Óriások és bárányok földje (Északnyugat-Írország)

Ötezer év történelme élőben, ahogy még soha nem tapasztaltad. Azúrkék víz és fehér homok, mintha a Karib-tengeren lennél. Hegyek, tavak, vízesések, kastélyok, kőkori sírok. Az óceán drámaisága és a zöld dombok nyugalma.

Miért pont Északnyugat?

A legtöbb Írország-túra nem jut el ide, vagy csak keresztülszaladnak ezen a tájon.
Pedig ez az ország legérintetlenebb vidéke, a természeti és épített csodák valóságos tárháza.

Az Északnyugat-Írország túra 8 nap, 7 éjszaka, hat teljes és egy fél napnyi programmal.

A túra meghosszabbítható további tartózkodással Dublinban.

Akkor ajánlom,

 • ha ez lesz az első utad Írországba, és „a lehető legírebb” élményekre vágysz, vagy
 • ha már jártál Írországban korábban, de ezeket a helyeket még nem ismered, és
 • ha érdekelnek az épített szépségek is, de még inkább a természet gyönyörűsége.

 

Időpont:

 • 2024. augusztus 18 – 25. (vasárnap – vasárnap)A JELENTKEZÉS LEZÁRULT
 • idén már nem lesz több időpont, 2025-re november végétől érkeznek a kiírások,
 • egyéni kérésre más időpontban is szívesen megszervezek és levezetek bármilyen programot – küldj üzenetet! »

 

Program

1. nap (augusztus 18., vasárnap)

A résztvevők 13:50-kor érkeznek Dublin nemzetközi repülőterére. Mivel Írország az időzónája nyugati szélén van, ezért egész nyáron (sőt, már május elejétől) este 9 után megy le a nap – bőven lesz tehát időnk rá, hogy máris elkezdjük felfedezni az Óriások és Bárányok Földjét 🙂

Érkezés után ezért rögtön nyugat felé indulunk, és közben mesélek Írország viharos (és a miénkhez nagyon hasonló) történelméről, amelyben mitológiai és valós hősök sora játszott szerepet. Az út egy részét autópályán tesszük meg, azután később kisebb utakra térünk, közben megállunk egy késői ebédre avagy korai vacsorára.

Így jutunk el a Keshcorran barlangokhoz, ahol egy könnyű gyaloglás árán csodálatos panorámában lesz részünk. (A belépés ingyenes.) Nézelődés közben elmesélem a helyi legendákat, amelyek a nagy hősről, Fionn mac Cumhailről, a neki ellenszegülő híres szerelmespárról, Diarmuidről és Gráinne-ről, valamint Cormac McAirtről szólnak, aki egy igen érdekes gyermekkor után Írország nagykirálya lett.

Miután kigyönyörködtük magunkat, újra autóba ülünk, és továbbutazunk az első szálláshelyünkre, a Lough Corrib tó partjához, ahol két éjszakát töltünk. A kétágyas, fürdőszobás szobákért 70 € / fő / éj díjat fizetünk, ebben egy fantasztikusan finom, bőséges reggeli is benne van, sőt, esténként a tőzegtüzeléses kandalló mellett teázhatunk is.

2. nap (augusztus 19., hétfő)

A délelőttöt a szállásunktól néhány kilométerre található, bűbájos kisvárosban, Congban és környékén töltjük. Ez a hely akkor „került fel a térképre” turisztikai szempontból, amikor 1952-ben itt forgatták A nyugodt férfi (The Quiet Man) című filmet, John Wayne és Maureen O’Hara főszereplésével, John Ford rendezésében. A városka, a temploma, a congi apátság romjai, a szerzetesek több száz éves halászháza mind megérnek egy sétát.

Ezután egy egyórás hajóutat teszünk a Corrib-tavon, megcsodáljuk a környékbeli hegyek látványát, meghallgatjuk a kapitány történeteit, és persze közben megnézzük a vízről is a híres Ashford kastélyt, a Guinness család egykori nyári otthonát, amely ma luxusszállodaként és hírességek esküvői helyszíneként működik. (Hajójegy: 25 €.)

Délután először egy birkafarmra látogatunk, ahol kutyás birkaterelés bemutatót láthatunk (és ha szerencsénk van, „töltött zoknikat”, azaz apró border collie kölyköket is simogathatunk 🙂 (Belépődíj: 15 €.) Ezután Nyugat-Írország egyik legimpozánsabb építészeti remekéhez autózunk, a Kylemore Apátsághoz. Ha erről nincs saját készítésű fényképed, senki nem hiszi el, hogy Írországban jártál 🙂 Nekem egyébként a neogótikus kistemplom tetszik a legjobban (szívszaggató történetét majd elmesélem), de maga a bencés apátsággá alakult kastély is gyönyörű, interaktív kiállítása igen érdekes, a falakkal körülvett viktoriánus díszkert pedig igazán egyedi élmény. (Belépődíj: 16 €.)

3. nap (augusztus 20., kedd)

Összecsomagolunk, és elindulunk észak felé. A szállásunk felé tartva (mivel az út elég hosszú) megállunk néhány helyen. Először a Killary fjordnál (amely Írországban az egyetlen) meglátogatunk egy családi gyapjúmúzeumot, ahol megtudhatjuk, hogyan dolgoznak ezzel a fontos alapanyaggal évszázadok óta, magunk is kipróbálhatjuk a mesterséget, és vásárolhatunk is a csodás kötött termékekből (belépődíj: 10 €). Továbbmenve elgyönyörködünk a csodálatos Aasleagh Falls látványában.

Utána megállunk a híres Ballintubber Apátságnál. Ez az a templom, amely „refused to die”, azaz ahol a Penal Times, a katolikusok elleni legvadabb cromwelli kegyetlenkedések idején sem hagyták abba a misézést, még akkor sem, ha az sokszor a papok életébe került. Azonban nemcsak a története, de a szépsége miatt is érdemes meglátogatni. (Belépődíj: 10 €.)

Ezután következik első Írország egyik legérdekesebb régészeti emléke, egy többezer éves temetkezési hely, az egyik legjobb állapotban fennmaradt ún. full-court tomb, azaz teljes udvarral körülvett halomsír. (A belépés ingyenes.) Ezután (csak kívülről) megnézünk egy ma is magántulajdonban lévő kastélyt (érdekes történetét majd elmesélem), majd lazulunk kicsit az Atlanti-óceán egyik szép strandján (és aki szeret a csapvíznél csak egy icipicit hidegebb vízben úszni, az itt megteheti… 😉).

Estére elérjük a szálláshelyünket, ahol kétágyas, fürdőszobás szobákban alszunk a következő négy éjszakán. A szállás díja 70 € / fő / éj, reggelivel.

4. nap (augusztus 21., szerda)

Ma először vízeséseket és tengerparti barlangokat fedezünk fel, a nap további részét pedig Glencolumbkille-ben és környékén töltjük, avagy Glencolmcille-ben, de lehet, hogy még többféle írásmóddal is fogsz találkozni 🙂 A lényeg, hogy Szent Kolumba templomának völgyéről van szó, írül: Gleann Cholm Cille. Az anglicizált változat meg sikerül, ahogy sikerül 🙂

Itt két fő látványosság vár ránk. Először a Folk Village, azaz a helyi Skanzen a célunk, amelyben rendkívül érdekesen mutatják be, hogy a különböző korokban hogyan éltek a különböző társadalmi rangú illetve foglalkozású emberek Írországban. A Ballintubberben megismert Penal Times története itt is felbukkan majd – de ne szaladjunk ennyire előre… (Belépődíj: 7 €.)

A másikhoz át kell mennünk a félsziget déli oldalára. Ez egy újabb hihetetlen látvány lesz, csak ülünk és bámulunk – feltéve, hogy nem lesz köd! Úgyhogy ehhez kell egy kis szerencse! Eddig én kétszer voltam itt, mindkétszer júliusban, és az egyik alkalommal ragyogó napsütés volt, a másik alkalommal az orrunkig is alig láttunk, úgyhogy az eddigi tapasztalataim alapján 50 % az esélyünk, hogy lássuk a Sliabh Liag (angolul: Slieve League) tetejéről az óceánba zuhanó 598 méter (!) magas sziklafalat, odalent pedig „Az óriás asztalát és székét”. Ez a hely Európa legmagasabb tengeri szirtje, háromszor olyan nagy, mint a híres Moher sziklák (és szerintem sokkal szebb).

(Ugye mostanra feltűnt, hogy itt elsősorban az ír neveket használom, és csak másodsorban az angolokat? Ugyanis ez a vidék Gaeltacht, azaz itt az ősi nyelv van mindennapi használatban. Természetesen tudnak angolul is, és udvariasan átváltanak rá, ha látják, hogy külföldi vagy, de egymás között írül beszélnek.)

Miután kigyönyörködtük magunkat, megvacsorázunk a közeli faluban, majd visszaülünk az autóba, és most már meg sem állunk a szállásunkig. Na jó, ez így elég szigorúan hangzik – tudom előre, hogy ezt az utolsó 70 km-t sokkal lassabban fogjuk megtenni, mint ahogy tervezem, mert folyton nyafogni fogtok, hogy álljunk meg fényképezni 🙂

5. nap (augusztus 22., csütörtök)

A Nap, Amikor Megmásszuk az An Earagailt.

Ne ijedj meg, ez a „mászás” inkább séta, bár időnként meredek tud lenni (és nyugi, nyáron nem havas a teteje! 🙂), de a jól karbantartott ösvényeken és lépcsőkön bárki teljesítheti, átlagos erőnléttel is. Sajnos erősen időjárásfüggő, hogy éppen érdemes-e felmenni, ezért az is lehet, hogy előző nap megyünk, ha szép idő van, az is lehet, hogy a következőn, és az is, hogy teljesen ki kell hagynunk 🙁 Legrosszabb esetben a csúcstámadás helyett egyéb szépségeket nézünk meg (Donegalban bőven van tartalék terv), illetve persze ha a csapat nem szeretne felmenni, vagy csak egy darabon, azt is lehet. Éppen ez az előnye a kiscsoportos kalandozásnak, hogy rugalmasak lehetünk.

Helyettesítő program lehet például egy titkos völgy (az egyik kedvenc helyem Írországban), vagy egy kastély parkja (ha nincs megint éppen filmforgatás, mint a múlkor, akkor talán a közelébe is engednek), illetve van még pár ötletem, efelől megnyugtathatlak.

6. nap (augusztus 23., péntek)

Utolsó teljes északi napunkat további csavargással töltjük Donegal lenyűgöző, változatos tájain. Látunk magas hegyeket és eldugott völgyeket, félelmetesen zúgó óceánt és szelíd, puhahomokos strandot, az óceán fromálta sziklákat, ősi lovagvárat és világítótornyot, sétálunk, bámulunk, sőt, akár úszhatunk is a tengerben (az írek persze úsznak, amint a levegő és a víz összehőmérséklete meghaladja a 15 fokot – nem tudom, te hogy vagy vele, nekem ennél azért egy kicsit többre van szükségem 🙂 )

A záróakkord a kihagyhatatlan hely: Írország legészakibb csücske, a Malin Head. Sajnos, amikor ott jártam, elég nagy volt a köd, és „egy pettyet” fújt a szél… Remélem, idén sikerül majd jobb képeket csinálnom!

7. nap (augusztus 24., szombat)

Szomorú búcsút veszünk az Óriások és Bárányok Földjétől, és elindulunk délkelet felé. Mivel ez az út is elég hosszú, ezért közben pihenésképpen megállunk néhány helyen.

Délelőtt a Binn Ghulbain (az angolok szerint Ben Bulbin) hegycsúcs mellett kirándulunk: megnézzük az Eagle’s Rockot (a Sas sziklája), a Gleniff Horseshoe völgyet Diarmuid és Grainne barlangjával (a vasárnap hallott legenda folytatása), a Droichead Lhúcaist (Lukács hídja), a Devil’s Chimney-t (az Ördög kéménye) és a Glencar vízesést… elképesztő, hihetetlen tájon autózunk, ezt a látványt garantáltan soha nem fogod elfelejteni. A képek egyszerűen nem adják vissza. Megróbálhatod lefényképezni, levideózni, de készülj fel rá, hogy otthon nem értik majd, mitől vagy ennyire lelkes…

Délután pedig meglátogatjuk a Shannon folyó partján fekvő, St Ciaran által a VI. században alapított Clonmacnoise kolostort. A katedrális romjai, a két kerektorony, a három High Cross (kelta nagykereszt) és a több, mint 700 kora-keresztény sírhely igazán látványos, ugyanakkor szép, békés hely. (Belépődíj: 8 €.) A közelben lesz még egy meglepetésem is, de ezt nem árulom el, hogy mi, hiszen akkor nem lenne meglepetés 🙂

Érkezés után még van néhány óránk, hogy egy kicsit beleszippantsunk az ír főváros kedves, bohém hangulatába. Mivel Dublin alapvetően egy kisváros, sok lakó- és ipari övezettel körülvéve, ezért a legérdekesebb látnivalók gyalogos távolságon belül vannak. Megnézünk néhányat, és elmesélem a rájuk vonatkozó történeteket. Majd elfoglaljuk utolsó szállásunkat, itt is kétágyas, fürdőszobás szobákban, amelyekért reggelivel együtt 110 €-t fizetünk (hiába, fővárosi árak…)

8. nap (augusztus 25., vasárnap)

Sajnos ma borzasztóan korán kell kelnünk (ilyen a menetrend, nem tudunk mit tenni), már hajnali 5:00 órára a repülőtéren kell lennünk.

 

Fakultatív lehetőség: plusz egy nap Dublinban

Ha szeretnél tovább maradni az ír fővárosban, akkor azt bátran megteheted (kérlek, ezt jelezd az űrlapon jelentkezéskor). A program így vasárnap hajnal helyett hétfőn késő délután ér véget, ezen a napon csak 17:00 órára kell a repülőtérre érni.

Akár több napra is Dublinban maradhatsz – szívesen ajánlok programokat, elmondom, hogy a tapasztalataim alapján mit érdemes megnézni, és mi az, amiről inkább lebeszéllek, mert igazi turistacsalogatók, de tudom, hogy csalódást okoznak majd. A tájékozódás és a tömegközlekedés egyébként igen könnyű, 8 €-ért lehet venni 24 órás bérletet (vagy 16 €-ért 72 órásat), amely a város összes DublinBus (busz), LUAS (villamos) és DART (elővárosi vasút, olyasmi, mint a HÉV) járatára érvényes. Ha sok fizetős programra akarsz bemenni, akkor érdemes GoCity bérletet is venned, amelynek egyszeri árában számos látványosság belépődíja benne van.

Dublinban a szállások jóval drágábbak a vidéknél, de már felfedeztem néhány jó helyet, ahol ha nem is olcsón, de kényelmesen alhatsz. Kérd ajánlásaimat, szívesen segítek.

 

Költségek összesítve:

 1. Repülőjegy: a mai napon 73.520 Ft Basic viteldíjjal (egy kézipoggyász),
  vagy 98.283 Ft Regular viteldíjjal (két kézipoggyász és elsőbbségi beszállás)
  – az árak a repülőtársaság foglalási rendszerében bármikor bármeddig emelkedhetnek;
  plusz az utasbiztosítás: a Netrisk oldalán kérhetsz ajánlatot » (új ablakban nyílik), kb 5 – 6.000 Ft körül fogsz találni ennyi időre.
 2. Szállás: kétágyas, fürdőszobás szobában 530 € (kb 212.000 Ft) a hét éjszakára, reggelivel.
 3. Belépőjegyek: összesen kb 91 € (kb 36.000 Ft).
 4. Túravezetés díja: 300.000 Ft (a szervezésen, a programvezetésen és a fordításon-tolmácsoláson kívül tartalmazza a mikrobusz költségeit is).
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 20 – 30 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – ha nem is ennyiért szoktunk 🙂 ) Tehát erre igényeid szerint kb 200 €-t (kb 80.000 Ft-ot) szánj.
Összesen, mindennel együtt kb 710.000 – 740.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 380.000 – 405.000 Ft + kb 820 €. A fentiekben 400 Ft-os €-árfolyammal számoltam.)

A számítás a dublini hosszabbítás költségeit nem tartalmazza.

A program változtatásának jogát az időjárás, a helyi egyéb viszonyok, valamint a résztvevők erőnléte és egészségi állapota alapján fenntartom. A lényeg: mindent meg lehet beszélni, csak szólj 🙂

 

Connemara, Galway, Midlands
Ír kocsmai zene, Co. Donegal, Írország
Corrib Cruises, Cong, Co. Mayo, Írország
Lough Corrib, Co. Galway, Írország
Glencolumbkille, Co. Donegal, Írország
An Earagail, Co. Donegal, Írország
Malin Head, Co. Donegal, Írország
Binn Ghulbain, Co. Sligo, Írország
Híd a Liffey folyón, Dublin, Írország
Írország oda-vissza
Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 

(Ne aggódj: a gombra kattintva még nem kell fizetned.)

Fontos tudnivalók

Ezt az utazást nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. (A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt ») (Új ablakban nyílik.)

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd azt a jegytípust, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen hosszúságú útra.
 • A szállást (általában 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállásokat természetesen előre lefoglalom, és a nagy részüknél helyben kell fizetni, de némelyiknél előre kérik - ilyenkor én kifizetem a szállást, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben.)
  FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora a főétkezés, étteremben. Ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál magasabb. (Egy sűrű, laktató zöldségleves vajas szódakenyérrel - a "nap levese" - 5-7 €, kisebb adag előétel 10-12 €, normál adag húsos főétel 18-30 €, desszert 5-10 €, egy pint sör 5-6 €, üdítő - tea - kávé 3-4 €.)
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti - részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és a részedet majd átutalod nekem vagy érkezéskor megadod készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
 • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a programvezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint a vidéki közlekedéshez szükséges mikrobusz költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a programvezetés díját átutaltad. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

A csoportról: fontos, hogy legfeljebb 7 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren Írország meglehetősen drága. (Skócia meg pláne.) Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, lehetőleg olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim, vagy legalább olyanokat, ahol sok a kedvező vélemény. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, brit típusú konnektorok - átalakítókat sokfelé lehet kapni - és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz az Ír Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

Tetszik, amit olvastál? Várlak szeretettel!

 

Tudod, mi a dolgod 🙂

 

Ne maradj le, iratkozz fel!

Ha szeretnél elsőként értesítést kapni az új kalandokról, ha nem akarsz lemaradni
az érdekes blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel az értesítőre az alábbi űrlapon!

A spameket én is utálom, úgyhogy ígérem, nem fogok semmi olyasmit küldeni, ami zavarna 🙂