2023. augusztus 5. (szombat) – augusztus 11. (péntek), 7 nap, 6 éjszaka (5 teljes és 1 fél napnyi program)

 

A druidák misztikus kőköre és a szerzetesek békés völgye. Hajózás tavon és tengeren, lovaskocsizás a hegyek között. Birkafarm, városnézés, vacsora ír whiskey és élő zene mellett, kastélyok, kolostorok, ragyogóan zöld táj – megannyi csoda vár, ha velem tartasz! 🙂

 
Ladies' View, Killarney Nemzeti Park, Co. Kerry, Írország
 

Utazás:

Repülőgéppel Budapestről Dublinba – a részleteket lásd lejjebb, a program után.

 

Találkozó:

2023. augusztus 5-én, szombaton, 13:30 órakor, Budapesten, a Liszt Ferenc repülőtér 2B terminálján, az indulási oldalon, a biztonsági ellenőrzés sora előtt.

 

Program

1. nap (augusztus 5., szombat)

Érkezés után felvesszük a mikrobuszt és elindulunk az Ireland’s Ancient East, azaz Írország ősi (dél)keleti vidékei felé. Elfoglaljuk a szállásunkat (ahol két éjszakát töltünk) egy kedves magánpanzióban. A díja fejenként 60 € / éj, azaz összesen 120 €, kétágyas, fürdőszobás szobákban, reggelivel. A szállás díját (ahogyan majd a többi szálláshelyen is) helyben, készpénzben fizeted (a kényelmed érdekében, és mivel a foglalás az én nevemen van, én összeszedem a pénzt és kifizetem a díjat a recepción).

 

2. nap (augusztus 6., vasárnap)

A bőséges, nagyon finom, és nagyon laktató ún. “teljes ír reggeli”, azaz “Full Irish Breakfast” után (bár aki könnyedebben szeretné kezdeni a napot, a szokásos kontinentális reggelit is választhatja) rögtön belecsapunk a közepébe, és a legrégebbi történelmi emlékektől haladunk a modernebbek felé. Először megnézünk a közelben egy ősi kőkört, a druidák korának hagyatékát, majd a méltán híres Glendalough völgybe látogatunk (eredeti ír nevén Gleann Dá Loch, azaz Két Tó Völgye – az angol neve ugyanakkor nem jelent semmit, azt írták le angolosan, amit az ír névből kihallottak), ahol a korai és a későbbi korok szerzetesei élték a néha kicsit magányos, de értékes, tudós munkával teljes életüket. Kényelmes sétát teszünk a két tó körül, megcsodáljuk a közel ezerkétszáz éve álló kőtornyokat és gyönyörködünk a völgy szépségében. Nem csoda, hogy a szerzetesek itt telepedtek le – a mai látogató is érezheti a hely varázsát és nyugalmát. (A belépés ingyenes.)

Glendalough, Co. Wicklow, Írország

Ezután egy kellemes autós felfedezőutat teszünk Glenmalure erdei közt – itt a parkolóhelyektől néhány méterre gyönyörű vízeséseket és érdekes emlékhelyeket nézhetünk meg. Ez egy igazi titkos hely, az egyik kedvencem, és gyakorlatilag senki nem ismeri.

A napot egy autentikus ír kocsmában zárjuk, ahol a sör / cider / whiskey mellett vacsorázhatunk is, és ha szerencsénk van, élő zenével szórakoztatnak minket 🙂

 

3. nap (augusztus 7., hétfő)

Délelőtt először a Rock of Dunamase a célunk, azaz Dunamase sziklája, ahol lenyűgöző romok között csodálatos kilátásban lesz részünk, miközben elmesélem a stratégiai helyen épült várkastély érdekes történetét, keltákról, keresztényekről, vikingekről, normannokról. (A belépés ingyenes.) Ezután Írország legnagyobb és legjobb állapotban lévő középkori várkastélyát, a Cahir Castle-t nézzük meg, amely (többek között) az Excalibur című film forgatási helyszíne volt, valamint a tulajdonosai, a Butler család által az 1800-as évek elején épített romantikus Svájci Kunyhót, amelyet piknikezésre, kisebb estélyekre, horgász- és vadászpartykra használtak. (Belépődíj a két helyre összesen 10 €.)

Cahir Castle, Co. Tipperary, Írország

Délután elindulunk nyugat felé. A gyönyörű zöld ír tájon keresztülutazva megállunk néhányszor: elsétálunk egy tündérmesébe illő tornyos-csipkés várhoz, megnézünk egy ősi temetkezési helyet, és ellátogatunk egy bájos folyómenti kisvárosba, ahol egy XIII. századi kastély romjai illetve Írország utolsó megmaradt “fordított vízikereke” látható (majd elmesélem 🙂 ). (Belépődíj egyik helyen sincs.)

Mielőtt az est leszáll, még felautózunk a Killarney Nemzeti Park egyik leggyönyörűbb (és legtöbbet fényképezett) helyére, a Ladies’ View-hoz, amely Viktória királynő udvarhölgyeitől kapta a nevét, akik mindannyian elámultak a pazar látványtól, amikor 1861-ben Írországba látogattak.

Végül elfoglaljuk a szállásunkat, ahol két éjszakát töltünk, egy magán szállásadónál. Reggelire pirítós, vaj, dzsem, gabonapehely, tej, joghurt, kávé, tea lesz a konyhába készítve; ha valaki felvágottat vagy sajtot is szeretne, azt veszünk valahol egy élelmiszerboltban. A szállást most is helyben, készpénzben fizetjük, a díja 50 € / éj, azaz összesen 100 €.

 

4. nap (augusztus 8., kedd)

A nap első felében ellátogatunk egy birkafarmra, ahol megismerkedünk a modern farmok életével, és kutyás birkaterelést is láthatunk (belépődíj: 15 €), majd beugrunk a híres Skellig csokoládégyárba, ahol lesz lehetőség kóstolásra, és természetesen vásárlásra is. Ezután felsétálunk Írország talán legszebb és legvadabb tengerpartjára – a „fel” nem elírás, a Kerry Cliffs ugyanis 300 méter magasan emelkedik az óceán szintje fölé. Elképesztő élmény. (Belépődíj: 4 €.)

Aki szereti a Csillagok háborúja-sorozatot, annak ezután egészen különleges élményben lehet része, amikor ellátogatunk Luke Skywalker szigetéhez, azaz a Skellig Michael-szigethez, ahol a befejező trilógia jeleneteit forgatták. De akit a film nem hozott lázba, az is el fog ámulni a táj vad szépségén. A program erősen időjárásfüggő, jó esetben körül tudjuk hajózni a szigeteket, egészen közelről láthatjuk a csúcsra vezető lépcsősort és a több tízezer (!) vízimadár (lundák, szulák, sirályok) fészkét, sőt, útközben delfinek is kísérni fognak minket.

Skellig Michael, Co. Kerry, Írország

Ha rossz idő lenne, akkor sajnos csak a látogatóközpont marad, bár igazság szerint önmagában azért is érdemes felkeresni Portmagee kikötőjét. (A hajózás ára 50 €, rossz idő esetén a látogatóközpont önmagában 5 €. A hajózást jó előre le kell foglalni, egy-két nappal előre szólnak, ha az időjárás nem engedi meg a kihajózást – ez esetben a díjkülönbözetet visszautalják a kártyánkra.) Cserében viszont lesz időnk ellátogatni a Muckross House-ba, egy szép tóparti kastályba a XIX. századból, gyönyörűen berendezett szobákkal, ahol elmerülhetünk a letűnt főúri élet emlékei közt. (Belépődíj: 7 €.)

 

5. nap (augusztus 9., szerda)

A mai napon egy csodás körutazás során ismerjük meg a Killarney Nemzeti Parkot: felhajózunk a három tavon át a Gap of Dunloe-hoz (Dunloe-szoros), és felfrissítjük magunkat Lord Brandon kávézójában. Utána legyalogolunk Kate Kearney fogadójáig, aki a maga korának (a XIX. sz. elejének) országszerte híres szépsége volt, de legalább ekkora hírnévre tett szert az az iszonyú erős poitín (whiskey, lényegében), amelyet “természetesen” illegálisan főzött 🙂

A visszaút inkább gyalogtúra, mint séta, hiszen 12 km hosszú, az elején felfelé, azután lefelé haladunk, így 2-3 óra kell hozzá, hogy megjárjuk. Aki szeretné, lovaskocsin is megteheti ezt az utat, kb másfél óra alatt. (A program díja 45 €, a fakultatív lovaskocsizás díja 30 €.)

Black Valley, Co. Kerry, Írország

Ezután észak felé indulunk, „két félszigettel feljebb”, hogy elfoglaljuk szállásunkat az Atlanti-óceán partján. Itt csak egy éjszakát töltünk, a szállásért (kétágyas, fürdőszobás szobákban) és a reggeliért ezúttal fejenként 75 €-t fizetünk.

 

6. nap (augusztus 10., csütörtök)

Reggel a Loop Head földnyelv legvégéhez autózunk, ahol ismét lenyűgöző látvány vár minket, valamint az 1670-ben épült Loop Head Lighthouse, azaz egy világítótorony, amelyet vezetett sétán járunk be. Megismerjük a hozzá kapcsolódó történeteket, a torony őreinek életét, és megtudhatjuk, mikor és miért írták az ÉIRE szót és a 45-ös számot hatalmas méretben a félsziget csúcsára. (Belépődíj: 7 €.)

Loop Head Lighthouse, Co. Clare, Írország

Ezzel a látvánnyal búcsúzunk az óceántól, visszaindulunk kelet, a főváros felé, de útközben még megállunk egy érdekes parkban avagy skanzenben, Craggaunowenben, ahol az ír történelem korai szakaszáról tudhatunk meg sok érdekességet. (Belépődíj: 10 €.)

Dublinba érve leadjuk a bérelt autót, majd elfoglaljuk a szállásunkat, ahol az utolsó egy éjszakát töltjük – ennek az ára 75 €. Ezután korán megvacsorázunk a közelben, majd ezzel az energiával feltöltve csatlakozunk Jackhez, egy dublini idegenvezetőhöz, aki megmutatja nekünk a kedvenc helyeit és elmeséli a kevésbé ismert legendákat Molly Malone-ról, a U2 együttesről, és más érdekességekről. Ez az esti séta szó szerint egészen más fényben mutatja meg nekünk Dublint, mint ha nappal néznénk. Természetesen a kocsmanegyedet sem hagyjuk ki, sőt, Jack meg is hív minket egy italra. (Részvételi díj: 20 €.)

 

7. nap (augusztus 11., péntek)

Dublin tulajdonképpen egy kisváros, rengeteg külvárossal egybeépülve. A lényeg gyalogosan bejárható, a központtól sétatávolságon kívül nem sok látnivaló van, és ha az ember szeretné kicsit pihentetni a lábát, bármelyik megállóban felszállhat egy Hop On Hop Off buszra, és bármelyik megállóban le is szállhat, aztán ha megnézte, ami ott van, folytathatja az útját a következő busszal.

Temple Bar, Dublin, Írország

Lesz egy bérletünk, amely érvényes a város összes DublinBus (busz), LUAS (villamos) és DART (elővárosi vasút, olyasmi, mint a HÉV) járatára, hogy szabadon közlekedhessünk (az ára 8 €, és az első használattól 24 óráig érvényes), már előző estétől ezt használjuk. Viszont sok minden sajnos nem fér bele abba a 2-3 órába, amely a rendelkezésünkre áll, úgyhogy javasolok egy kevéssé ismert helyet Dublinban, amelyet mindenképpen érdemes meglátogatni – ezen keresztül megismerheted a város történetét.

Dél körül el kell indulnunk a repülőtérre (a csomagokat addig még a szálláson hagyhatjuk) – a 16-os busz erre egy kiváló módszer, mivel keresztülmegy a belvároson, megáll a szállásunk előtt, és a repülőtéren is.

 

Fontos információk a repülésről

Nyolc év tapasztalatával meggyőződésem, hogy nincs jobb megoldás, mint a Ryanair járataival utazni. Náluk a legjobbak az árak és a kiegészítő szolgáltatások díjai is, náluk a legegyszerűbb a foglalás és a beszállókártya letöltése, és nekik van minden nap járatuk. Javaslom, hogy ne egy repülőjegy-összesítő oldalon vásárolj, mert nem lesz olcsóbb, viszont sokkal nehezebb lesz utána az ügyintézés.

Vásárold meg tehát a repülőjegyedet a Ryanair oldalán – kattints ide » (Új ablakban nyílik.)

 • odafelé 2023. augusztus 5., szombat, FR 1024 járat, indulás Budapestről 16:05-kor, érkezés Dublinba helyi idő szerint 18:15-kor (repülési idő 3 óra 10 perc);
 • visszafelé 2023. augusztus 11., péntek, FR 1023 járat, indulás Dublinból helyi idő szerint 14:55-kor, érkezés Budapestre 18:50-kor (repülési idő 2 óra 55 perc).

A fenti zöld link egyenesen a megfelelő helyre visz, csak ki kell jelölnöd a járatot és dönteni a viteldíjak között, majd meg kell adnod az adataidat egy regisztrációval (vagy be kell jelentkezned, ha már van Ryanair fiókod). Lépkedj tovább a folyamaton, válaszd ki az ülőhelyed, add hozzá az extrákat, ha akarod, és végül fizesd ki a repülőjegyet.

Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd a „Regular” jegyet, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen útra. Javaslom, hogy vásárold meg hozzá a Fast Track gyorsított biztonsági ellenőrzést – ennek elsősorban Dublinban van jelentősége, bár Budapesten sem árt.

Az utasfelvételt magadnak kell elvégezned, erre 60 nappal az utazás előtt nyílik meg a lehetőség, ha vettél ülőhelyet (ha nem, akkor véletlenszerűen kapsz majd egyet, de csak az utazás előtti 24 órán belül). Ekkor tudod letölteni magadnak a beszállókártyákat. Ezeket érdemes kinyomtatva is magaddal vinned, bár úgy is elfogadják, ha felmutatod a telefonodon, de azért biztos, ami biztos, legyen nálad papír példány is.

 

Költségek összesítve:
 1. Repülőjegy: kb 104.500 Ft (ha rám hallgatsz, és a Regular jegyet választod, csomagfeladás nélkül, átlagos ülőhellyel, gyorsított biztonsági ellenőrzéssel – és persze ha időben veszed meg, még mielőtt emelnek a díjon),
  plusz a biztosítás (ezt ott veszed meg, ahol akarod – ha a Ryanair-ét választod, az kb 7.500 Ft).
 2. Szállások reggelivel: kétágyas, fürdőszobás szobákban 370 € (kb 150.000 Ft) a hét éjszakára.
 3. Belépőjegyek: összesen 209 € (kb 85.000 Ft) idegenvezetéssel, tolmácsolással (Tour Guide készülékkel).
  (Kevesebb, ha az időjárás miatt kimarad a Skellig Michael, illetve ha nem lovaskocsizol a Gap of Dunloe-ban.)
 4. Túravezetés díja: 280.000 Ft / fő. Tartalmazza a mikrobusz bérleti díját és biztosítását, az üzemanyag költségét, az autópályadíjakat és a parkolási díjakat, valamint a programok összeállítását és levezetését, tolmácsolással. A túravezetést vizsgázott, Magyarországon és Írországban engedéllyel rendelkező idegenvezető végzi.
 5. Étkezés: nehéz megmondani, hiszen mindenkinek mások az igényei. Én kb napi 15-20 €-ból ki szoktam jönni. (Enni persze itthon is kell – csak kérdés, hogy eszünk-e ennyiért 🙂) Mindenesetre erre kb 150 €-t (kb 60.000 Ft) szánj.
Összesen tehát, mindennel együtt kb 684.000 Ft költséggel számolhatsz.

(Pontosítva: kb 392.000 Ft + kb 729 €. A fentiekben 400 Ft-os euró-árfolyammal számoltam.)

 

Ha minden világos, és szeretnél jelentkezni, akkor kérlek, kattints a Nagy Piros Gombra 🙂

 

Nagy Piros Gomb

 
 

Fakultatív lehetőség: hosszabbítás Dublinban

Ha szeretnél tovább maradni az ír fővárosban, akkor ezt bátran megteheted. Nekem pénteken délután újabb csoportom érkezik, és velük kell lennem, de Dublinban igazán könnyű a tájékozódás, nélkülem is simán boldogulsz. Ez esetben így vedd meg a repülőjegyet:

 • odafelé 2023. augusztus 5., szombat, FR 1024 járat, indulás Budapestről 16:05-kor, érkezés Dublinba helyi idő szerint 18:15-kor (repülési idő 3 óra 10 perc);
 • visszafelé augusztus 12., szombat, FR 1023 járat, indulás Dublinból helyi idő szerint 18:40-kor, érkezés Budapestre 22:35-kor (repülési idő 2 óra 55 perc).

Ide kattintva egyenesen ehhez a beállításhoz jutsz el a Ryanair oldalán » (Új ablakban nyílik.)

 

Ebben az esetben az alábbi extra költségeid lesznek:
 1. A repülőjegy kb 2.000 Ft-tal kevesebbe kerül, a biztosítás ugyanannyi.
 2. Még egy éjszaka szállás (ugyanott, ahol az első dublini éjszakát töltjük): 75 €.
 3. Belépőjegyek: 24 órás helyett 72 órás bérlet, 8 € helyett 16 €, tehát ez plusz 8 €, valamint érdemes venni egy egynapos GoCity kártyát, amelyekkel rengeteg látványosságra további díj fizetése nélkül be lehet menni, és a HopOn HopOff buszra is érvényes; ennek az ára 69 €. (persze költhetsz kevesebbet is, ha inkább csak sétálsz a városban és legfeljebb egy-két fizetős helyre mész be).
 4. Az étkezésre is kell egy kevés, legyen mondjuk 23 €.
Azaz a hosszabbítás költsége plusz kb (legfeljebb) 175 €, vagyis kb 70.000 Ft.

 

Ha tehát szeretnél szombatra is maradni, akkor a Nagy Piros Gombra kattintás után
ezt majd írd bele az űrlap Megjegyzés rovatába!

 

Nagy Piros Gomb

 

 

Fontos tudnivalók

Ezt a programot nem utazási iroda szervezi, ezért nem kell és nem is lehet előre, egy összegben befizetni a részvételi díjat. A szervezőről, azaz rólam, megtudhatsz többet itt » (Új ablakban nyílik.) Egészen röviden: okleveles turisztikai menedzser és idegenvezető vagyok, több, mint 30 éves tapasztalattal, és Írországot keresztül-kasul ismerem.

 • A repülőjegyet mindenki magának veszi meg, online (kérés esetén segítek). Javaslom, hogy ne adj fel csomagot, hanem válaszd a „Regular” jegyet, amellyel a fedélzetre vihetsz egy tízkilós kisbőröndöt és egy kézitáskát. Ezek a tapasztalataim szerint bőven elegendőek egy ilyen útra. (Igazság szerint három-négy napra én be szoktam férni egy kis hátizsákba, és akkor elég a „Value” jegy, de ezt nyilván majd te eldöntöd magad – illetve a hosszabb utakra természetesen már kell a tízkilós kisbőrönd.)
 • A szállást (általában 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, esetenként egy teljes lakásban vagy házban) helyben, készpénzben, a szállásadónak kell fizetni.
  (Pontosabban a szállások nagy része le van foglalva, és helyben kell fizetni, de van, ahol én előre lefoglalom és kifizetem, és ennek a díját majd átutalod nekem vagy a helyszínen nekem adod oda készpénzben.) FONTOS: nem mindig van lehetőség egyágyas elhelyezésre. Ha van egyágyas (double, tehát franciaágyas, vagy single, tehát egyágyas) szoba, akkor annak általában magasabb a díja. Ha nincs egyágyas szoba, és egy kétágyasban (twin, azaz két külön ágy) szeretnél egyedül lenni, akkor kétszeres árat kell fizetned a szállásért.
 • Az étkezéseket helyben, készpénzben vagy kártyával mindenki maga fizeti. A reggeliket a szállások ára általában tartalmazza, ha mégsem, akkor vásárolunk reggelinek valót, vagy beugrunk egy közeli kávézóba. Napközben megállunk egy könnyű ebédre. Többnyire a vacsora lesz a főétkezés, egy helyi étteremben, bár előfordul, hogy sokszor este már nem is vagyunk éhesek 🙂 Mindenesetre ezt közösen döntjük majd el, természetesen megszavazhatjuk, hogy napközben együnk komolyabbat és este könnyebbet. Az árszint a hazainál némileg magasabb, de nem vészesen drága.
 • A programok díját, a belépőket szintén mindenki maga fizeti – részben a helyszínen, készpénzben vagy kártyával, illetve ahol előre kell foglalni, azt én megteszem az utazás előtt egy-két héttel, és majd átutalod a részedet vagy megadod a helyszínen, készpénzben. A helyi látványosságoknál illetve városi sétáknál, ahol lehetséges, helyi idegenvezetőt fogadunk.
 • Komoly gyalogtúrákra nem kell számítani, de az biztos, hogy elég sokat fogunk sétálni. Tehát készülj kényelmes cipővel, és az átlagos (egész-nap-a-tévé-előtt-punnyadós) erőnlétnél egy egész kicsit több energiával.

Az egyetlen olyan díj, amelyet előre, nekem kell fizetni, az a túravezetés díja. Ebben benne van az én munkadíjam (a programok összeállítása és levezetése, a csoportkísérés, a fordítás, a tolmácsolás), valamint a mikrobusz költségei (bérleti díj, biztosítás, üzemanyag, autópályadíjak, parkolási díjak). A tolmácsoláshoz Tour Guide készülékeket biztosítok, így a többi résztvevőt és a helyi programvezetőket nem zavarva, halkan tudok beszélni, és te egyenesen a füledben hallod. (Mindenki saját, új, bontatlan csomagolású fülhallgatót kap, amelyet megtarthat az út után.)

A jelentkezés akkor számít véglegesnek, ha a túravezetési díjat átutaltad a cégem bankszámlájára. Erről a díjról a cégem, az Élményturizmus Marketing Kft vagy az egyéni vállalkozásom, a Roisín Dubh Adventure Tours állít ki és küld számlát.

Az időjárásról: Írország híres a sok esőzésről (ennek köszönheti a zöld minden árnyalatában tündöklő vidékeit), de valójában ritka, hogy egész nap essen az eső – inkább naponta több gyors záporra, vagy felhős égre kell számítanunk. Még az októberi túránkon is volt részünk napsütésben, nyáron pedig kellemes melegre (de nem hőségre!) számíthatunk. Természetesen hozz magaddal jó minőségű esőkabátot (az esernyő itt nem sokat ér, a szél kifordítja a kezedből), pulóvert, kényelmes gyaloglócipőt, és mindenből egy váltást. Írországban is a réteges öltözködés a legjobb választás, azzal biztosan jól fogod magad érezni.

A csoportról: fontos, hogy legfeljebb 7 fő fog együtt utazni rajtam kívül. Ez elég nagy létszám ahhoz, hogy a közös költségeket alacsonyan tarthassuk, viszont elég kicsi ahhoz, hogy mindenkire kellő figyelem jusson, hogy az egyéni kéréseket is figyelembe vehessük, azaz hogy jól érezzük magunkat. Az együttélés szabályait természetesen be kell tartani, és valamennyire mindenkinek alkalmazkodnia kell, hiszen azt szeretnénk, hogy mindenkinek szép élmény legyen ez az út. De legalább nem negyvenkilenc másik emberhez kell alkalmazkodnod, igaz? 😉

A szállásokról: ezen a téren Írország meglehetősen drága. Igyekszem megfizethető, de kényelmes és tiszta szálláshelyeket választani, olyanokat, ahol magam is jártam már korábban, és jók voltak a tapasztalataim. Fontos, hogy ne számíts luxusra, és fogadd el a helyi sajátosságokat (két külön csap a mosdónál a hideg és a meleg víznek, elektromos zuhanyzók mozdíthatatlan zuhanyfejjel, brit típusú konnektorok – átalakítókat sokfelé lehet kapni – és ehhez hasonlók). Ezek nem a hibái, hanem a tulajdonságai a szálláshelyeknek, és hozzátartoznak egy idegen kultúra megismeréséhez, azaz az Ír Kalandhoz 🙂

 

A hivatalos részvételi feltételeket ide kattintva olvashatod el » (Új ablakban nyílik.)

 

Tetszik, amit olvastál? Várlak szeretettel!

 

Tudod, mi a dolgod 🙂