Vikingek, szerzetesek, arisztokraták (Kelet-Írország)

Őskori halomsírok, druida kőkörök, katedrálisok és kolostorok, a szerzetesek völgye, a vikingek városa, az arisztokraták kastélya, tavak és erdők, vacsora ír whiskey és élő zene mellett, ragyogóan zöld táj…

Miért pont Kelet?

Írország, ahogyan most ismerjük, ezen a vidéken született. Ez a történelem maga.

A Kelet-Írország túra 6 nap, 5 éjszaka, négy teljes és két fél napnyi programmal.

Bármelyik túra meghosszabbítható további tartózkodással Dublinban.

Akkor ajánlom,

 • ha ez lesz az első utad Írországba, és még nem tudod, tetszeni fog-e (igen, tetszeni fog 😉), vagy
 • ha már jártál Írországban korábban, de ezeket a helyeket még nem ismered, és
 • ha érdekelnek a hagyományok, és szereted megismerni egy ország történelmi emlékeit.

 

Legközelebbi időpontok:

 

Program

1. nap (vasárnap)

A résztvevők 13:50-kor érkeznek Dublin nemzetközi repülőterére. Mivel Írország az időzónája nyugati szélén van, ezért egész nyáron (sőt, már május elejétől) este 9 után megy le a nap – bőven lesz tehát időnk rá, hogy máris elkezdjük felfedezni az Ancient East, vagyis az Ősi Kelet vidékét.

Érkezés után ezért rögtön a Boyne folyó felé indulunk, és útközben elmesélem a folyóhoz kapcsolódó híres történetet, amelyben egy druida tanító, egy nagy harcos, és egy lazac szerepel 🙂 A kényelem kedvéért először bejelentkezünk a szállásunkra a bűbájos kisvárosban, Trimben, ahol két éjszakát töltünk kétágyas, fürdőszobás szobákban, amelyek díja 65 € / fő / éj, reggelivel, és amelyet a helyszínen, kártyával vagy készpénzben fizethetsz majd.

Ezután ellátogatunk Európa legnagyobb normann várkastélyába, amely többek között Mel Gibson „Rettenthetetlen” című filmjének forgatási helyszíne is volt (a belépés ingyenes), majd sétát teszünk a városkában, ahol például Írország legrégebbi, még használatban lévő hídját is megnézhetjük, amely 1330 körül épült. Végül egy hangulatos kocsmában vacsorázunk, ahol (ha szerencsénk van) élő zenével is szórakoztatnak minket 🙂

2. nap (hétfő)

Reggeli után a Brú na Boinne Látogatóközpont felé vesszük az irányt, amely világörökségi helyszín, az ország leggazdagabb régészeti lelőhelye a Boyne folyó mellett. Itt vezetett túrán nézzük meg Newgrange-et és Knowth-t, az i.e. 3200 körül épült, újkőkorszaki sírokat (amelyek régebbiek, mint Stonehenge vagy az egyiptomi piramisok), illetve a hozzájuk kapcsolódó interaktív múzeumot. (Belépődíj: 18 €.)

Majd ellátogatunk Tara dombjára, az ír nemzeti öntudat szülőhelyére, amelynek története 6000 évvel ezelőtt kezdődött, ahol a kőkorszak óta temetkeztek, ahol az ír nagykirályok tartották ceremóniáikat és fogadták alattvalóikat az évente megrendezett találkozókon. (A belépés ingyenes.)

Az időtől függően (mármint attól is, hogy hány óra van, meg attól is, hogy milyen az időjárás) és a csoport érdeklődése alapján további érdekességeket is megnézhetünk, például Mainistir Bhuite (angolul Monasterboice) gyönyörű faragású kőkeresztjeit, és a Boyne melletti nagy ír – viking csata emlékhelyét. (Amelyet elvileg az írek nyertek meg, de elég keserű volt a győzelem – majd elmesélem.)

3. nap (kedd)

Délelőtt először a Rock of Dunamase a célunk, ahol lenyűgöző romok között csodálatos kilátásban lesz részünk, miközben elmesélem a stratégiai helyen épült várkastély érdekes történetét, keltákról, keresztényekről, vikingekről, normannokról. (A belépés ingyenes.)

Ezután megnézünk a közelben egy ősi kőkört, a druidák korának hagyatékát, majd a méltán híres Glendalough völgybe látogatunk (eredeti ír nevén Gleann Dá Loch, azaz Két Tó Völgye – majd megszokod, az angol nevek többnyire nem jelentenek semmit, azt írták le angolosan, amit az ír névből kihallottak), ahol a korai és a későbbi korok szerzetesei élték a néha kicsit magányos, de értékes, tudós munkával teljes életüket. Kényelmes sétát teszünk a két tó körül, megcsodáljuk a közel ezerkétszáz éve álló kőtornyokat és gyönyörködünk a völgy szépségében. Nem csoda, hogy a szerzetesek itt telepedtek le – a mai látogató is érezheti a hely varázsát és nyugalmát. (A belépés ingyenes.)

Zárásként még egy kedves meglepetésben is részed lesz – de ezt nem árulom el előre, hogy micsoda, hiszen akkor nem lenne meglepetés 🙂

Végül elfoglaljuk második szállásunkat, ahol három éjszakát töltünk (kétágyas, fürdőszobás szobákban, amelyek díja 65 € / fő / éj, reggelivel). Ezt a szállást is a helyszínen, készpénzben fizetheted.

4. nap (szerda)

Reggel átkompozunk a Barrow folyó széles deltáján, hogy megnézzük a Hook Lighthouse-ot, a világ legrégebbi még működő világítótornyát, ahol idegenvezetéssel, interaktív kiállításon ismerhetjük meg a torony középkori őreinek életét – de a kilátás, a tenger félelmetes erejének megnyilvánulása is lélegzetállító. (Belépődíj: 10 €.)

A nap további részét egy gyönyörű tóparti kastélyban és annak parkjában töltjük, Wexford közelében. Megismerjük a birtok több, mint 800 éves történetét, vezetett túrán nézzük meg a XIX. századi kastély termeit. A csodás, szobrokkal díszített kertben, a két tó között kanyargó sétaút végigjárása után meglátogatjuk a kastély mellé épült múzeumot, amely sokkal több csodát rejt, mint amennyire számíthatnánk. (Belépődíjak: összesen 13 €.)

Ha van még erő a lábunkban, kirándulhatunk egy pár percre lévő, vadregényes erdei tó partján is, vacsora után pedig még egy rövid sétát teszünk Waterfordban, az egyetlen olyan városban, amelyet a vikingek alapítottak Írországban – és sok érdekes emléket hagytak maguk után, vagy építettek később az emlékükre.

5. nap (csütörtök)

A mai napot a Kelta-tenger partján és közelében töltjük: sétálunk Dunmore kedves halászfalujában (és strandján – aki szeret a csapvíznél csak egy icipicit hidegebb vízben úszni, az itt megteheti 😉), végigautózunk a Copper Coast Drive lélegzetelállító tengerparti útján, felkapaszkodunk a Dunhill Castle-hoz, amely romjaiban is lenyűgöző, majd megállunk Ardmore mellett, ahol a magas tengerpartra épített középkori romokban, és persze a kilátásban is gyönyörködhetünk egyszerre, és megtudhatjuk, valójában ki volt Írország első katolikus szentje: talán nem is Szent Patrick?

Ezután két program közül lehet választani: az egyik lehetőség, hogy egy erdei kirándulást teszünk, elsétálunk egy tündérmesébe illő tornyos-csipkés várhoz (a belépés ingyenes). A másik pedig a híres Jameson whiskey lepárlója és látogatóközpontja (belépődíj: 30 €), ahol végigvezetnek minket a gyáron, bemutatják a whiskey történetét és készítési folyamatát, és természetesen kóstolhatunk is (kivéve engem, mert valakinek, ugye, vezetnie kell…).

6. nap (péntek)

Reggel szomorú búcsút veszünk a vidéki Írországtól, és elindulunk a főváros felé. Mivel Dublin alapvetően egy kisváros, sok lakó- és ipari övezettel körülvéve, ezért a legérdekesebb látnivalók gyalogos távolságon belül vannak. Megnézünk néhányat, és elmesélem a rájuk vonatkozó történeteket. Közben eltöltünk egy órát a Jeanie Johnston nevű, gyönyörű kétárbocos vitorláson is – ne aggódj, álló helyben 🙂 Ez a hajó valójában egy replika, az eredetije ugyanis sajnos elsüllyedt az Atlanti-óceánon. Nemcsak szép, de a története is lenyűgöző és szívmelengető, és az ír történelemben fontos szerepet játszott. (Belépődíj: 14 €.)

Ezután viszont már sajnos tényleg vége az ír kalandoknak: 13:00 órára kell a repülőtéren lennünk.

 

Fakultatív lehetőség: plusz egy nap Dublinban

Ha szeretnél tovább maradni az ír fővárosban, akkor azt bátran megteheted (kérlek, ezt jelezd az űrlapon jelentkezéskor) – a szombati vagy a vasárnapi kora reggeli járatok valamelyikét is választhatod.

Akármennyi időre maradsz Dublinban, szívesen ajánlok programokat, elmondom, hogy a tapasztalataim alapján mit érdemes megnézni, és mi az, amiről inkább lebeszéllek, mert igazi turistacsalogatók, de tudom, hogy csalódást okoznak majd. A tájékozódás és a tömegközlekedés egyébként igen könnyű, 8 €-ért lehet venni 24 órás bérletet (vagy 16 €-ért 72 órásat), amely a város összes DublinBus (busz), LUAS (villamos) és DART (elővárosi vasút, olyasmi, mint a HÉV) járatára érvényes. Ha sok fizetős programra akarsz bemenni, akkor érdemes GoCity bérletet is venned, amelynek egyszeri árában számos látványosság belépődíja benne van.

Dublinban a szállások jóval drágábbak a vidéknél, de már felfedeztem néhány jó helyet, ahol ha nem is olcsón, de kényelmesen alhatsz. Kérd ajánlásaimat, szívesen segítek.

 

Költségek összesítve:

 1. Repülőjegy: a mai napon 94.193 Ft Basic viteldíjjal (egy kézipoggyász),
  vagy 112.576 Ft Regular viteldíjjal (két kézipoggyász és elsőbbségi beszállás)
  (az árak a július 7 – 12. időpontra vonatkoznak, augusztusban kb 25.000 Ft-tal több a jegy)
  – az árak a repülőtársaság foglalási rendszerében bármikor bármeddig emelkedhetnek;
  plusz az utasbiztosítás: a Netrisk oldalán kérhetsz ajánlatot » (új ablakban nyílik), kb 5 – 6.000 Ft körül fogsz találni ennyi időre.
 2. Szállás: kétágyas, fürdőszobás szobában 325 € (kb 130.000 Ft) az öt éjszakára, reggelivel.
 3. Belépőjegyek: összesen 55 – 85 € (kb 22.000 Ft).
 4. Túravezetés díja: 300.000 Ft (a szervezésen, a programvezetésen és a fordításon-tolmácsoláson kívül tartalmazza a mikrobusz költségeit is).
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20 – 30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – ha nem is ennyiért szoktunk 🙂 ) Tehát erre igényeid szerint kb 150 €-t (kb 60.000 Ft-ot) szánj.
Összesen, mindennel együtt kb 610.000 – 670.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 400.000 – 440.000 Ft + kb 530 – 580 €. A fentiekben 400 Ft-os €-árfolyammal számoltam.)

A számítás a dublini hosszabbítás költségeit nem tartalmazza.

A program változtatásának jogát az időjárás, a helyi egyéb viszonyok, valamint a résztvevők erőnléte és egészségi állapota alapján fenntartom. A lényeg: mindent meg lehet beszélni, csak szólj 🙂

 

Trim Castle, Co. Meath, Írország
Ír kocsmai zene, Co. Donegal, Írország
A kelták nyomában Írországban
Glendalough, Co. Wicklow, Írország
Copper Coast Drive, Co. Waterford, Írország
Írország oda-vissza
Híd a Liffey folyón, Dublin, Írország
Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

(Ne aggódj: a gombra kattintva még nem kell fizetned.)

Fontos tudnivalók

Ezt az utazást nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. (A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt ») (Új ablakban nyílik.)

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd azt a jegytípust, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen hosszúságú útra.
 • A szállást (általában 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállásokat természetesen előre lefoglalom, és a nagy részüknél helyben kell fizetni, de némelyiknél előre kérik - ilyenkor én kifizetem a szállást, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben.)
  FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora a főétkezés, étteremben. Ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál magasabb. (Egy sűrű, laktató zöldségleves vajas szódakenyérrel - a "nap levese" - 5-7 €, kisebb adag előétel 10-12 €, normál adag húsos főétel 18-30 €, desszert 5-10 €, egy pint sör 5-6 €, üdítő - tea - kávé 3-4 €.)
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti - részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
 • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a programvezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint a vidéki közlekedéshez szükséges mikrobusz költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a programvezetés díját átutaltad. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

A csoportról: fontos, hogy legfeljebb 7 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren Írország meglehetősen drága. (Skócia meg pláne.) Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, lehetőleg olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim, vagy legalább olyanokat, ahol sok a kedvező vélemény. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, brit típusú konnektorok - átalakítókat sokfelé lehet kapni - és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz az Ír Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

Tetszik, amit olvastál? Várlak szeretettel!

 

Tudod, mi a dolgod 🙂

 

Ne maradj le, iratkozz fel!

Ha szeretnél elsőként értesítést kapni az új kalandokról, ha nem akarsz lemaradni
az érdekes blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel az értesítőre az alábbi űrlapon!

A spameket én is utálom, úgyhogy ígérem, nem fogok semmi olyasmit küldeni, ami zavarna 🙂