Történelem előtti dolmenek és festékszóróval megjelölt birkák, hajózás a tengeren és sajtkészítés a barlangban, vacsora ír whiskey és élő zene mellett, kastélyok, várak, ragyogóan zöld táj – megannyi csoda vár, ha velem tartasz 🙂

Időpont:

2022. június 26. (vasárnap) – július 3. (vasárnap), 8 nap, 7 éjszaka (8 teljes napnyi program)

 

Ugrás a részletes programhoz

 

Általános tudnivalók:

Ezt az utazást nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat.

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd a „Regular” jegyet, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalatom szerint elegendőek egy ilyen hosszúságú úthoz.
 • A szállást (2-3 ágyas szobákban) helyben, készpénzben, egyenesen a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállások nagy része már le van foglalva, és helyben kell fizetni, de néha van, hogy az AirBnB-n keresztül lehet csak elérni a szállást – itt én előre lefoglalom és kifizetem, az AirBnB felületén keresztül elküldöm a névre szóló visszaigazolást a foglalásról, és ennek a díját majd nekem kell odaadni készpénzben, a helyszínen.)
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben mindig megállunk ebédre (a legtöbb kávézóban illetve a látványosságok látogatóközpontjaiban tartalmas, sűrű zöldségleves – a nap levese -, szendvics, sütemény, ilyesmi kapható). Többnyire a vacsora lesz a főétkezés, egy helyi kocsmában, de az az igazság, hogy sokszor este már nem is vagyunk éhesek 🙂 Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága. Egy ebéd 7-10 €, egy komolyabb vacsora 30-40 € körül van, itallal együtt. (Legalábbis nekem 🙂)
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti a helyszínen, készpénzben vagy kártyával. Nem kell komoly túrákra számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a túravezetés díja. Ebben benne van a bérelt mikrobusz bérleti díja, biztosítási díja, az előrelátható üzemanyagköltség, az autópályadíjak és a parkolási díjak, valamint az én túravezetői munkadíjam. A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha ezt a díjat átutaltad a cégem bankszámlájára. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft állít ki és küld számlát.

Az időjárásról: Írország híres a sok esőzésről (ennek köszönheti a zöld minden árnyalatában tündöklő vidékeit), de valójában ritka, hogy egész nap essen az eső – inkább naponta több gyors záporra, vagy felhős égre kell számítanunk. Még az októberi túránkon is volt részünk napsütésben, júniusban pedig kifejezetten melegre (de nem hőségre!) számíthatunk. Természetesen hozz magaddal esőkabátot (az esernyő itt nem sokat ér, a szél kifordítja a kezedből), kényelmes gyaloglócipőt, és mindenből egy váltást. Írországban is a réteges öltözködés a legjobb választás, azzal biztosan jól fogod magad érezni.

A csoportról: FONTOS, hogy legfeljebb 8 fő fog együtt utazni, rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út.

A részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el »

 

Covid-információk:

Felismerve, hogy már nem játszanak jelentős szerepet a koronavírus terjedésének megakadályozásában, az ír kormány 2022 március 6-tól minden utazási korlátozást feloldott. Az országba belépéskor nem kell felmutatni sem oltási igazolványt, sem negatív tesztet. Nem kell kitölteni a PLF (Passenger Locator Form) nyomtatványt. Nincs karantén, nem kell maszkot viselni (bár a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézményekben továbbra is ajánlott), nem kell távolságot tartani, azaz visszatért az élet a normális kerékvágásba. Természetesen ha valaki a COVID-19, vagy bármely más betegség tüneteit észleli magán, akkor az kövesse a szokásos egészségügyi eljárásokat.

Forrás:
Utazás Írországba külföldről:
https://www.gov.ie/en/publication/77952-government-advice-on-international-travel/#travelling-to-ireland
Egészségügyi előírások Írországban:
https://www.gov.ie/en/publication/3361b-public-health-updates/

A repülésre azonban most is vonatkoznak további intézkedések!

Ezen az oldalon lehet megnézni, hogy az utazás időpontjában milyen okmányok kötelezőek számunkra:
https://www.ryanair.com/ie/en/plan-trip/travel-documentation

Jelen pillanatban Magyarország nem szerepel a listán. Az utasfelvételkor azonban van lehetőség rá (bár nem kötelező), hogy feltöltsd az Uniós Digitális COVID-igazolványodat, ezért javaslom, hogy ezt tedd meg, ha van ilyened.

 

Ki van az egész mögött?

Bikfalvi Moni vagyok, vizsgázott idegenvezető, túravezető, rekreációs sportoktató és turisztikai menedzser. De ami ennél sokkal fontosabb, az az, hogy harminc éve vezetek túrákat Magyarországon és külföldön, és ezalatt több ezer vendéget kísértem. Írországban eddig négyszer voltam – a jelen weblap kezdő oldalán látható, hogy összesen 48 napot töltöttem itt, vezettem 7.519 km-t, és eközben keresztül-kasul bejártam az országot. Természetesen távol vagyok tőle, hogy mindent (is… 🙂) ismerjek, de rengeteg tapasztalatot szereztem.

2021 őszén vittem először teljesen idegenekből álló csoportot Írországba, és az út remekül sikerült. Úgyhogy a továbbiakra is megvan az esély, hogy rendben lezajlanak 🙂 Számomra a legnagyobb elismerés, hogy alig három héttel azután, hogy hazaérkeztünk, a hat résztvevőből kettő jelentkezett a következő útra.

Az alábbi képen éppen sólymos sétán veszek részt Nyugat-Írországban – az egyik kedvenc programom 🙂

Látogatásom a solymászatban

Most, hogy megismerkedtünk, nézzük a részleteket!

 

Odautazás:

Vásárold meg a repülőjegyedet a Ryanair oldalán!

Mivel Írország nyugati partja három órás autóútra van Dublintól, és este 8-nál előbb nem tudnánk onnan elindulni, ha odarepülnénk, ezért egy trükkösebb megoldást választunk: Budapestről a Shannon repülőtérre utazunk, visszafelé viszont Dublinból repülünk haza.

A két jegyet külön kell tehát megvenned! (Manapság ezért már nem jár semmiféle „büntetés”, nem drágább így a jegy.)

1. Repülőjegy odafelé: 2022. június 26., vasárnap, FR 5964 járat, indulás Budapestről 8:10-kor, érkezés Shannonba helyi idő szerint 10:25-kor (repülési idő 3 óra 15 perc) – a jegyvásárláshoz kattints ide »

Ez a link egyenesen a megfelelő helyre visz, csak ki kell jelölnöd a járatot, aztán hozzáadni a Regular viteldíjat, majd meg kell adnod az adataidat egy regisztrációval (vagy be kell jelentkezned, ha már van Ryanair fiókod). Lépkedj tovább a folyamaton, válaszd ki az ülőhelyed, add hozzá az extrákat, ha akarod (én nem szoktam, de úgy csináld, ahogy neked jó), és végül fizesd ki a repülőjegyet.

Amikor ezzel kész vagy, akkor zárd be nyugodtan a Ryanair oldalát, és gyere vissza ide!

2. Repülőjegy visszafelé: 2022. július 3., vasárnap, FR 1023 járat, indulás Dublinból helyi idő szerint 19:40-kor, érkezés Budapestre 23:30-kor (repülési idő 2 óra 50 perc) – a jegyvásárláshoz kattints ide »

A link most is a megfelelő helyre visz, a folyamat ugyanaz, mint az előbb: járatválasztás, viteldíjválasztás, bejelentkezés, helyfoglalás, extrák, fizetés. Később bármikor be tudsz lépni a Ryanair-fiókodba, és ellenőrizni tudod a járataidat.

Az utasfelvételt magadnak kell elvégezned, erre 60 nappal az utazás előtt nyílik meg a lehetőség. Ekkor tudod letölteni magadnak a beszállókártyákat. Ezeket érdemes kinyomtatva is magaddal vinned, bár úgy is elfogadják, ha felmutatod a telefonodon, de azért biztos, ami biztos, legyen nálad papír példány is.

Találkozó:

2022. június 26-án, vasárnap 11:00 órakor Shannonban, a repülőtér előtt, az Arrivals kapunál. (Ennyi idő alatt biztosan átesel az útlevél-ellenőrzésen, és ha van feladott bőröndöd, azt is magadhoz veheted.)

Arrivals kapu, Shannon Repülőtér, Írország

 

Program:
1. nap (június 26., vasárnap)

A találkozás után máris kezdődik a kaland: irány Bunratty. A városka eredeti neve írül Bun na Raite, és hasonlóan kell ejteni, mint a modern kori, azaz angol nevét. Jelentése „a Raite folyó torkolata”, míg ellenben az angol név az égvilágon semmit nem jelent – majd megszokod, az angolok csak átírták az ír szavakat, aszerint, hogy mit hallottak ki belőle.

Az első írországi élményeinket egy élő skanzenben és a mellette lévő középkori kastélyban szerezzük (belépőjegy: 15,25 €). Láthatunk itt több, mint harminc épületet, farmházakat, falusi boltokat, utcákat, amelyeket mind úgy rekonstruáltak, amilyenek az 1900-as évek elején lehettek – a legszegényebbek egyszobás kunyhóitól az impozáns, György-korabeli kastélyig. Találkozhatunk a jellegzetes írországi állatokkal, végigkalandozhatjuk a tündérek ösvényét, megcsodálhatjuk a fallal körülvett kertet. Mindeközben pihenésképpen természetesen meg is ebédelünk O’Regan úr kávézójában, és kicsit bóklászunk az ajándékboltban.

Bunratty Castle & Folk Park, Bunratty, Co. Clare, Írország

A sok látnivaló után az Atlanti-óceánhoz utazunk, a szállásunk egy Doolin nevű, igen hangulatos halászfalu egyik panziójában lesz. Itt kettőt alszunk, a szállás díja 50 € / fő / éj, azaz összesen 100 € / fő lesz azoknak, akik kétágyas szobákban lesznek; a csoportból 2 fő lehet egyágyasban, számukra a díj 59 € / fő / éj, azaz összesen 118 € / fő. Ebben a panzióban kivételesen nem kapunk reggelit, viszont néhány méteren belül többféle reggelizési lehetőség közül választhatunk. A szállásdíjat készpénzben fizeted majd a szállásadónak.

Doolin, Co. Clare, Írország

 

4. nap (június 27., hétfő)

A bőséges, nagyon finom, és nagyon laktató ún. „teljes ír reggeli”, azaz „Full Irish Breakfast” után (bár aki könnyedebben szeretné kezdeni a napot, a szokásos kontinentális reggelit is választhatja) elsétálunk a kikötőbe, és átkompozunk az Aran-szigetek legnagyobbikára, Inishmore-ra (eredeti ír nevén Inis Mór, azaz – meglepetés! – Nagy Sziget).

Az egész napot itt töltjük, a sziget bejárható gyalogosan, de lehet bérelni biciklit, vagy akár lovaskocsival is körbevitethetjük magunkat. A táj látványa önmagában is lenyűgöző, de találunk itt őskori erődöket, tökéletesen téglalap alakú, de természet formálta úszómedencét, szentek által alapított VIII. századi templomromokat, és ha szerencsénk van, napozó fókákkal is találkozhatunk.

Aran-szigetek, Írország

Délután értünk jön a hajó, és visszamegyünk a kikötőbe, de csak azért, hogy felvegyük a később csatlakozókat: még vár ránk egy út a hihetetlen Moher-sziklákhoz (Cliffs of Moher), amelyek 214 m magasan őrzik az Ír szigetet az óceán hullámaitól. Tudom, a kép nem adja vissza – de nézd csak azt a hangyányi épületet a sziklák tetején! Nos, az a látogatóközpont… (A teljes hajójegy – komp plusz sétahajózás – ára 45 €, a fakultatív biciklibérlés kb 10 €, a lovaskocsizást sajnos nem tudom, a létszámtól is függ.)

Cliffs of Moher, Co. Clare, Írország

Este erősen javallott ellátogatni a számos kocsma egyikébe – Doolin a hagyományos ír zene egyik elismert központja, így esélyes, hogy kitűnő élőzene mellett vacsorázhatunk.

 

5. nap (június 28., kedd)

Ma átutazunk a Burren nevű, világszerte egyedülálló karsztvidéken – ezt nehéz elmondani, látni kell. El tudsz képzelni egy holdbéli tájat? És rajta rengeteg, színes vadvirágot? Egy „mini Stonehenge”-et, azaz egy őskori dolment, amelynek zárókövét mai gépekkel is bajos lenne felemelni az oszlopok tetejére? Ezt, és még sok minden mást láthatunk ma: a felszíni csodák után alámerülünk egy látványos barlang járataiba (belépőjegy: 17,50 €), majd visszatérve kicsit körülnézünk a szomszédos farm kézműves boltjában is.

Továbbmegyünk Galway felé; leparkolunk a központ közelében, és rövid városnéző sétára indulunk, amelynek során hátborzongató és kedves történeteket is mesélek majd 🙂 Ezután szabad program: Írország legvidámabb városát könnyű bebóklászni, és a hangulatos sétálóutcákban sok minőségi bolt is csábítgat majd.

Galway, Írország

Végül elutazunk a harmadik szálláshelyünkre, ahol az összes többi (szám szerint öt) éjszakát tölteni fogjuk, a Lough Corrib (Corrib-tó) partján. A szállás díját itt is a tulajdonosnak fizeted majd készpénzben, a 2 db két- és 1 db háromágyas szobában a szállás fejenként és éjszakánként 45 €-ba (összesen 225 € / fő) kerül, reggelivel (méghozzá milyen finom reggelivel!). Egyvalakinek jut egyágyas szoba, ő 60 €-t fizet éjszakánként (összesen 300 €-t).

 

6. nap (június 29., szerda)

Délelőtt Nyugat-Írország egyik legimpozánsabb építészeti remekéhez autózunk, a Kylemore Apátsághoz. Ha erről nincs saját készítésű fényképed, senki nem hiszi majd el, hogy Írországban jártál 😉 Személy szerint nekem egyébként a neogótikus kistemplom tetszik a legjobban (szívszaggató történetét majd elmesélem), de persze maga a bencés apátsággá alakult kastély is gyönyörű, a falakkal körülvett viktoriánus díszkert pedig igazán egyedi élmény.

Kylemore Apátság, Co. Galway, Írország

Délután az ország egyetlen valódi fjordját autózzuk körbe, és közben benézünk egy családi gyapjúmúzeumba, ahol megtudhatjuk, hogy dolgoznak ezzel a fontos alapanyaggal évszázadok óta, és vásárolhatunk is a csodás gyapjú termékekből. Végül, mielőtt hazaindulnánk, még sétálunk egyet a közelben, ahol újabb meglepetés vár ránk 🙂 Az eseménydús nap után jól esik majd megpihenni a szálláshelyünk közös nappalijában, a tőzeggel fűtött kandalló előtt. (Belépőjegyek: összesen 22 € / fő.)

 

7. nap (június 30., csütörtök)

A mai nap laza autós kóborlások és eldugott helyeken áll-leesős ámuldozások ideje. A Connemara Nemzeti Park gyönyörű vidékein kívül (ahol igen nehéz megállapítani a fehér foltokról a hegyoldalban, hogy sziklák-e avagy birkák) ellátogatunk az ország egyik legszebb tengerparti homokos strandjára, amely többek között a szörfözők kedvenc helye, és aki szeret a csapvíznél csak egy icipicit hidegebb vízben úszni, az itt megteheti.

The Lost Valley, Co. Mayo, Írország

Ezután egy olyan útra térünk, amely mindössze 1989 óta létezik, noha a birka- és tehénfarmon, ahová vezet, már 7 generáció óta, több, mint 300 éve él és dolgozik a tulajdonos Bourke család. Ennek az elzártságnak következményeként maradhatott fent az ír vidéki gazdálkodás sok értékes hagyománya, amelyeket egy vezetett séta során mutatnak meg nekünk, a farm mindennapi életével együtt, többek között kutyás birkaterelés bemutatóval. Ha szerencsénk van, „töltött zoknikat”, azaz apró border collie kölyköket is simogathatunk 🙂 (Belépőjegy: 25 €.)

Border collie kölyök, Loch Na Fooey, Co. Galway, Írország

És még nincs vége a napnak: este a hangulatos tengerparti kisvárosba, Westportba utazunk, és meg is vacsorázhatunk egy hagyományos ír étteremben, mielőtt hazaindulunk.

 

8. nap (július 1., péntek)

Ezt a napot a szállásunktól néhány kilométerre található, bűbájos kisvárosban, Congban és környékén töltjük. Ez a hely akkor „került fel a térképre” turisztikai szempontból, amikor 1952-ben itt forgatták A nyugodt férfi (The Quiet Man) című filmet, John Wayne és Maureen O’Hara főszereplésével, John Ford rendezésében. De a film emlékein kívül várnak itt ránk erdei ösvények, séta az Ashford kastély parkjában, a congi apátság romjai, és még számtalan szépség és érdekesség – de mindent mégsem árulhatok el előre, ugye 🙂

Ashford, Co. Galway, Írország

Fakultatív program:

 • látogatás egy solymászatban: a gyönyörű ragadozómadarak röptetése egy életreszóló élmény (65..125 € a résztvevők számától függően).

 

9. nap (július 2., szombat)

Délelőtt felsétálunk a szállásunk mögött magasodó Binn Sléibhe hegyre (van sportosabb és lazább útvonal is), és felfedezzük a csúcs mögött megbúvó kis tavat, a Lough Coolint. Innen fentről csodás kilátás nyílik a Lough Corribra, meg is próbálhatjuk megszámolni, hányat látunk az állítólag 365 szigetéből.

Binn Sléibhe, Co. Galway, Írország

Ezután megpihentetjük a lábunkat az autóban, amíg még egyszer utoljára elugrunk az óceánhoz: körbemegyünk a romantikus nevű Sky Road Loopon (írül: Bóthar na Spéire), felfedezünk egy turisták által kevésbé ismert látványos kastélyromot, és ellátogatunk Clifden városka egyik művészeti galériájába, ahol megismerhetjük több neves ír művész festményeit és kerámiáit.

 

10. nap (július 3., vasárnap)

Reggel szomorú búcsút veszünk Nyugat-Írországtól, és elindulunk Dublin felé, de útközben egyszer még megállunk: a híres Tullamore D.E.W. whiskey lepárlójának látogatóközpontjában bevisznek minket a gyárba (belépődíj: 31,50 € / fő), és természetesen kóstolhatunk is (kivéve engem, mert valakinek, ugye, vezetnie kell…). Tullamore bűbájos városkája is megér egy rövid sétát, mielőtt továbbindulunk.

Tullamore, Co. Offaly, Írország

Búcsúzóul még egy meglepetést mutatok, ezen jót fogsz mulatni.

A fenti két program (whiskey és meglepetés) helyett, ha a csapat úgy dönt, mehetünk inkább egyenesen Dublinba is: ha így teszünk, akkor lesz kb 2 – 2 és fél óránk egy kis szabad mászkálásra az ír fővárosban. Dublin tulajdonképpen egy kisváros, rengeteg külvárossal egybeépülve. A lényeg gyalogosan bejárható, a központtól sétatávolságon kívül nem sok látnivaló van, és ha az ember szeretné kicsit pihentetni a lábát, bármelyik megállóban felszállhat egy Hop On Hop Off buszra, és bármelyik megállóban le is szállhat, aztán ha megnézte, ami ott van, folytathatja az útját a következő busszal.

Dublin, Írország

Ezután azonban sajnos már tényleg vége: elautózunk a repülőtérre (17:40-ig oda kell érnünk), leadjuk a mikrobuszt, felszállunk a gépre, és az éjszaka sötétjében visszautazunk Budapestre. És elhatározzuk, hogy még visszatérünk 🙂

 

Költségek összesítve:
 1. Repülőjegy: kb 85.000 Ft / fő (ha rám hallgatsz, és a Regular jegyet választod, csomagfeladás nélkül, és persze ha időben veszed meg, még mielőtt emelnek a díjon),
  plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanair-ét választod, az kb 8.000 Ft / fő).
 2. Szállások reggelivel: összesen 325 € / fő (kb 117.000 Ft / fő), egyágyas szobában 418 € (kb 150.000 Ft).
 3. Belépőjegyek: összesen kb 167 € / fő (kb 60.000 Ft / fő), néhány napon vannak fakultatív pluszok.
 4. Túravezetés díja: 170.000 Ft / fő (tartalmazza a mikrobusz bérleti díját és biztosítását, az üzemanyag költségét, az autópályadíjakat és a parkolási díjakat is). A túravezetést vizsgázott, Magyarországon és Írországban engedéllyel rendelkező idegenvezető végzi.
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb 200 €-ból (kb 75.000 Ft) ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – de kérdés, hogy meg szokott-e enni valaki naponta 8-10.000 Ft-nyit.) (Én nem. 🙂)

 

Összesen tehát kb 520.000 – 550.000 Ft költséggel számolhatsz, ebben minden benne van.

(Pontosítva: kb 265.000 Ft + kb 690 – 790 €. A fentiekben 360 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Részletfizetési lehetőség:

Ezt nem én kínálom, hanem Te magad tudsz részletekben fizetni a dolog természetéből adódóan 🙂

 • A jelentkezésed a 170.000 Ft túravezetési díj befizetésével válik érvényessé. Ebből az összegből le tudom foglalni a mikrobuszt, és ki tudom fizetni azokat a program belépőket, amelyeket előre le kell foglalni. Aztán majd a helyszínen megadod nekem ezeket készpénzben.
 • A repülőjegyet vedd meg minél hamarabb, mert ahogy közeledik az utazás időpontja, a Ryanair egyre emeli az árait. Még ebben is van rugalmasság: először elegendő kifizetni magát a jegyet – az extrákat bármikor később is hozzávásárolhatod.
 • A szállásokra, amelyeket ott helyben kell majd fizetni készpénzben, valamint az étkezésekre és a programok belépődíjára pedig elkezdhetsz gyűjteni. Júniusig még rengeteg idő van erre.