre található, bűbájos kisvárosban, Congban és környékén töltjük. Ez a hely akkor „került fel a térképre” turisztikai szempontból, amikor 1952-ben itt forgatták A nyugodt férfi (The Quiet Man) című filmet, John Wayne és Maureen O’Hara főszereplésével, John Ford rendezésében. A városka, a temploma, a congi apátság romjai, a szerzetesek több száz éves halászháza mind megérnek egy sétát.

Ezután egy egyórás hajóutat teszünk a Corrib-tavon, megcsodáljuk a környékbeli hegyek látványát, meghallgatjuk a kapitány történeteit, és persze közben megnézzük a vízről is a híres Ashford kastélyt, a Guinness család egykori nyári otthonát, amely ma luxusszállodaként és hírességek esküvői helyszíneként működik. (Hajójegy: 20 €.)

Corrib Cruises, Cong, Co. Mayo, Írország

Fakultatív program:

 • látogatás egy solymászatban: a gyönyörű ragadozómadarak röptetése egy életreszóló élmény, amelyet mindeféle előképzettség nélkül bárki kipróbálhat (díja 65..125 € / fő a résztvevők számától függően).

Délután Galway felé vesszük az irányt, és körülnézünk a legvidámabbnak mondott ír városban. Itt is találunk szépségeket és érdekességeket, látnivalókat és történeteket, ahogyan az már Írországban szokásos.

 

5. nap (november 7., kedd)

Utolsó teljes napunkon Connemara másik felét nézzük meg. A Killary fjordnál (amely Írországban az egyetlen) meglátogatunk egy családi gyapjúmúzeumot, ahol megtudhatjuk, hogyan dolgoznak ezzel a fontos alapanyaggal évszázadok óta, és vásárolhatunk is a csodás kötött termékekből. Továbbmenve eldöntjük, hogy melyik a legszebb strand az Atlanti-óceán partján (fürödni aligha lesz kedvünk 😉), elgyönyörködünk a csodálatos Aasleagh Falls látványában, majd az írek szent hegyét, a Croagh Patrickot is megcsodáljuk (nyugi, csak alulról…) A napot egy helyes kisvárosban, Westportban zárjuk.

Westport, Co. Mayo, Írország

 

5. nap (november 8., szerda)

Reggel szomorú búcsút veszünk Nyugat-Írországtól, és elindulunk Dublin felé. A belvárosba érve még lesz egy-két óránk a legérdekesebb látnivalókra. Választhatunk a történelmi látványosságok között (a legjobb történeteket mindenképpen elmesélem róluk!), vagy ellátogathatunk a főváros egyik híres negyedébe… 🙂

Temple Bar, Dublin, Írország

 

Fontos információk a repülésről

Nyolc év tapasztalatával meggyőződésem, hogy nincs jobb megoldás, mint a Ryanair járataival utazni. Náluk a legjobbak az árak és a kiegészítő szolgáltatások díjai is, náluk a legegyszerűbb a foglalás és a beszállókártya letöltése, és nekik van minden nap járatuk. Javaslom, hogy ne egy repülőjegy-összesítő oldalon vásárolj, mert nem lesz olcsóbb, viszont sokkal nehezebb lesz utána az ügyintézés.

Vásárold meg tehát a repülőjegyedet a Ryanair oldalán:

 • odafelé 2023. november 3., péntek, FR 4329 járat, indulás Budapestről 10:15-kor, érkezés Shannonba helyi idő szerint 12:35-kor (repülési idő 3 óra 20 perc) – közvetlen link itt » (új ablakban nyílik) – alapdíja a mai napon 17.145 Ft;
 • visszafelé 2023. november 8., szerda, FR 1025 járat, indulás Dublinból helyi idő szerint 16:45-kor, érkezés Budapestre 20:40-kor (repülési idő 2 óra 55 perc) – közvetlen link itt » (új ablakban nyílik). FIGYELJ, ezen a napon két járat van, a másodikat, a délutánit válaszd! Alapdíja a mai napon 22.99 €.

A fenti zöld linkek egyenesen a megfelelő helyre visznek, csak ki kell jelölnöd a járatot és dönteni a viteldíjak között, majd meg kell adnod az adataidat egy regisztrációval (vagy be kell jelentkezned, ha már van Ryanair fiókod). Lépkedj tovább a folyamaton, válaszd ki az ülőhelyed, add hozzá az extrákat, ha akarod, és végül fizesd ki a repülőjegyet.

Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd a „Regular” jegyet, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen útra. Javaslom, hogy vásárold meg hozzá a Fast Track gyorsított biztonsági ellenőrzést – ennek elsősorban Dublinban van jelentősége, bár Budapesten sem árt.

Az utasfelvételt magadnak kell elvégezned, erre 60 nappal az utazás előtt nyílik meg a lehetőség, ha vettél ülőhelyet (ha nem, akkor véletlenszerűen kapsz majd egyet, de csak az utazás előtti 24 órán belül). Ekkor tudod letölteni magadnak a beszállókártyákat. Ezeket érdemes kinyomtatva is magaddal vinned, bár úgy is elfogadják, ha felmutatod a telefonodon, de azért biztos, ami biztos, legyen nálad papír példány is.

 

Költségek összesítve:
 1. Repülőjegy: a mai napon 32.492 Ft + 59,48 €, azaz összesen kb 56.000 Ft (ha rám hallgatsz, és a Regular jegyet választod, csomagfeladás nélkül, átlagos ülőhellyel, gyorsított biztonsági ellenőrzéssel – és persze ha időben veszed meg, még mielőtt emelnek a díjon).
 2. Szállás: kétágyas, fürdőszobás szobákban kb 220 € (kb 88.000 Ft) az öt éjszakára.
 3. Belépőjegyek: összesen 46 € (kb 18.000 Ft) idegenvezetéssel, tolmácsolással (Tour Guide készülékkel).
 4. Túravezetés díja: 600 € vagy 240.000 Ft / fő. Tartalmazza az autó bérleti díját és biztosítását, az üzemanyag költségét, az autópályadíjakat és a parkolási díjakat, valamint a programok összeállítását és levezetését, tolmácsolással. A túravezetést vizsgázott, Magyarországon és Írországban engedéllyel rendelkező idegenvezető végzi.
  (Megjegyzés: tudom, hogy nem 400 Ft / € az árfolyam, az átváltási és átutalási pluszköltségek miatt kell ennyivel számolnom, és mivel nekem mindent euróban kell kifizetnem. Úgyhogy ha tudsz egyenesen euróban utalni, és nem jössz ki rosszabbul, akkor érdemes lehet azt választani.)
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20-30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – csak kérdés, hogy eszünk-e ennyiért 🙂) Mindenesetre erre kb 150 €-t (kb 60.000 Ft) szánj.
Összesen tehát, mindennel együtt kb 463.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 32.500 Ft + kb 1.076 €. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 
 

Fakultatív lehetőség: hosszabbítás Dublinban

Ha szeretnél tovább maradni az ír fővárosban, akkor ezt bátran megteheted. Nekem tovább kell utaznom, de Dublinban igazán könnyű a tájékozódás, nélkülem is simán boldogulsz. Ajánlhatok programokat, amelyek nekem nagyon tetszettek és eltántoríthatlak olyanoktól, amelyeknek „nagy a füstje”, de nem érdemes pénzt költeni rájuk 🙂 Ha szeretnéd, a szállásfoglalásban is szívesen segítek.

 

Fontos tudnivalók

Ezt a programot nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt » (Új ablakban nyílik.) Egészen röviden: okleveles turisztikai menedzser és idegenvezető vagyok, több, mint 30 éves tapasztalattal, és Írországot keresztül-kasul ismerem.

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd a „Regular” jegyet, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen útra. (Igazság szerint három-négy napra én be szoktam férni egy kis hátizsákba, és akkor elég a „Value” jegy, de ezt nyilván majd te eldöntöd magad – illetve a hosszabb utakra természetesen már kell a tízkilós kisbőrönd.)
 • A szállást (általában 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállások nagy része le van foglalva, és helyben kell fizetni, de van, ahol én előre lefoglalom és kifizetem, és ennek a díját majd átutalod nekem vagy a helyszínen nekem adod oda készpénzben.) FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora lesz a főétkezés, egy helyi étteremben, bár előfordul, hogy sokszor este már nem is vagyunk éhesek 🙂 Mindenesetre ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága.
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti – részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és majd átutalod a részedet vagy megadod a helyszínen, készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
 • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a túravezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint a bérelt autó költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a túravezetési díjat átutaltad a cégem bankszámlájára. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

Az időjárásról: Írország híres a sok esőzésről (ennek köszönheti a zöld minden árnyalatában tündöklő vidékeit), de valójában ritka, hogy egész nap essen az eső – inkább naponta több gyors záporra, vagy felhős égre kell számítanunk. Már kétszer voltam itt októberben és novemberben, és akkor is volt részem napsütésben. Természetesen hozz magaddal jó minőségű esőkabátot (az esernyő itt nem sokat ér, a szél kifordítja a kezedből), pulóvert, kényelmes gyaloglócipőt, és mindenből egy váltást. Írországban is a réteges öltözködés a legjobb választás, azzal biztosan jól fogod magad érezni.

A csoportról: fontos, hogy ezen a túrán legfeljebb 3 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez egy különleges alkalom, ilyet csak ősszel tudok kínálni. Majdnem olyan, mintha privát túra lenne! Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren Írország meglehetősen drága. Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, brit típusú konnektorok – átalakítókat sokfelé lehet kapni – és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz az Ír Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

 

Tetszik, amit olvastál? Várlak szeretettel!

 

Tudod, mi a dolgod 🙂