2020.10.21.

Az ír kormány szerda éjféltől életbe lépteti az úgynevezett 5-ös szintű szabályozást, amely gyakorlatilag az ország szinte teljes lezárását jelenti. Micheál Martin ír kormányfő bejelentette, hogy a szabályozás hat héten át, december elsejéig lesz érvényben.

Mindenkit arra kérnek, hogy csütörtöktől aki tud, otthonról dolgozzon, kivéve az egészségügyi és szociális ágazatok dolgozóit. A munkavégzésen kívül csak kocogni vagy sétálni lehet elmenni, maximum 5 kilométerre az otthonától.

Nem lehet otthon látogatókat fogadni, még a kertben sem, kivéve a szélesebb értelemben vett családokat. Az emberek a barátaikkal, ismerőseikkel kültéren, például egy parkban találkozhatnak, egy háztartás tagjai maximum egy másik háztartás tagjaival jöhetnek össze így.

A parkok és a játszóterek nyitva maradnak, az iskolákat nem zárják be.

Legfeljebb 25 fős esküvőket és maximum 10 fős temetéseket lehet tartani, minden egyéb kül- és beltéri rendezvényt (konferenciákat, koncerteket, színházi előadásokat) betiltottak. A múzeumok, galériák és kulturális látványosságok, az edzőtermek, az uszodák, a diszkók, a kaszinók mind bezárnak. Az elit sporteseményeket, valamint a lovas- és agárversenyeket zárt kapuk mögött rendezik meg. A bárok, éttermek csak elvitelre szolgáltathatnak, a szállodák csak nem-turisztikai céllal érkező vendégeket fogadhatnak.

Az élelmiszer-, műszakicikk- és vegyesboltok, gyógyszertárak mellett a benzinkutak, drogériák, állateledelboltok, mosodák, posták és bankok tarthatnak nyitva. Miséket csak online tartanak.

A szigorú intézkedések célja, hogy „az ország összeszedje magát, és képes legyen értelmes módon megünnepelni a karácsonyt” – mondta az ír kormányfő.

Írországban az elmúlt 24 órában 1.031 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a fertőzöttek száma a járvány megjelenése óta eléri az 50.993-at, és 1.852-an hunytak el a betegségben.

Level5 Restrictions

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/szerdatol-hat-hetre-lezarjak-irorszagot-1172156

Az eredeti hír az Irish Timesban ide kattintva olvasható »