Történelem előtti kőkörök és festékszóróval megjelölt birkák, hajózás a fjordon és erdei solymászás, vacsora a tőzegtüzeléses kemence mellett, kolostorok, hegyek, ragyogóan zöld táj – megannyi csoda vár, ha velem tartasz 🙂

Két és fél év bezártság (és főleg: Írországtól való elzártság) után úgy éreztem, nem bírom tovább. Kiírtam az egyik útitárskereső csoportban, hogy én most megyek Írországba, ha esik, ha fúj, úgyhogy ha valaki velem akar jönni, akkor hajrá, de elmegyek én egyedül is, ahogy már megtettem az előző három alkalommal.

Meglepetésemre hatan jelentkeztek, és remek hetet töltöttünk együtt Írországban! A résztvevők közül csak ketten ismerték egymást korábban, mindenki más vadidegen volt egymásnak és nekem is. Egyikük meg is jegyezte az út végén: nem gondolta volna, hogy hét nő el tud tölteni egy hetet összezárva, veszekedés vagy morgás nélkül 🙂

Úgy látszik, őket is ugyanúgy elvarázsolta Írország, mint engem.

És ekkor határoztam el, hogy a következő évtől (ha a vírushelyzet megengedi) elkezdek rendszeresen túrákat szervezni. És a többi, ahogy mondani szokás, ha nem is történelem, de az én vállalkozásom története 🙂

 

Ez volt tehát az első meghirdetett utam: Ősz Írországban.

 

Időpont:

2021. október 21. (csütörtök) – október 27. (szerda) – 7 nap, 6 éjszaka (5 teljes és egy fél napnyi program)

Utazás:

Vásárold meg a repülőjegyedet a Ryanair oldalán – kattints ide a linkhez »

  • odafelé 2021. október 21., csütörtök, FR1024 járat, indulás Budapestről 18:50-kor, érkezés Dublinba helyi idő szerint 20:55-kor (repülési idő 3 óra 5 perc);
  • visszafelé 2021. október 27., szerda, FR 1023 járat, indulás Dublinból helyi idő szerint 20:05-kor, érkezés Budapestre 23:55-kor (repülési idő 2 óra 50 perc).
Találkozó:

2021. október 21-én, csütörtökön 16:30-kor Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, az indulási oldalon, annál az Utasfelvétel (Check-in) pultnál, amely a Ryanair utasainak van kijelölve.

 

Program:
1. nap (október 21., csütörtök)

Megérkezünk Dublinba 20:55-kor, felvesszük az autót, és elmegyünk a szállásunkra Dublin közelében, ahol a mai éjszakát töltjük. A szállás díja 35-40 € lesz, ezt készpénzben fizeted majd a szállásadónak.

 

2. nap (október 22., péntek)

A bőséges, nagyon finom, és nagyon laktató ún. „teljes ír reggeli”, azaz „Full Irish Breakfast” után (bár aki könnyedebben szeretné kezdeni a napot, az a szokásos kontinentális reggelit is választhatja) elutazunk a Shannon folyó partján fekvő ősi Clonmacnoise kolostorhoz (eredeti ír nevén Cluain Mhic Nóis – majd megszokod, az angol nevek többnyire nem jelentenek semmit, azt írták le angolosan, amit az ír névből kihallottak). Az út ide kb másfél óra, nagyrészt autópályán. A belépés ingyenes. Itt nagyjából egy órát töltünk.

Clonmacnoise, Co. Offaly, Írország

Ezután továbbutazunk északra a Keshcorran barlangokhoz (itt már kisebb utakon megyünk, kb 2 óra alatt érünk oda), ahol egy könnyű gyaloglás árán csodálatos panorámában lesz részünk. Nézelődés közben megismerhetjük a helyi legendákat, amelyek a nagy hősről, Fionn mac Cumhailról, a neki ellenszegülő híres szerelmespárról, Diarmuidről és Gráinne-ről, illetve Cormac McAirtről szólnak, aki egy igen érdekes gyermekkor után Írország nagykirálya lett.

Keshcorran. Co. Sligo, Írország

Miután kigyönyörködtük magunkat, újabb 2 órára autóba ülünk, és megérkezünk a második szálláshelyünkre, ahol az összes többi (szám szerint öt) éjszakát tölteni fogjuk, a Lough Corrib (Corrib-tó) partján. A szállás díját itt is a tulajdonosnak fizeted majd készpénzben, az egyágyas szoba éjszakánként 50 €-ba (összesen 250 € / fő), a kétágyas fejenként és éjszakánként 38 €-ba (összesen 190 € / fő) kerül.

 

3. nap (október 23., szombat)

Nemzeti ünnepünk délelőttjét a szállásunktól néhány kilométerre található, bűbájos kisvárosban, Congban és környékén töltjük. Ez a hely akkor „került fel a térképre” turisztikai szempontból, amikor 1952-ben itt forgatták A nyugodt férfi (The Quiet Man) című filmet, John Wayne és Maureen O’Hara főszereplésével, John Ford rendezésében. De a film emlékein kívül várnak itt ránk erdei ösvények, séta az Ashford kastély parkjában (belépő: 5 €), a congi apátság romjai, és még számtalan szépség és érdekesség.

Ashford, Co. Galway, Írország

Fakultatív program:

  • látogatás egy solymászatban: a gyönyörű ragadozómadarak röptetése egy életreszóló élmény (65..125 € a résztvevők számától függően).

Ebéd után megpihentetjük a lábunkat az autóban, amíg egy körutat teszünk Connemara varázslatos vidékén, ahol a gyönyörű zold tájat pettyező fehér foltokról csak nehezen lehet eldönteni, hogy sziklák vagy birkák. Az Atlanti-óceán partján végigautózzuk a romantikus nevű Sky Road Loopot (írül: Bóthar na Spéire), és még Írország egyik legjobb tengerparti strandját is felfedezzük, bár úszni aligha lesz kedvünk 🙂

 

4. nap (október 24., vasárnap)

Ma először megnézzük a XIII. században épült híres Ballintubber Apátságot (aki akar, a 11:00 órakor kezdődő vasárnapi szentmisén is részt vehet), majd ellátogatunk Turlough Parkba, ahol remek bemutatót láthatunk az ír vidéki élet évszázadairól (a belépés ingyenes), és egy finom ebédet is elkölthetünk. Hazafelé más úton megyünk, hogy még többet láthassunk az ír tájból, és útközben egy könnyű erdei séta során megnézzük a Tourmakeady vízesést is.

Country Life Museum, Co. Mayo, Írország

 

5. nap (október 25., hétfő)

Ezt a napot a Killary fjordnál töltjük. Meglátogatunk egy birkafarmot, ahol kutyás birkaterelés-bemutatót láthatunk, és a gazda azt is megmutatja nekünk, hogy hogyan kell rendesen, kézzel nyírni a birkákat (belépőjegy: 12 €). Benézünk egy családi gyapjúmúzeumba, ahol megnézhetjük, hogy dolgoznak ezzel a fontos alapanyaggal évszázadok óta. Itt vásárolhatunk is a csodás gyapjú termékekből, illetve ebéddel is megvendégelnek minket.

Sheep And Wool Centre, Co. Galway, Írország

Délután hajókirándulást teszünk a fjordon (részvételi díj: 21 €), és ha szerencsénk van, még delfineket is láthatunk (a kapitány szerint erre kb 33 % az esély). Végül, mielőtt hazaindulnánk, még sétálunk egyet a közeli erdőben, ahol újabb meglepetés vár ránk 🙂 Az eseménydús nap után jól esik majd megpihenni a szálláshelyünk közös nappalijában, a tőzeggel fűtött kandalló előtt.

 

6. nap (október 26., kedd)

Délelőtt felsétálunk a szállásunk mögött magasodó Binn Sléibhe hegyre (van sportosabb és lazább útvonal is), és felfedezzük a csúcs mögött megbúvó kis tavat, a Lough Coolint. Innen fentről csodás kilátás nyílik a Lough Corribra, meg is próbálhatjuk megszámolni, hányat látunk az állítólag 365 szigetéből.

Binn Sléibhe, Co. Galway, Írország

Délután Galway felé vesszük az irányt, és körülnézünk a legvidámabbnak mondott ír városban. A napot egy hamisítatlan ír kocsmában zárjuk – enélkül nem is lenne az igazi egy írországi utazás 🙂

 

7. nap (október 27., szerda)

Reggel szomorú búcsút veszünk Nyugat-Írországtól, és elindulunk Dublin felé – de egy jelentős kitérővel. Aki Írországban jár, nem hagyhatja ki, hogy ellátogasson legalább egy ősi kőkörhöz, ahol átérezheti az ilyen mitikus helyek kisugárzását. Castleruddery az egyik legjelentősebb kőkör, a történetét és a hozzá kapcsolódó legendákat is megismerhetjük itt. Semmilyen kép nem adja vissza, amit a kövek között, a tündérfa alatt érezni lehet…

Castleruddery, Co. Wicklow, Írország

Ezután sajnos már tényleg vége: a repülőtéren leadjuk az autót, felszállunk a repülőre, és az éjszaka sötétjében visszautazunk Budapestre. És elhatározzuk, hogy ide még visszatérünk 🙂

 

Technikai információk:

A repülőjegyét mindenki maga vásárolja meg. A szállását és az étkezését mindenki maga fizeti, ahogyan a fizetős programok díját is. Az autó bérleti díját, az üzemanyag költségét, az autópályadíjakat és a parkolási díjakat az út során végig vezetjük, és elosztjuk a résztvevők között. A túravezetés (annak ellenére, hogy vizsgázott, Magyarországon és Írországban engedéllyel rendelkező túravezető / idegenvezető végzi) ingyenes. Az utazáson mindenki a saját felelősségére vesz részt. Mivel ezt az utat nem egy utazási iroda szervezi, hanem egy önszerveződő csoport (baráti társaság) programja, így kártérítési kérdések nem merülhetnek fel.